Skip to main content

Omar is de kamp manager van Kambi Ya Simba (kamp van de leeuwen). Hij werkt er al 15 jaar en heeft Tony Fitzjohn enorm trouw geholpen. Kampi ya Simba is het oude kamp van George Adamson en daar heeft Tony zijn passie voor wildlife gevonden. Het kamp en het park was decennia lang compleet vervallen, geplunderd en bestond feitelijk niet meer. Men had zelfs het gaas van de hekken begraven in het zand om diefstal te voorkomen. Toen Tony in Mkomazi verbleef zag hij dat met lege ogen aan. Al zijn tijd en geld ging immers naar Mkomazi met de steun van de Suzuki Rhino Club. Toch heeft Tony kans gezien om begin 2000 het Kambi Ya Simba (Simba kamp) weer langzaam in oude luister te herstellen deels met de oude opgegraven materialen. Het is nu een soort museum, herbouwd in de historische stijl en met lokale materialen en wordt nu dagelijks gebruikt door Lucy en Mukka. De aanwezigheid van het kamp, de permanente aanwezigheid van de camp manager Omar en zijn team en de verhoogde activiteit van KWS zijn van grote invloed waardoor dat de stropers en shifta bandieten er niet snel terugkeren.

Hoe lang vertoef je al in Kora?

Ongeveer sinds 2009.

Heb je een gezin en waar noem je thuis?

Zeker, ik heb een vrouw en zes kids. Mijn stek is in Asako.

Omar

Wat maakt Kora voor jou zo speciaal?

De prachtige omgeving en het wilde leven dat hier rondstruint.

Wat houdt je voornamelijk bezig in Kora?

Ik ben de go-to-guy als kampbeheerder van Kambi Ya Simba.

Waar ben je echt trots op sinds je in Kora aan de slag ging?

Kambi Ya Simba was een smeulende ruïne toen ik begon, nu staat het fier overeind. Trots dat Tony op me vertrouwde met zijn kamp. Ook toen hij Mkomazi verliet en terugkwam naar Kora, bleven we samenwerken. Mijn familie, Tony en George Adamson werkten samen tot het einde. Nu, zonder Tony, zetten we ons samen met KWS vol in voor het herstel van Kora.

Wat droom je voor de toekomst van Kora?

Dat het bruisend van welvaart is en de omliggende gemeenschappen floreren.

Zijn er vroeger neushoorns in Kora geweest?

Zeker, een overvloed aan neushorens: zwarte neushorens met indrukwekkend lange hoorns. Mijn familie, samen met George en Tony, heeft door de jaren heen vele van deze majestueuze dieren in Kora mogen aanschouwen.

Heb je zelf ooit een glimp opgevangen van een neushoorn in Kora?

Helaas niet. De shifta hebben ze genadeloos uitgeroeid.

Alles over het Kora National Park