Skip to main content

Techniek inzetten

Stropers bedienen zich van de modernste technieken om hun destructieve werk te doen. Wij zetten in op de toepassing van technologie om de neushoorns te beschermen.

Onder de naam RhinoEdge is in 2021 weer een nieuwe baanbrekende neushoorn-sensor geïntroduceerd die het mogelijk maakt neushoorns nog beter en ook langer te volgen. Zo wordt het voor stropers nóg lastiger om dichtbij te komen.
Real-time data, zoals bijvoorbeeld de GPS-positie van een neushoorn, is enorm waardevol omdat rangers met die informatie de dieren beter kunnen beschermen.

Een goed voorbeeld hiervan is onze samenwerking met Smart Parcs. Deze organisatie past LoraWan technologie toe om neushoorns te voorzien van sensoren waarmee hun positie in beeld is. Rangers kunnen daardoor de bewaking van de neushoorns slim richten op het specifieke gebied waar de neushoorns zich bevinden. Deze gebieden zijn erg groot dus dit helpt hen enorm. Stropers kunnen dat niet hacken. Sensoren zijn dus belangrijk om stropen te voorkomen maar er zijn ook successen te melden waarbij met behulp van de sensoren stropers zijn opgepakt en berecht.

Wildlife dierenarts Peter Morkel en TANAPA veterinary officer dr. Emmanuel Macha brengen de zender voor de Rhino-tracker aan in een hoorn.
De hoorn van een neushoorn gemaakt is van keratine, hetzelfde materiaal als ons haar. Het dier voelt hier niets van. Overigens moet het dier wel verdoofd worden en is deze procedure kostbaar en stressvol. Na ongeveer twee jaar groeit de RhinoEdge uit de hoorn.

LoRaWAN is een technologie die het mogelijk maakt om veilig over extreem lange afstanden met een extreem laag energieverbruik data uit te wisselen tussen geavanceerde sensoren en de control room. Zulke sensoren worden o.a. geïmplanteerd in de hoorn van neushoorns waardoor o.a. hun locatie bekend is. Ook kan gezien worden of de neushoorn op zijn zij ligt. Dat is een reden voor alarm. Zij slapen nl. nooit liggend en moet er andere oorzaak zijn. De LoRaWAN-techniek is veilig omdat deze heel moeilijk op te pikken is door stropers. De frequentie is zeer laag en het signaal lijkt daarmee op ruis die alom aanwezig is.

Mobiliteit

Wij steunen de neushoorn projecten vaak op het gebied van mobiliteit door het doneren van terreinauto’s, quad bikes, motoren. Ook de levering van brandstof voor deze voertuigen en het onderhoud zijn cruciaal voor het succesvol beschermen van de neushoorns. Omdat de te bewaken gebieden groot zijn wordt in een aantal projecten gebruik gemaakt van vliegtuigen. Dit steunen wij met donaties. Stroom is cruciaal voor het schrikdraad maar o.a. ook voor radioverbindingen. Op de plekken waar de neushoorns zijn is er helaas geen elektriciteitsnetwerk. Daarom steunen wij de aanleg van solarsystemen.

Investeer in technologie

Wij zetten technologie in om de neushoorns te beschermen. Voor €400 beveilig je een neushoorn met een sensor.

Geen Donorbox in beeld? Doneer hier

Fotocredits: smartparks.org & GAWPT