Skip to main content

George Adamson was een van de eersten die zich sterk heeft gemaakt voor natuurbehoud. Adamson is vooral bekend van het boek en de film Born Free over het leeuwinnenwelpje en -weesje Elsa, dat hij en zijn vrouw Joy hebben grootgebracht en terug in de natuur hebben gezet.

Adamson werd in 1906 in India geboren. Hij bracht zijn eerste bezoek aan Kenia in 1924 om te werken op de koffieplantage van zijn vader. Na wat omzwervingen – waaronder werk in een goudmijn – kreeg hij in 1938 een baan als jachtopziener in het Afrikaanse land. Zes jaar later ontmoette hij zijn vrouw Joy en trouwde hij haar.

Verzorging

In 1956 werd Adamson tijdens een speurtocht aangevallen door een leeuwin en was gedwongen haar neer te schieten. De leeuwin liet drie welpjes achter, waaronder Elsa, de jongste van het drietal. Samen met zijn vrouw verzorgde George de welpjes. In 1963 ging Adamson met pensioen en hij besloot zich toe te leggen op de bescherming van leeuwen. Zeven jaar later verhuisde het echtpaar Adamson naar het Kora National Reserve (in Noord-Kenia), waar Adamson jarenlang samen met zijn rechterhand Tony Fitzjohn werkte aan de opvang en rehabilitatie van katachtigen.

Baba ya Simba

Aan het leven van Adamson kwam in 1989 een abrupt einde: hij werd op 83-jarige leeftijd vermoord door Somalische misdadigers. Zijn vrouw was negen jaar eerder overleden: zij werd gedood door een lokale arbeider. George Adamson had de bijnaam Baba ya Simba (vader van de leeuwen).

George & Tony