Skip to main content

Op locaties waar de normale openbare orde is verstoord, is het voor stropers helaas veel gemakkelijker geworden om neushoorns te doden.

 

Credit: 51 Degrees

In gebieden waar wetshandhaving moeilijk is geworden – vooral in oorlogsgebieden, waar sprake is van politieke instabiliteit of corruptie – hebben neushoorns mogelijk minder bescherming op de grond; stropers maken hiervan vaak gebruik.

Natuurbeschermers van diverse organisaties roepen ook op tot strengere wetten en afschrikmiddelen ter bestrijding van natuurcriminaliteit. Wereldwijd zien we dat natuurcriminaliteit niet zo serieus wordt genomen als andere grensoverschrijdende misdaden zoals drugssmokkel en mensenhandel. De afschrikmiddelen voor criminaliteit tegen in het wild levende dieren zijn gering en de integriteit van wetshandhavingssystemen over de hele wereld faalt voortdurend als het gaat om misdaden met betrekking tot de illegale handel in wilde dieren. Zo werden in 2017 drie Chinese vrouwen in Hong Kong betrapt met 43 kg ivoor en 2 kg neushoornhoorn, maar zij werden tot slechts twee maanden gevangenisstraf veroordeeld.

Het is zeer zorgwekkend dat de meeste arrestaties en succesvolle vervolgingen alleen betrekking hebben op de mensen die de neushoorns daadwerkelijk doden en de lokale koeriers van de hoorns. Om de illegale handel in wilde dieren zoveel mogelijk te verstoren, moeten echt de lokale spilfiguren worden gearresteerd in elk van de belangrijkste herkomstlanden van neushoorns. Als de mensen die de stropersbendes organiseren en runnen, kunnen worden gestopt, kunnen de banden worden verbroken en de handel in hoorns worden verminderd, aangezien het voor een ander crimineel syndicaat niet gemakkelijk is om die banden snel te herstellen.

HELP JE MEE?

Samen kunnen we een einde maken aan stroperij en verlies van leefgebied, zodat neushoorns niet meer met uitsterven worden bedreigd.

Foto & fact credits: savetherhino.org