Skip to main content

Veilige leefomgeving creëren

Neushoorns worden afgeslacht door stropers die deze prachtige dieren willen ontdoen van hun hoorn. Ze doden de dieren omdat dat de simpelste manier is voor hen. Daardoor nemen de aantallen neushoorns af en worden ze met uitsterving bedreigd.

Wij richten ons op projecten die zich bezighouden met de bescherming van de leefomgeving van de neushoorns. Neushoorns kunnen inmiddels niet meer vrij in de natuur leven vanwege de stropers. Zij leven in streng bewaakte parken en soms zelfs in speciale omheinde gebieden (sanctuaries) die beter bewaakt kunnen worden. De beveiliging van deze parken en sanctuaries kost veel geld en zij zijn afhankelijk van donaties.

Bescherming neushoornparken en sanctuaries

De nationale overheden hebben een belangrijke rol in het beschermen van de parken en sanctuaries waar neushoorns leven. In Kenya wordt dat gedaan door Kenya Wildlife Services (KWS) en in Tanzania door Tanzania National Parcs (TANAPA). Deze organisaties zijn te vergelijken met Staatsbosbeheer in Nederland. Zij hebben echter zeer beperkte middelen tot hun beschikking en moeten hun aandacht en middelen verdelen over heel veel natuurparken in deze landen. De SRC werkt daarom nauw samen met deze organisaties voor de bescherming van de neushoorn.

Succesvol: Mkomazi Rhino Sanctuary

Een goed voorbeeld van onze aanpak is de succesvolle creatie en instandhouding van het 50 km2 grote Mkomazi Rhino Sanctuary (MRS) in Mkomazi (Tanzania). In dit veilige, volledig omheinde en zwaar bewaakte sanctuary loopt inmiddels de grootste zwarte neushoornpopulatie van heel Tanzania. Dit is de bron voor het verder uitzetten van neushoorns in Tanzaniaanse parken. De populatie is niet alleen veilig maar kent ook een gebalanceerde samenstelling van de juiste genen. Door o.a. neushoorns uit verschillende dierentuinen in Europa in te vliegen wordt vermeden dat de dieren verzwakken door voortplanting vanuit een te kleine groep. Vers bloed en diversiteit in genen zijn van groot belang. Wij hebben de vlucht van 3 neushoorns uit Tsjechië weten mogelijk te maken. Deze dieren en hun nazaten gedijen zeer goed in Mkomazi.

Steun de veilige leefomgeving

Met neushoornparken beschermen we de bedreigde neushoorn. Voor €25 doneer je 1 meter hek.

Fotocredits: savetherhino.org