Skip to main content

Mukka zet, samen met zijn moeder Lucy en zijn zussen, het gepassioneerde natuurbeschermingswerk van Tony voort in Kora National Park. Het Kampi ya Simba bruist van activiteit op diverse fronten. Wil je een kijkje nemen in het leven in Kora? Lees ons exclusieve interview met Lucy.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Kora heeft een erg heet klimaat en ligt ongeveer op zeeniveau. Dat betekent dat het grootste deel van jaar zo vroeg mogelijk begint zodat zoveel mogelijk gedaan kan worden in de ochtend. Het werk start gewoonlijk om 06.30u bij zonsopgang. Alle zware machines zoals de tractoren of de graafmachine (JCB) gaan dan op weg naar hun klus. Een groot deel van de dag wordt doorgebracht in de werkplaats om zeker te zijn dat al het materieel goed is onderhouden. Ook ben ik veel op pad naar de verschillende projecten en infrastructurele klussen die soms wel 70km van het kamp verwijderd liggen. Eens in de 2 weken bezoeken we scholen en gemeenschappen met Steve Kameti. Hij is de community liason officer, komt uit dit gebied en kent iedereen!

 

Wat zijn je belangrijkste uitdagingen?

Kora ligt erg geïsoleerd en ver weg van de bewoonde wereld. De dichtstbijzijnde dorpen en stad waar we onze inkopen kunnen doen liggen op uren rijden afstand. Dat houdt in dat de planning en logistiek heel belangrijk zijn omdat je niet even snel iets kunt halen.

We moeten een goede werkplaats opbouwen met veel reserveonderdelen voor onderhoud en reparatie omdat we bijna alles hier moeten kunnen doen.

Tenslotte is stroperij van wild (voor het vlees: “bush meat”) echt een probleem dat lastig te bestrijden is en hebben we soms issues met de kuddes vee die hier komen grazen.

Hoe belangrijk is de werkplaats?

De werkplaats speelt een sleutelrol voor dit project. Zoals ik al aangaf zijn de afstanden groot en is de logistieke planning enorm belangrijk. De dichtstbijzijnde monteur is 180 km verwijderd van het kamp dus moeten we alles zelf kunnen fixen. Dat loopt van elektra, solar, motoren, banden, hydrauliek, lassen enzovoort. De werkplaats is de hartslag van de operatie en als dat stilval , valt alles stil hier.

 

Hoe is het klimaat in Kora en welke uitdagingen brengt dat met zich mee?

Kora is heet en dor. De vegetatie laat zien hoe ruig het hier kan zijn. Droogtes kunnen dodelijk zijn in gebieden als deze. De Tana River die langs de noordelijke grens loopt vormt de levensader voor Kora. Hij voorziet al het wild en ook alle prachtige vegetatie langs de oevers gedurende het gehele jaar van water. In de regentijd kan er echter ook in korte tijd enorm veel neerslag vallen. Deze neerslag wordt via zogenaamde lugga’s in enorme vloedgolven direct afgevoerd naar de Tana River omdat het water niet vastgehouden wordt door vegetatie en nauwelijks in de rotsachtige bodem trekt. In die periodes zijn het park en het kamp nauwelijks te bereiken omdat wegen wegspoelen en lugga’s veranderen in enorme modderpoelen waarin onze voertuigen zouden wegzakken en zelfs meegesleurd zouden kunnen worden.

Waar haal je schoon water vandaan?

Water wordt regelmatig opgehaald van de Tana River met een tractor en een watertank op een aanhanger. Dat is ongeveer 5 km rijden. Dit water gebruiken we voor alles behalve drinkwater. Dat halen we in 20 liter vaten in de dichtstbijzijnde stad. We willen nu graag een filtersysteem (reverse osmosis) aanleggen waarmee we niet alleen onszelf en ons team kunnen voorzien van schoon drinkwater maar ook de rangers van Kenya Wildlife Services.

Hoeveel wild is er in Kora en hoe ontwikkelt zich dat?

Er is een behoorlijke hoeveelheid wild in Kora. Het wild is echter moeilijk te zien door de vegetatie. We hopen en verwachten dat de hoeveelheid wild geleidelijk zal toenemen. Kora is het op 3 na grootste wildpark in Kenya. Er is dus voldoende plek voor wild. De onveiligheid die echter ontstaat door verstoringen en door stroperij maakt echter dat we hier helaas soorten als de olifant weinig zien. Omgekeerd: Kora ligt naast Meru National Parc waar zich heel veel wild bevindt dus als we de veiligheid kunnen vergroten zal er snel wild instromen vanuit dat gebied.

 

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben heel trots op het team dat we in het afgelopen jaar hebben opgebouwd. Dat team bestaat uit mensen vanuit de omliggende dorpen en uit onze oude team in Mkomazi, Tanzania. Het werken met hen geeft mijn intens veel voldoening. Training en het bouwen van een hard werkend team met de juiste vaardigheden is waar ik het meest trots op ben!

Alles over het Kora National Park