Grootste Neushoornpopulatie van Kenya

Korte omschrijving

Onder de rook van Mount Kenya bevindt zich Borana Conservancy. Dit is een private ranch waar al vele jaren geboerd wordt door de Keniaanse familie Dyer en waar gelijktijdig het beheer van het aanwezige wildlife gekoesterd wordt. Samen met aansluitende conservancies zoals Lewa beheren zij de grootste neushoornpopulatie van Kenya. Er bevinden zich inmiddels meer dan 200 neushoorn (zwarte en witte) die daar goed gedijen. Het is er veilig gebleken want in de afgelopen jaren is er geen enkele neushoorn gedood door stropers. Ook in Borana worden overigens de sensoren van Smart Parks gebruikt bij het volgen van de neushoorns en bij het park management en dragen hier dus ook bij aan de veiligheid.

Probleem

De druk op de neushoornpopulatie is niet alleen groot door stroperij. Ook de schaarste aan land en water vormen een probleem voor deze dieren. De groeiende vaak arme bevolking van het Keniaanse platteland maakt dat de druk op het leefgebied van de neushoorns groeit. Deze schijnbare tegenstelling kan echter worden omgezet in een duurzame co-existentie. De relatie van het park met de omliggende dorpen is goed maar de kennis over het duurzaam gebruiken van natuurlijke bronnen is ook voor hen een belangrijk thema. Het belang van wildbeheer wordt bovendien door omwonenden niet altijd begrepen en ingezien. Zij kunnen echter wel een belangrijke bijdrage leveren aan het hoog houden van de veiligheid.

Aanpak

Binnen het Borana Education Support Programme is een project gestart dat de naam Masingiru Yetu (Onze omgeving) draagt. Masingiru Yetu bestaat uit een doordacht scholingsprogramma voor kinderen en voor volwassenen. Voor dit project is een dedicated team gevormd en is een lesprogramma geschreven. Er is een speciaal leslokaal, het Mazingiru Yeta Education Centre ingericht. Dat is eigenhandig en met gebruikmaking van oude materialen ontstaan uit een oude schuur waar schapen geschoren werden. Dit Education Centre is ook beschikbaar voor de inwoners van de omringende dorpen als community centre. De deelnemers doen veldwerk en gaan met een speciale 4×4-schoolbus het veld in. In 2022 is een vrachtwagen aangeschaft en omgebouwd tot schoolbus. Zij leren over het belang van duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen. Ook maken ze kennis met het wild en met wildlife beheer in Borana hun ” achtertuin”. Vaak hebben ze nog nooit een neushoorn gezien! Gek genoeg weten ze vaak net zo weinig van de natuur en hun omgeving zoals stadskinderen in Nederland vaak niet weten dat melk onder andere van koeien komt. Het doel van het programma is dat de deelnemers de opgebouwde kennis uitdragen in hun directe omgeving. Vervolgens moet dat leiden tot positief gedrag binnen de gemeenschappen met betrekking tot het wildbeheer in de conservancies Borana en Lewa. De gesprekken die gevoerd worden moeten leiden tot wederzijds begrip voor elkaars situatie

Wat doet de Suzuki Rhino Club?

Suzuki Rhino Club heeft in 2022, het startjaar van dit project, een belangrijke donatie gedaan aan dit project en heeft de intentie om ook in 2023 een bijdrage te leveren.

Resultaten

In 2022, het eerste jaar van Mazingiru Yetu is er veel bereikt. Denk allereerst aan het opzetten van het lesprogramma, de bouw van het Mazingiru Yetu Education Centre en de bouw van de schoolbus. Maar er is meer! Al in het eerste jaar hebben maar liefst 465 mensen in 10 groepen deelgenomen aan het programma! Dat waren om precies te zijn 393 kinderen, 24 leerkrachten en 90 volwassenen uit de dorpen. Het programma werkt al!

“The Program has been eye-opening, especially for the children here, as it has exposed them to various wildlife and activities in Borana.”

Peter Gituma, Teacher Chumvi Primary School

“I got to learn a lot from the trip and my favourite part was getting to interact with a pilot where we learnt a few things about the airplanes and my students were very inspired by this interaction.”

Caroline Kendi, Teacher Ngare Ndare Primary School

“I would like to thank Borana for this initiative, my students have now learnt specially to go to the field and see what we learn in class. We hope this program continues to impact our community.“ Samuel Kagiri, Teacher Sang’a Primary School
“Thank you Borana for the program, I got to see for the first time a Rhino and learnt that we have 2 species of Rhinos. I also got to experience and see, touch, and ride a horse for the first time.”
Jane Pasiante 6 Pupil
“The trip was very exciting, I got see elephants and learn how I can help my conserve my environment”
Moses Mirinyo, Enakishomi Grade 6 Pupil
“The program comes at a timely time when we look to strengthen our ties with Borana. We got to learn a lot and discuss issues affecting our community and explore ways to mitigate them as well. Overall, it was a good engagement and fruitful day”
Susan Salaon, Lokusero Community Group

Meer informatie

De Mensen achter Mazingira Yetu

Community Liaison & Development Manager

Ochen Sakita Maiyani

Ik ben geboren in Sanga Village in Il Ngwesi Community Land. Ochen’s passie ligt zowel in bescherming als in herstel van wildlife. Ik ben Rhino Surveillance ranger en manager van een lodge geweest.

Ik ben geboren in Sanga Village in Il Ngwesi Community Land. Ochen’s passie ligt zowel in bescherming als in herstel van wildlife. Ik ben Rhino Surveillance ranger en manager van een lodge geweest.
Door mijn meer dan 10 jaar ervaring in werken met communities ben ik volledig bekend met de sociale dynamieken en ben ik als manager zeer gemotiveerd in deze kans om bij te dragen aan de sociale ontwikkeling en verbetering van de leefomstandigheden van de communities rond Borana.
Conservation Education Officer

Stephen Gachagua

Mijn belangrijkste rol als Conservation Education Officer is het ontwikkelen en plannen van de Mazingira Yetu programma’s waarmee we kennis van conservation opbouwen en die het belang van acrtieve eigen deelname aan conservation inprenten.

Mijn belangrijkste rol als Conservation Education Officer is het ontwikkelen en plannen van de Mazingira Yetu programma’s waarmee we kennis van conservation opbouwen en die het belang van acrtieve eigen deelname aan conservation inprenten. Daarnaast is het mijn rol om overzicht over het programma te hebben en om doorlopende betrokkenheid van ouders en studenten te promoten.
Assistant Conservation Education Officer

Jedidah Kamoiro

Mijn belangrijkste taak is het om te assisteren bij het ontwikkelen van development programma’s die kennis van conservation.

Mijn belangrijkste taak is het om te assisteren bij het ontwikkelen van development programma’s die kennis van conservation. Mijn hoofdtaak is het assisteren bij de development programma’s zoals onder andere door het het organiseren en uitvoeren van community events of door mentorship sessions met studenten uit het Borana Education Support Programme.
Chef

Tyson Kinyangah

Ik ben geboren en getogen in Leparua village in Isiolo County. Sinds september 2022 ben ik de kok.

Ik ben geboren en getogen in Leparua village in Isiolo County. Sinds september 2022 ben ik de kok. Ik bereid het eten en verzorg de drank zodat deze op tijd klaar zijn voor de studenten.
Bus driver

Benjamin Kinyangah

Ik ben geboren in Nadungoro, een van de dorpen rond Borana Conservancy. Ik heb 24 jaar ervaring als chauffeur.

Ik ben geboren in Nadungoro, een van de dorpen rond Borana Conservancy. Ik heb 24 jaar ervaring als chauffeur. Ik ben in mei 2023 bij Mazingira Yetu gestart als buschauffeur. Vanaf mijn start bij MY beleef ik veel plezier bij de interactie met de kinderen en de communities tijdens de game drives.
Housekeeper

Tema Namnyak

Ik ben geboren in het dorp Ethi. Ik werk in het Mazingira Yetu Centre, waar in September 2022 September ben gaan werken als schoonmaakster.

Ik ben geboren in het dorp Ethi. Ik werk in het Mazingira Yetu Centre, waar in September 2022 September ben gaan werken als schoonmaakster. Het is mijn taak om het MY Centre netjes en schoon te houden en ik help gasten avn het centre als het nodig is. My role is to ensure the Centre is tidy and clean and on occasions help visiting guests around the facility. Mijn interesses zijn muziek and dansen: hierdoor kan ik interactie creeren met de kinderen. Dan doe ik levendige ice break dance met hen gedurende hun lessen. Ik help ook met het bijhouden van de Mazingira Yetu social media sites.

HELP JE MEE?

Samen kunnen we een einde maken aan stroperij en verlies van leefgebied, zodat neushoorns niet meer met uitsterven worden bedreigd.