Skip to main content

Lucy Fitzjohn zet, samen met haar kinderen, het gepassioneerde natuurbeschermingswerk van Tony voort in Kora National Park. Het Kampi ya Simba bruist van activiteit op diverse fronten. Wil je een kijkje nemen in het leven in Kora? Lees ons exclusieve interview met Lucy.

Hoe vaak ben je in Kora en hoe lang ben je daar dan?

Ik probeer zo veel mogelijk in Kora te zijn. Er zijn echter ook heel veel administratieve werkzaamheden die lastig te doen zijn in Kora vanwege de primitieve omstandigheden. Mijn computer loopt meteen vol met stof en er is nauwelijks internet. Ik moet ook vaak op pad naar de scholen die we steunen. Daarnaast ben ik vaak in de stad (Nairobi) omdat daar de hoofdkantoren zijn van de organisaties waar we mee samenwerken. Als het project in Kora verder ontwikkelt (denk aan een stofvrije werkruimte en een internetverbinding) zal ik daar in toenemende mate zijn.

Welke dagelijkse taken heb je in Kora?

We werken met een klein team dus het dagelijks leven in Kora bestaat uit veldwerk, plannen maken, meetings met Kenya Wildlife Services of gewoon administratieve klussen. Het veldwerk bestaat vooral uit het bezoeken van de kleine dorpen en gemeenschappen en de scholen die we steunen in en om Kora. Een rit naar zo’n dorp of school is “maar” enkele tientallen kilometers. In Kora betekent dat een dag rijden, heen en weer.

Ik houd ook de voorraden bij zodat ik kan plannen wanneer we zaken moeten inkopen. Omdat Kora ver weg ligt van de bewoonde wereld kunnen we lokaal geen inkopen doen en moet alles uit Mwingi of zelfs uit Nairobi komen. Mwingi is 6 uur rijden over een vreselijk slechte weg en Nairobi is zelfs een dag rijden.

Wat is jouw droom voor Kora?

Ik droom ervan dat Kora zich ontwikkelt tot een zelfstandig park waarin de habitat en het wildlife herstelt. Kora is nu een “vergeten” gebied tegen de grens met Somalië en valt onder de verantwoordelijkheid van Meru National Parc dat naast ons ligt. Daarom gaan er vanuit de overheden weinig middelen naar Kora en zijn de mensen die er wel zijn enorm blij met onze inspanningen om Kora te ontwikkelen.

Waar ben je het meest trots op sinds je bent gaan werken in Kora?

Er is zoveel veldwerk te doen in Kora zoals het aanleggen en onderhouden van wegen, verbindingen en hekken, het verbeteren van de habitat door het tegengaan van stroperij en het voorkomen van het vernielen van het rivierbos, het steunen van KWS bij hun taken die vooral met de veiligheid te maken hebben, het herintroduceren van diersoorten en de steun voor de scholen. Ik ben er trots op dat we deze dingen allemaal tegelijk stap voor stap vooruit brengen ondanks dat dit met een boel uitdagingen gepaard gaat.

Waar wordt je gelukkig van in Kora?

Slapen onder de sterren!

Alles over het Kora National Park