Skip to main content

De Stichting Suzuki Rhino Club maakte in mei 2009 de komst van drie zwarte neushoorns naar het Mkomazi National Park mogelijk. Deborah, Jamie en Jabu waren geboren in de Tsjechische dierentuin Dvůr Králové. Vandaaruit maakten ze de reis naar de vrijheid om in Tanzania voor nageslacht te zorgen. Via Schiphol vlogen de neushoorns naar Mkomazi, waar ze inmiddels helemaal gesetteld zijn.

De Oost-Afrikaanse zwarte neushoorns Deborah (geboren op 11 september 2004) en de mannetjes Jamie (2 januari 2006) en Jabu (1 februari 2006) behoren tot dezelfde soort als de neushoorns in het Mkomazi National Park. Dat maakt hen zeer geschikt voor het fokprogramma van het park. Met de drie Tsjechische neushoorns is de genetische poel van de neushoornpopulatie van Mkomazi uitgebreid. Dit is belangrijk, omdat hierdoor het risico op inteelt wordt verkleind.
36 uur

36 uur

De ‘vlucht naar de vrijheid’ van Deborah, Jamie en Jabu begon op de plaats waar zij hun eerste levensjaren doorbrachten: de dierentuin Dvůr Králové in Tsjechië. De neushoorns vertrokken op 27 mei 2009 per vrachtauto uit de dierentuin voor hun reis naar Schiphol. Daar rustten zij een paar uur uit voordat ze met een Martinair-vliegtuig doorreisden naar Kilimanjaro in Tanzania. Vanuit Kilimanjaro werden ze vervolgens per vrachtauto naar Mkomazi vervoerd. Daar kwamen ze op 29 mei aan. De neushoorns werden begeleid door ’s werelds meest ervaren neushoornarts, de Zuid-Afrikaan Pete Morkel. Hij begeleidde al ruim vijfhonderd zwarte neushoorns tijdens hun vervoer. Verder reisden ook twee verzorgers met de drie dieren mee. De reis duurde ongeveer 36 uur. De neushoorns werden vervoerd in transportkisten en waren gedurende de reis bij bewustzijn omdat verdoven te veel stress zou veroorzaken.

In topconditie

Deborah, Jamie en Jabu doorstonden het transport naar de vrijheid zeer goed en arriveerden in topconditie in Tanzania. Eerst verbleven zij enige tijd in een afgeschermd gedeelte van het nationaal park, in een zogenoemde ‘boma’, om te acclimatiseren. Daar konden ze rustig bijkomen van de reis en wennen aan hun nieuwe leefomgeving, het voedsel en het klimaat. Na deze gewenningsperiode verhuisden de drie neushoorns naar het streng beveiligde Mkomazi Rhino Sanctuary. Deborah en Jamie verblijven daar samen in een speciaal omheind gedeelte en ook Jabu heeft zijn eigen gebied in het reservaat. De dieren worden voorlopig apart van elkaar gehuisvest om gevechten tussen het dominante mannetje van de reeds aanwezige neushoornpopulatie en Jamie en Jabu te voorkomen. Inmiddels zorgen de drie ‘Tsjechen’ voor nageslacht en dragen daarmee bij aan het voortbestaan van de soort.

De vlucht naar de vrijheid van de Stichting Suzuki Rhino Club werd mede mogelijk gemaakt door: Abercrombie & Kent (A&K), Back to Africa, Don van der Vaart fotoproductions, Dvûr Králové, Ekipa, Endemol UK, HSPublicity, KLM, Martinair, Trim-Line en VCK Logistics. Endemol UK maakte de film van het transport van Deborah, Jamie en Jabu.