Skip to main content

Het Mkomazi National Park heeft een oppervlakte van 3.234 vierkante kilometer en ligt in het noordoosten van Tanzania. Het noordelijkste deel van het park grenst aan Kenia.

De meeste menselijke activiteiten in Mkomazi spelen zich af in Kisima. Hier bevinden zich onder meer de werkplaatsen waar het wagenpark wordt onderhouden, hout wordt bewerkt en kleding voor de medewerkers wordt gemaakt. In Kisima bevinden zich ook de kennels voor het fokprogramma met de Afrikaanse wilde honden.

Neushoornreservaat

Het neushoornreservaat ligt iets ten noorden van Kisima. Het reservaat is geheel omheind en heeft een oppervlakte van 50 vierkante kilometer. Het beschermde leefgebied van de neushoorns wordt 24 uur per dag bewaakt door patrouillerende, gewapende bewakers. Rond het reservaat bevinden zich diverse wachtposten op strategische, vaak hooggelegen plaatsen met goed zicht op de omgeving.

Veel diersoorten

Mkomazi betekent ‘geen water’ in het Swahili. In het savannegebied is het buiten de twee regentijden dan ook erg droog. Desondanks leven er vele diersoorten in het gebied. Behalve de neushoorn en Afrikaanse wilde hond onder meer diverse antilopensoorten, bavianen, giraffes, olifanten en vele slangen en vogelsoorten. Door de bescherming die Tony en zijn team bieden via hekken en door te patrouilleren (ook via de lucht!) is de stroperij in het gebied nagenoeg geheel teruggedrongen. Ook de koeien die voor overbegrazing zorgden en de boeren die hele stukken land platbrandden, blijven al jaren buiten het park. De dieren voelen zich daarom veiliger en worden steeds minder schuw. Regelmatig verblijven er grote kuddes olifanten in Mkomazi, aangezien dit op hun migratieroute ligt. Veel inheemse soorten dieren zijn teruggekeerd en floreren in de unieke habitat van Mkomazi.