Skip to main content

Vorig jaar was een rampjaar voor de neushoorn. Alleen al in Zuid-Afrika is een recordaantal van ruim duizend dieren gedood. Zo’n vijftig landen hebben gelukkig medio februari in Londen maatregelen afgesproken om de handel in producten van bedreigde diersoorten tegen te gaan. Ook de (zwarte) neushoorn moet hiervan profiteren.

In het Krugerpark in Zuid-Afrika doodden stropers welgeteld 606 neushoorns in 2013. Het Wereld Natuur Fonds luidt de noodklok, want volgens de natuurorganisatie ligt het aantal geboorten vorig jaar lager! In een poging de dieren uit de handen van stropers te houden, worden neushoorns zelfs verhuisd naar buurland Botswana in de hoop dat de dieren hier beter beschermd worden door de autoriteiten.

Jachtvergunning

Om maar aan te geven hoe dreigend de situatie is: in het Amerikaanse Dallas bracht een jachtvergunning van Namibië op een, overigens zeer omstreden, veiling maar liefst ruim 250.000 euro op! Namibië zegt het geld te willen gebruiken voor de bescherming van neushoorns, maar ondertussen mag met de vergunning wél een voormalige fokstier worden geschoten. Meer dan 75.000 mensen tekenden een petitie om de veiling tegen te houden, maar dat mocht helaas niet baten.

Nóg betere samenwerking

Vanwege al het slechte nieuws rond de bescherming van neushoorns, hebben circa vijftig landen afgesproken nóg beter samen te werken. En hierbij krijgt onderzoek naar corruptie en georganiseerde misdaad prioriteit, meldt De Telegraaf op zijn site. De aanwezige landen, waaronder Nederland, zijn bovendien van mening dat lokale gemeenschappen meer betrokken zouden moeten worden bij alle internationale inspanningen om stroperij een halt toe te roepen. En ook worden politie en justitie verder versterkt.

Scanners uit Nederland

Dat onderzoek naar georganiseerde misdaad prioriteit krijgt, is omdat internationale criminele bendes jaarlijks ongeveer tien miljard (!) dollar verdienen met onder meer de handel in ivoor. Dat is geconstateerd door Britse onderzoekers. Vorig jaar werden alleen al in Zuid-Afrika ruim duizend neushoorns slachtoffer van stropers. Nederland stelt aan Afrikaanse havensteden scanners ter beschikking. Die moeten in containers een eventuele aanwezigheid van ivoor constateren.

Microchips strijden mee

Ook Kenia doet er alles aan stroperij tegen te gaan. Het land heeft bijvoorbeeld zo’n duizend neushoorns van een microchip voorzien. De chips zijn ín de hoorn geïmplementeerd. Daardoor kunnen stropers gemakkelijker opgespoord worden. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is nauw bij de implantatie betrokken.

Postcode Loterij stort 14,4 miljoen euro!

De Postcode Loterij draagt eveneens zijn steentje bij om stroperij tegen te gaan. De loterij heeft onlangs bekendgemaakt dat het 14,4 miljoen euro (!) overmaakt naar de goede doelen Wereld Natuur Fonds en Peace Parks. Het geld is bestemd voor het project ‘Neushoorns zijn goud waard’. Door de hoorn van de neushoorn te behandelen met voor het dier onschadelijke chemicaliën en verf, wordt de hoorn waardeloos voor stropers. Deze aanpak blijkt een groot succes en wordt nu grootschalig ingevoerd.