Skip to main content
Neushoorn nieuws

Initiatieven om neushoorns te beschermen

De strijd om de stroperij van neushoorns definitief een halt toe te roepen, gaat onverminderd door. Wie onderneemt wat?

Nepal heeft voor het eerst een Indische neushoorn uitgerust met een zender. Die zender moet waardevolle informatie opleveren. Info die de overheid en het Wereld Natuur Fonds kunnen gebruiken om de diersoort nóg beter te beschermen. Bijvoorbeeld door patrouilles gerichter in te zetten in de Katha Corridor. Dit is een zeer natuurrijk grensgebied tussen Nepal en India. Hier leven Indische neushoorns, maar er zijn helaas ook stropers actief.

Vinger- en teennagels gezocht

De strijd tegen de stroperij van de neushoorn levert geregeld ludieke acties op. Zoals de oproep van Marjo Hoedemaker, voormalig dierenverzorger en tegenwoordig adviseur van DierenPark Amersfoort.

Ivoorhandel legaliseren?

Ook het initiatief van Jurgen Elbertse is opmerkelijk. Deze Nederlandse zakenman bezit een wildpark in Zuid-Afrika waar zwarte neushoorns leven. In een video van EenVandaag vertelt Elbertse dat legalisering van de ivoorhandel de enige manier is om stropers te stoppen. Deze optiek gaat overigens faliekant in tegen de wensen van het Wereld Natuur Fonds.

Geen goed jaar

Hoe vreemd een initiatief om de neushoorn te beschermen ook is, het is goed te zien dat zo veel mensen en organisaties erover nadenken. Want het afgelopen jaar is wederom geen goed jaar geweest voor de neushoorn, aldus de krant Metro. Eind november stond de teller gestroopte neushoorns in Zuid-Afrika op 1.020 stuks, een triest nieuw record.