Skip to main content

Met grote verslagenheid hebben wij op de avond van maandag 23 mei moeten vernemen dat onze grote vriend en partner van de Suzuki Rhino Club, Tony Fitzjohn, op 76-jarige leeftijd is overleden.

Tony was een ongelofelijk inspirerende voorvechter voor het behoud van de natuur, de Afrikaanse wildlife en in het bijzonder de zwarte neushoorn. In zijn tomeloze inzet voor ‘zijn’ neushoornreservaat in het Mkomazi National Park in Tanzania, is Tony echter nooit de mens uit het oog verloren. Ook voor zijn medewerkers en de lokale bevolking is Tony een bron van inspiratie en doorzettingsvermogen geweest. Daarnaast is zijn pragmatische insteek allesbepalend geweest voor het tot stand brengen van de Rhino VTC-school, waar beroepsopleidingen voor de lokale jeugd worden verzorgd.

De relatie met onze Stichting Suzuki Rhino Club is altijd warm en intens geweest. Tony voelde zich enorm verbonden met onze organisatie. Een verbondenheid die maar liefst teruggaat tot het jaar 2004, het jaar van onze oprichting. Tony heeft mede met onze steun – maar vooral door zijn tomeloze inzet en commitment – schier onmogelijk dingen gedaan waardoor de habitat in Mkomazi grotendeels is hersteld. Hij heeft een broedplaats gesticht, waarin de zwaar bedreigde Afrikaanse zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond zich succesvol kunnen vermenigvuldigen. Tony is voor dit werk door prins Bernhard onderscheiden met de Golden Arc en door koningin Elisabeth II met de Engelse vorm van een lintje; de titel Officer of the British Empire.

Met het overlijden van Tony verliest de wereld een held, een grote vriend, een fantastische vader en echtgenoot maar bovenal een ongekende, vrijgevochten voorvechter van onze natuur. Wij zullen onze herinneringen aan Tony blijven koesteren en hij zal voortleven in zijn nalatenschap; een florerend project waar in veiligheid het voortbestaan van de Afrikaanse zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond kan worden gewaarborgd.

De Stichting Suzuki Rhino Club zal zich blijven inzetten voor de bescherming van de neushoorn.