Skip to main content

Goed nieuws uit Mkomazi National Park: neushoorn Marina is bevallen! Of het een jongen of een meisje is, is nog niet bekend. Het belangrijkste is dat het neushoornkalfje er kerngezond uitziet!

De natuurbeschermers van Mkomazi National Park houden Marina en haar spruit nauwlettend in de gaten. “Dat is best moeilijk. Wanneer ze nog maar net geboren zijn, zijn neushoornbaby’s extra kwetsbaar. Bijvoorbeeld hyena’s zijn een gevaar”, vertelt Lucy Fitzjohn van het neushoornreservaat. “Aan de ene kant moeten we er bovenop zitten om ze te beschermen, aan de andere kant moeten we afstand bewaren zodat moeder en jong niet gestoord worden.”

Hopen op het allerbeste
Of het kalfje van Marina een jongen of meisje is, blijft nog even de vraag. Lucy: “Ongeacht het geslacht hopen we voor nu op het allerbeste, dus dat het neushoorntje er over een aantal weken nog steeds kerngezond bijloopt.” Als het een meisje blijkt te zijn, is dat de eerste voor Marina. Ze heeft al twee zoons: Billy en Frans. Een foto van het neushoorntje ontbreekt nog. Zodra de moeder het echter toelaat, wordt de kleine uiteraard op de gevoelige plaat vastgelegd.

Wilde honden doen het fantastisch
Ook goed nieuws over de Afrikaanse wilde honden. In Tsavo National Park in Kenia is een groep van twintig honden gespot waarvan er één een kraag droeg. “Dit moet wel een van onze honden zijn. Niemand anders voorziet de dieren van een kraag namelijk”, vervolgt Lucy. “Dit betekent dat de hond in kwestie geaccepteerd is in de groep. En ook de tien honden die we op de grens van Mkomazi met Tsavo hebben losgelaten, doen het fantastisch.”