Skip to main content

Ivoorhandel een ver-van-mijn-bed-show? Beslist niet. Onlangs zijn in Almere een man en vrouw aangehouden die hoorns van neushoorns te koop aanboden. Dit ondanks alle middelen die ingezet worden om stroperij tegen te gaan – waaronder zelfs onbemande vliegtuigjes en filmster Leonardo DiCaprio.

Het dagblad Trouw meldt op zijn site dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Almere vijf hoorns in beslag heeft genomen met een totale waarde van 125.000 euro. De hoorns lagen in een bedrijfsloods. Het is nog onduidelijk waar de hoorns vandaan komen.

Onbemande vliegtuigjes
Verschillende organisaties pakken de handel in hoorns bij de wortel aan. Het Wereld Natuur Fonds bijvoorbeeld. Dat testte in Nepal onbemande vliegtuigjes om neushoorns te monitoren en stropers op te sporen. De op afstand bestuurbare vliegtuigjes zijn voorzien van camera’s en GPS. De bedoeling is de vliegtuigjes ook boven Afrikaans grondgebied te laten vliegen.

Leonardo DiCaprio
Ook Hollywood-sterren maken zich zorgen over de handel in ivoor. Onder wie Leonardo DiCaprio. En daarom steunt de acteur de campagne Hands Off My Parts van het Wereld Natuur Fonds. “De illegale handel is een enorm gevaar voor diersoorten zoals neushoorns”, schrijft de filmster in een e-mail naar onder meer collega-acteurs.

Doelwit: parkwachters
Stropers worden steeds vindingrijker. De NOS meldt op zijn site dat stropers een nieuw doelwit hebben: parkwachters. In tien jaar tijd zijn in 35 landen zeker duizend parkwachters door stropers omgebracht, aldus de International Rangers Foundation (IRF). En wereldwijd zou het wel eens om vijfduizend parkwachters kunnen gaan.

Word donateur!
Omdat het aantal gestroopte neushoorns tot recordhoogten stijgt, blijft beschermingswerk zoals in Mkomazi National Park in Tanzania heel hard nodig. Een voorbeeld van alle goede initiatieven hier is de nieuwe watervoorziening voor de neushoorns. Ook een steentje bijdragen? Word donateur van de Suzuki Rhino Club en help mee de neushoorns te beschermen.