Skip to main content

De jacht op neushoorns gaat onverminderd door. Sinds 2006 zijn er meer dan 3.400 neushoorns gestroopt, dit jaar al ruim zevenhonderd. De Postcode Loterij stelde begin dit jaar 14,4 miljoen euro beschikbaar voor reddingsplannen. Inmiddels is een deel van het geld in de projecten gestopt.

Fotocredit: AD.nl

Het meeste geld van de Postcode Loterij gaat vooralsnog naar Mozambique, waar de meeste ‘wildcriminelen’ vandaan komen. Een miljoen euro is uitgegeven aan radiocommunicatie en accommodaties voor rangers in Mozambique en 1,2 miljoen euro aan antistroperijprojecten van de stichting van oud-president Joachim Chissano. Een half miljoen euro gaat naar de inzet van onbemande vliegtuigjes voor het Zuid-Afrikaanse Krugerpark – waar de neushoornpopulatie groot is en stroperij een groot probleem – en opvang van babyneushoorns waarvan de moeders zijn overleden. Parken in de provincie KwaZulu-Natal, waar veel neushoorns leven, krijgen een miljoen euro.

Roze hoorns werken niet

Helaas werken niet alle ideeën even goed. Natuurorganisaties Peace Parks en WNF presenteerden bijvoorbeeld inspuiting van de hoorns met chemicaliën en roze verf als dé oplossing, maar dit blijkt vooralsnog helaas niet goed te werken. Hier zou eigenlijk 5,8 miljoen euro naartoe gaan.
Zuid-Afrika probeert de vraag naar hoorns te verminderen door het inzetten van Aziatische beroemdheden, onder wie de Vietnamese popdiva Hong Nhung en de Chinees-Amerikaanse actrice Bai Ling. Zij moeten hun landgenoten ervan overtuigen dat de dikhuidige dieren niet mogen uitsterven en dat ze de gemalen hoorns niet langer moeten gebruiken als medicijn of haarversteviger.