Skip to main content

In Borana Conservancy in centraal Kenya leven ruim 200 neushoorns in relatieve veiligheid mede doordat de lokale bevolking voorlichting krijgt over het belang van natuurbehoud voor hun lokale leefomgeving. De Suzuki Rhino Stichting steunt sinds 2022 dit programma genaamd Mazingira Yetu (“Onze omgeving”).

Dit programma richt zich primair op schoolkinderen en hun leraren. Zij doorlopen een goed doordacht voorlichtingsprogramma dat drie doelen kent. Ten eerste het vergroten van de kennis over lokaal natuurbehoud en de neushoorns. Ten tweede wil het hen inspireren om de boodschap van het belang van natuur over te brengen op de mensen in hun directe omgeving. Ten derde wil het de brede gemeenschap aanzetten tot positieve acties in hun leefgebied en in Borana.  

De resultaten van het programma zijn veelbelovend. In 2022 is het zeer gemotiveerde team dat dit programma uitvoert gevormd, is een oude schuur met gerecyclede materialen veranderd in een prachtig schoollokaal en is er een speciale truck omgebouwd tot een 4×4 schoolbus waarmee de kinderen en hun leraren het veld in gaan. Sinds medio 2022 zijn de sessies volgens plan gestart en aan het eind van jaar hadden er maar liefst 465 personen deelgenomen aan het programma. Een geweldige start!

Bedankt Borana voor het programma, ik heb voor het eerst een neushoorn gezien en heb geleerd dat we 2 soorten neushoorns hebben. Ik heb ook voor het eerst de kans gehad om een paard te zien, aan te raken en erop te rijden”

Jane Pasiante, leerling grade 6

Dit programma komt op een moment dat we uitkeken naar het versterken van onze banden met Borana. We hebben veel geleerd en hebben gediscussieerd over kwesties die onze gemeenschap raken. En we hebben tegelijkertijd wegen verkend om deze issues te verzachten. Het was een goede ontmoeting en een vruchtbare dag”

Susan Salaon, Lokusero Community Group.

De neushoorns in Borana zijn gezond en we hebben geen enkele neushoorn verloren aan stropers. Onze hoge veiligheid niveau werd stevig gesteund door het betrekken van de lokale gemeenschappen bij het welzijn van de neushoorns”

Michael Dyer, eigenaar van Borana.

Fotocredits: savetherhino.org