Skip to main content

De neushoorns in Borana worden dag en nacht bewaakt door bewapende Rhino Rangers. Deze Rangers worden fors getraind om hun taken goed te kunnen uitvoeren. Ze zijn altijd fit en klaar om alle uitdagingen in het veld het hoofd te kunnen bieden. We interviewen Rhino Ranger Rianto Lokoran, de ‘big boss’ of security in het Borana Conservancy in Kenya.

Rianto Lokoran

Kun je jezelf voorstellen aan het publiek van de Suzuki Rhino Club?

Mijn naam is Rianto Lokoran. Ik ben Hoofd Algemene Veiligheid in het Borana Conservancy in Kenya.

Hoe ziet een normale dag van een ranger eruit?

De neushoornwachters zijn de hele dag in het veld, van ongeveer 6 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags. Ze monitoren de neushoornpopulaties, ander wild en waarnemingen en zaken zoals breuken in de afrastering. Al deze gegevens registreren ze in software genaamd EarthRanger. Deze gegevens worden in onze Operatieruimte op het hoofdkantoor bekeken en tonen alles wat er in het reservaat gebeurt. De uren van de NPR (Neushoornpatrouille) variĆ«ren en het team staat 24/7 stand-by, maar meestal zijn ze ‘s nachts van 5 uur ‘s middags tot 6 uur ‘s ochtends aan het patrouilleren.

Wat zijn de grootste bedreigingen voor neushoorns?

De grootste bedreiging voor neushoorns is stroperij en het verlies van beschikbare habitat.

Wat zijn de grootste bedreigingen voor rangers?

De grootste bedreiging voor rangers komt voornamelijk van stropers die zich richten op neushoorns of olifanten, maar ook van gewapende bandieten die vee proberen te stelen. Beide vormen een grote bedreiging voor het wild, rangers en onze gemeenschappen.

Hoe onderhoud je jouw vaardigheden?

We hebben het geluk veel training te krijgen van ForRangers en 51 Degrees. Dat helpt enorm en houdt ons fit, goed getraind en de moraal binnen het team hoog. We zijn zeer gelukkig dat we alle benodigde middelen ontvangen, mede door alle donaties, om als team op hoog niveau te kunnen opereren vanuit het reservaat.

Steun de Suzuki Rhino Club

Draag jij de neushoorn en de bescherming van dit prachtige dier een warm hart toe? Voorkom uitsterving en draag je steentje bij. Doneer dan aan de Stichting Suzuki Rhino Club via onderstaande box.

Alles over Borana Conservancy