Skip to main content

In hun halfjaarverslag voor de Suzuki Rhino Club geven Tony en Lucy Fitzjohn aan dat zij zich veel zorgen maken over de al maar toenemende dreiging van stroperij. De afgelopen maanden stonden dan ook grotendeels in het teken van het opvoeren van de beveiliging van het neushoornreservaat Mkomazi National Park.

Tot nu toe weet het team van het Mkomazi National Park stropers gelukkig buiten de deur te houden, maar door de groeiende vraag naar hun hoorns is elke neushoorn in Afrika een potentieel doelwit voor stropers. In Azië worden hoge bedragen betaald voor de hoorns. Daardoor zijn ze letterlijk – meer dan – goud waard. Dat trekt professionele criminele bendes aan die nietsontziend te werk gaan en de nieuwste technieken inzetten om aan hun buit te komen. Op die manier zijn zij er recent in geslaagd toe te slaan in zelfs de bestbeveiligde neushoornreservaten van Kenia. Om de neushoornpopulatie van Mkomazi extra te beschermen tegen deze bedreiging, is de beveiliging uitgebreid. Zo zijn er twee nieuwe wachtposten gebouwd en krijgt het park extra ondersteuning van gewapende rangers van TANAPA, de organisatie die de nationale parken in Tanzania beheert. Ook worden vrijwel dagelijks patrouilles uitgevoerd per vliegtuig om het uitgestrekte gebied te controleren op de aanwezigheid van stropers.

Neushoorns goed gezond
In Mkomazi National Park hebben de drie zwarte neushoorns die vorig jaar van het Engelse Port Lympne Wild Animal Park naar het neushoornreservaat verhuisden, goed hun draai gevonden. Ze passen zich uitstekend aan hun nieuwe leefomgeving aan en zijn goed gezond. Door de regen van de afgelopen maanden is er voedsel in overvloed en de lokale vegetatie valt bij hen goed in de smaak.
Ook met de drie in 2009 door de Suzuki Rhino Club geschonken ‘Tsjechische’ neushoorns gaat het goed. Het kalfje Hilla, de anderhalf jaar oude dochter van twee van de Tsjechen, verkeert eveneens in blakende gezondheid. Verder is een van de neushoorns die al langer in het reservaat verblijft onlangs bevallen van een mannelijk kalf. Het beestje is vernoemd naar bestuurslid Dik Dekker van de Suzuki Rhino Club en wordt door de medewerkers van het reservaat kortweg Dekker genoemd.

Geboortegolf bij Afrikaanse wilde honden
Geboortes zijn er ook volop bij de Afrikaanse wilde honden. In 2012 zijn meer dan dertig pups geboren. In de kennels verblijven momenteel 52 dieren. Een groep van vijftien honden is bijna zover om uitgezet te worden in het wild. Nog een keer twaalf honden worden later dit jaar teruggebracht in de natuur.

Tot slot is het Mkomazi National Park nauw betrokken bij vergevorderde plannen voor het opzetten van een beroepsopleiding in een nabij gelegen dorp. Hier zal naar verwachting onder meer, met de hulp van de Suzuki Rhino Club, een vakopleiding voor automonteurs in worden ondergebracht.

Het volledige halfjaarverslag van het Mkomazi National Park leest u hier.