Skip to main content

Twee gewapende bendes hebben onlangs vier neushoorns gedood in Kenia tijdens een van de ergste stropersaanvallen van de afgelopen 25 jaar. Tegelijkertijd kreeg een andere neushoornstroper 77 jaar celstraf in Zuid-Afrika.

Midden in de nacht vielen de twee bendes de dieren aan in een priv├ędomein bij Nanyuki, zo’n 200 kilometer ten noorden van Nairobi. Van drie neushoorns wisten ze de hoorns mee te nemen. Het zou gaan om het grootste stroperijincident in Kenia sinds stropers vijf witte olifanten afslachtten in 1988.

Toch lijkt de strijd tegen stropers niet tevergeefs. Een rechtbank in Zuid-Afrika heeft een neushoornstroper veroordeeld tot 77 jaar celstraf. Hij werd schuldig bevonden aan het doden van drie jonge neushoorns in het Kruger Park in 2011.

Kruger Park evacueert neushoorns

Ander nieuws uit Zuid-Afrika is dat het land ongeveer 500 neushoorns uit het Kruger Park haalt. De helft wordt naar een plek gebracht waar de dieren volgens de autoriteiten veiliger zijn. Waar dit is, vertellen ze niet. In het artikel op Telegraaf.nl valt verder te lezen dat circa 260 neushoorns verkocht worden aan priv├ękopers. Het is de zoveelste poging van het land om de stroperij tegen te gaan. Vorig jaar stierven als gevolg van stroperij ruim 1.000 dieren, vooral in het toeristisch populaire Kruger Park.