Skip to main content

Samenvatting van de voortgang en bereikte resultaten. Uitgebracht door de George Adamson Wildlife Preservation Trust voor de Suzuki Rhino Club.

Basiskamp – Kampi ya Simba (KyS)

Het basiskamp verkeerde in een deplorabele staat en de herbouw is inmiddels in volle gang met de KyS medewerkers, aangevuld met lokaal geworven werkkrachten. We herbouwen het kamp in de authentieke stijl van George Adamson’s camp en proberen daar zo dicht mogelijk bij te blijven in de moderne tijd. De teams zijn eropuit geweest om materiaal (palmbladeren) te verzamelen voor de daken en deze zijn naar het kamp vervoerd met de tractor en de trailer. Inmiddels zijn de werklui aan de slag met de muren van de gebouwtjes. Ook werken zij aan een uitbreiding aan de achterkant van het kamp zodat de voertuigen die op weg zijn naar de werkplaats verder weg van de gebouwtjes blijven. De oude brandstofopslagen worden stap voor stap opgeknapt en er worden continu kleine reparaties gedaan zoals aan de hekken van de poort en aan de buitenste hekwerken. De loodgieter is druk met de aanleg van nieuwe watertanks en repareert de leidingen. Op korte termijn zullen we ook de daken van de onderkomens van de staf van nieuwe daken voorzien en krijgen ze ook een nieuwe douchegelegenheid. Het opknappen van het kamp is een tijdrovend proces vanwege de afstanden en de logistieke uitdagingen om materialen aan te voeren.

Werkplaats en Brandstof

De werkbank in de werkplaats is met de hand gemaakt uit een stuk van een omgevallen boom, er zijn wandborden gemaakt om al het gereedschap overzichtelijk op te kunnen hangen en diverse gereedschappen zijn aangevoerd/aangekocht voor onderhoud aan de zware machines, voertuigen en alle systemen die het kamp draaiende houden. Net als in Mkomazi in de jaren 90 van de vorige eeuw zijn we gestart met een werkplaats onder een boom. We hebben plannen om de vloer van de werkplaats te verharden met een betonvloer en een zogenaamde smeerput. Onderhoud is zoals altijd een constante noodzaak in ons leven! Op dit moment werken Andrew (zoon van Fred) en Julius (zoon van Israel) bij ons en leveren zij een belangrijke bijdrage aan het werk. Andrew is een capabele monteur zoals zijn vader en Julius is een betrouwbare bestuurder van de tractor. We krijgen regelmatig bezoek van Elisaria en Fred en dat is een grote steun voor ons. Zij waren onze belangrijkste mannen in Mkomazi en geven ons ook nu veel steun met hun instinct, ervaring, vaardigheden en kennis. Fred werkte vele jaren met Tony in Mkomazi en zet zich nu in om Kampi ya Simba te herbouwen.

Het is een uitdaging om brandstof in het kamp te krijgen. Alles wordt nu met vaten achter op de voertuigen van ver gehaald over extreem slechte wegen. Daarom werken we nu aan plannen met lokale leveranciers om brandstof in het kamp geleverd te krijgen.

Graafmachine (JCB), grote machines, voertuigen en hun onderkomen

Tony heeft enkele jaren geleden een nieuwe graafmachine (JCB 3DX) aangeschaft en deze heeft al die tijd in de opslag van de dealer gestaan totdat we in staat waren om de machine naar Kora te brengen en een garage te bouwen om hem te beschermen. Toen de JCB werd aangevoerd op een dieplader was deze te lang om een rivierbedding te kunnen oversteken. De JCB is toen afgeladen en meteen aan het werk gezet om het directe gebied open te maken en geschikt te maken voor de dieplader om veilig te kunnen passeren. Vervolgens is de JCB weer opgeladen en naar het kamp gebracht. Hij is aangekomen in februari. Dat was een heuglijke dag maar tegelijk ook niet omdat Tony dit helaas niet heeft kunnen meemaken. Mukka is ondertussen op een speciale training geweest om de JCB te kunnen besturen. Hij zal de belangrijkste machinist zijn van de JCB voor alle infra werken die gedaan moeten worden. Inmiddels is de JCB volop aan het werk samen met de tractor en de aanhanger om bouwzand te verzamelen en enkele kleinere klussen zodat Mukka ervaring opdoet met de machine en de omstandigheden in Kora.

We hebben met Kenya Wildlife Services (KWS) afgesproken dat we met de JCB 2 slechte stukken van de belangrijkste toegangsweg zullen repareren. KWS heeft een bulldozer gehuurd om enkele andere klussen te doen.

Ten behoeve van het project in Kora worden naast de JCB ook 2 tractoren, aanhangers, een watertanker, ondersteunende voertuigen en de Suzuki Quad bike ingezet. Met de tractor en trailer worden bouwmaterialen vervoerd, met de tractor en de watertanker wordt water gehaald in de Tana river zowel voor Kampi ya Simba als voor het KWS kamp vlakbij. Met het geplande veldwerk zal al het equipment verspreid over Kora aan de slag gaan en daarom zoeken we voor de toekomst een ervaren machinist/monteur voor de zware machines.

Er zijn garages gebouwd voor de zware machines en de voertuigen zodat zij beschermd zijn tegen de felle zon. Er komt nog schaduwdoek aan alle zijden voor een nog betere afscherming.

Containers

In 2022 zijn er 3 containers op diepladers aangekomen in Kora. Een van de containers is omgebouwd tot werkplaats met werkbladen, een groot raam en een kluis. Er zijn opbergmogelijkheden gemaakt en er is elektra aangelegd. De andere 2 containers dienen als opslagruimte voor de werkplaats en voor vliegtuigbrandstof. Deze staat bij de airstrip.

Wegen en paden

Spoedig zal het werk beginnen aan het heropenen van de oude wegen en paden die zo’n 50 jaar geleden zijn aangelegd door Terrence Adamson op basis van oude olifantenpaden. Er zal een team van lokale werklui worden ingehuurd om te helpen met het verwijderen van takken, bomen, struiken en stenen. We zullen verkenningen gaan doen op basis van de oude kaarten die in het verleden zijn gemaakt. De KWS pelotons commandant zal ons bijstaan bij deze verkenningen en de Suzuki Quad zal hier zeer goed van pas komen! We kunnen eventueel op sommige wegen en paden een boom voortslepen achter de kleine tractor om het grove werk te doen.

Op dit moment is de ingaande weg door het Mwingi National Reserve in een deplorabele staat en dat wordt verergerd door de hevige regenval van de laatste tijd. Dit is natuurlijk zeer belastend voor de voertuigen en veroorzaakt regelmatig schade met alle werk en kosten van dien. Het duurt op dit moment zo’n 6-7 uur om goederen en brandstof binnen te brengen terwijl dit niet langer dan 4 uur zou hoeven te zijn. De weg valt onder de verantwoordelijkheid van de County Gouverneur en daarom zoeken we een weg om hem te ontmoeten samen met KWS. Daarmee hopen we te bereiken dat hij machines stuurt om de weg op te knappen.

Kora is het afvoerputje van Ukambani naar de Tana River dus gedurende de regentijd kunnen veel waterlopen niet overgestoken worden. Twee van de andere belangrijke ontsluitingen hebben ook zeer slechte stukken die nodig gerepareerd moeten worden.

KWS heeft beloofd om de belangrijkste toegangswegen binnenin het park te zullen onderhouden en dat is zeer goed nieuws. Zij zullen ook de oversteken en zogenaamde drift bruggen repareren. De weg langs de Tana River is van groot belang voor zowel de bewaking van het gebied als voor de bescherming van het rivierbos dat nu dreigt te worden vernield door herders. Ook hiervoor heeft KWS zich gecommitteerd en zal plaatsvinden in 2024.

Vliegtuig en hangars

Mukka vliegt regelmatig met de Super Cup als hij in Naivasha is. Hij heeft inmiddels een nieuw Certificate of Airworthiness ontvangen en bevindt zich momenteel nog in Naivasha. Nu de hangar in Kora is opgezet kan de Super Cup worden overgevlogen van Naivasha naar Kora om daar aan het werk gezet te worden. De regentijd heeft echter langer geduurd dan verwacht en de regens waren heviger dan normaal. Zodra deze voorbij zijn zal hij worden overgevlogen naar Kora.

Solar energiesysteem

Een solar expert heeft het gehele systeem geïnspecteerd en er is een plan gemaakt van wat nodig is. Vervanging van accu’s was onvoldoende om het systeem te laten werken en zodoende moest het gehele accusysteem vervangen worden en moest het aantal zonnepanelen worden uitgebreid. Mukka heeft al het materiaal opgepikt in Nairobi en de solar monteur is naar Kampi ya Simba gekomen om alles te installeren. Alles werkt nu naar behoren maar in de nabije toekomst is een uitbreiding wel noodzakelijk vanwege de toegenomen activiteiten in Kampi ya Simba.

Radionetwerk en communicatie

Een team met specialisten is in Kora geweest om het VHF radiosysteem te installeren en om alle andere radioapparatuur te checken. De hekwerkspecialist heeft een stevig hek gemaakt om de zogenaamde Radio Repeater goed te beveiligen tegen diefstal en vandalisme. Het hek staat onder stroom (solar)! Samen met de elektricien is alles gemonteerd. De zware behuizing van de repeater is door 5 mannen met heel veel moeite de berg op gedragen. Binnenkort komen de technici terug om een koelsysteem te monteren en om alles te finetunen.

Samenwerking met Kenya Wildlife Services (KWS)

Regelmatig zijn er vergaderingen met KWS over de plannen voor Kora in Kampi ya Simba, in het KWS HQ en in Nairobi. Er is een nieuwe KWS Warden aangesteld in Kora en ook de pelotonscommandant is nieuw zodat er een boel moet worden afgestemd. Veiligheid en infrastructuur hebben een topprioriteit in Kora en er zijn zoveel verschillende facetten om in ogenschouw te nemen.

We hebben KWS geholpen met brandstof, extra voedselrantsoenen voor de rangers, een nieuwe set banden voor hun terreinwagen en regelmatig wordt er onderhoud gepleegd aan hun voertuigen.

Activiteiten met omliggende gemeenschappen (Outreach)

We al enige tijd zijn goed op weg met scholingsprogramma’s samen met Trusts for African Schools (TAS), onze partner in het werken met de lokale gemeenschappen.

Het is onze ambitie om door te gaan op de ingeslagen weg en het werk van TAS in de lokale gemeenschappen zelfs uit te breiden (Boka, Asako, Elrar, Kamaguru, Mitamisyi, Kaseluni etc.). We hebben TAS geholpen met het aanbrengen van een hek rond 2 middelbare scholen (Kora en Mitamisyi Secundary School) en met de levering van solar verlichting voor het administratiegebouw en het opknappen van 5 klaslokalen van de Boka basisschool. We steunen Stephen Kamiti, de coördinator van het programma. We hebben deelgenomen in een project om schoon drinkwater te produceren zowel voor de Asako basisschool als voor de Kora middelbare school. We willen tevens een pijpleiding aanleggen van de waterput naar het KWS peletonskamp Asako. TAS heeft de fondsen geworven voor een survey en het boren van borehole voor de El Rar basisschool.

Het is ons plan om volgend jaar de activiteiten en de werkmethoden van TAS te integreren in onze aanpak.

Historisch opleidingscentrum in Kora en Wereld Natuur Dag

We hebben met KWS ons plan besproken voor de ontwikkeling van een soort museum in de vorm van een opleidingscentrum waarmee de historie en het natuurbeschermende werk van George en Terrence Adamson en van Tony kan worden gepromoot. Dit plan viel bij hen in goede aarde.

Wereld Natuur Dag is door ons samen met KWS gevierd in de Nyamboni basisschool in het dorp Kaningo door diverse events als volgt te ondersteunen:

  1. Vervoer met een gehuurde minibus van de kandidaten en hun begeleiders die deelnamen aan een essay competitie,
  2. Eten voor de aanwezigen (600 mensen),
  3. Een ecologische trip in Meru National Parc voor de winnaars van de essaywedstrijd.

We zijn zo dankbaar zoals altijd voor de jullie geweldige ondersteuning en donaties en voor jullie deelname aan dit project. We proberen allemaal om Tony’s pad in deze wereld en zijn diepe liefde voor Kora National Parc te omarmen.

Ik hoop dat dit verslag tot een goed begrip leidt voor het veldwerk dat heeft plaatsgevonden. Zoals jullie zo goed weten is het onze “modus operandi” om bottom-up te werken. Dit was in veel opzichten het fundament voor onze resultaten in Mkomazi.

Er zijn sterke gemeenschappelijke belangen, goodwill en relaties met KWS waarop we bouwen en we zijn optimistisch. Niets is zeker maar de geweldige resultaten van het verleden en de investeringen die zijn gedaan bieden ons stevig vertrouwen in de toekomst.

Heel veel dank voor jullie begrip en commitment

Lucy Fitzjohn

George Adamson Wildlife Preservation Trust

Alles over het Kora National Park

HELP JE MEE?

Steun het Kora project door te doneren aan de Stichting Suzuki Rhino Club.