Skip to main content

Uit de laatste rapporten van nationale regeringen en instanties blijkt (tot nu toe) dat er in 2022 ongeveer 548 neushoorns in Afrika zijn gestroopt. Al met al is het totaal een lichte stijging ten opzichte van 2021, toen er 539 neushoorns werden gestroopt. Dit is een significante verandering ten opzichte van 2013 – 2017, toen meer dan 1.000 neushoorns per jaar werden gedood, maar het is nog steeds gevaarlijk hoog. Gemiddeld wordt er nog steeds elke 16 uur een neushoorn gestroopt.

De meeste neushoorns die vorig jaar werden gestroopt, zijn gedood in Namibië en Zuid-Afrika. In beide landen hebben stropers hun aandacht verlegd naar nieuwe plekken.

Stroperij verdubbeld

Tragisch genoeg is de stroperij in Namibië vorig jaar bijna verdubbeld: 87 neushoorns werden gedood in 2022 (tegenover 45 het jaar ervoor). Meer dan de helft van al deze incidenten vond plaats in Etosha National Park, een van de belangrijkste parken van Namibië en een toeristische trekpleister. Helaas suggereren rapporten dat corruptie binnen Etosha mogelijk een rol heeft gespeeld. Na een aanval waarbij in juni 2022 11 van de neushoorns van Etosha om het leven kwamen, verklaarde de Namibische regering dat ze een onderzoek deed naar enkele van haar werknemers. Buiten de grenzen van Etosha waren gevallen van stroperij verspreid over het hele land. Gelukkig – en een bewijs van het belang van gemeenschappen voor natuurbehoud – werden er geen neushoorns gestroopt in beschermde natuurgebieden.

Stroperscrisis in Zuid-Afrika

Sinds het begin van de stroperscrisis in 2008 heeft het Kruger National Park in Zuid-Afrika enorme verliezen geleden. Alleen al tussen 2017 en 2021 werden in Kruger meer dan 1.700 neushoorns gestroopt. Ondanks dit verontrustende totaal, vertoont de stroperij in het park de laatste jaren een dalende trend. In 2022 was er echter een grote daling, met 41% minder gestroopte neushoorns. Hoogstwaarschijnlijk waren er twee factoren die hieraan hebben bijgedragen: de daling van de neushoornpopulatie van Kruger in de afgelopen jaren en een geïntegreerde aanpak om de veiligheid te vergroten en de stropersnetwerken in het park aan te pakken.

448 neushoorns gedood in Zuid-Afrika

Helaas kwam de achteruitgang in Kruger niet overeen met een vergelijkbare daling in het hele land. Het aantal gestroopte neushoorns in Zuid-Afrika veranderde nauwelijks. Vorig jaar werden in totaal 448 neushoorns gedood, vergeleken met 451 in 2021. De provincie KwaZulu-Natal (KZN) was zwaar het doelwit, met 244 gevallen van stroperij. Mensen die de neushoorns van KZN beschermden, beleefden een van hun zwaarste jaren van stropersintensiteit. En dit gebeurde vanwege de Covid-19-pandemie, die de middelen tot het uiterste dreef.

Terwijl in Zimbabwe het totale aantal gedode neushoorns in 2022 afnam (volgens berichten in de media), was er een vergelijkbaar patroon met betrekking tot het verschuiven van locaties. Zes van de zeven neushoorns die in het land werden gestroopt, werden gedood in Matobo National Park. Dit is het hoogste aantal neushoorns dat in acht jaar tijd in het park is gestroopt.

In tegenstelling tot Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe meldde Botswana in 2022 minder gevallen van stroperij. Toch blijft het algemene beeld zorgwekkend. Sinds 2018 zijn er in Botswana meer dan 140 neushoorns gestroopt. In een land met (per 31 december 2021) in totaal ongeveer 265 neushoorns is dat enorm. Volgens een recente schatting heeft het land de afgelopen vijf jaar ongeveer een derde van zijn neushoornpopulatie verloren door stroperij.

Kenia: geen neushoorns gedood in 2022

Gelukkig bevatten recente rapporten ook positief nieuws. Kenia – waar sinds 2006 bijna 250 neushoorns zijn gedood – noteerde in 2022 een nul-stroperij-jaar. Het is de tweede keer in drie jaar dat het land al zijn neushoorns veilig heeft gehouden. Er zullen zeker lessen worden getrokken uit het succes van Kenia, vooral omdat het de thuisbasis is van de op twee na grootste neushoornpopulatie ter wereld.

Red de neushoorn, doneer nu

Na een sterke daling van 1.134 in 2017 tot 503 in 2020, lijkt de jaarlijkse stroperij in heel Afrika nu te schommelen rond de 540 incidenten. Natuurlijk moeten we de aanzienlijke verandering erkennen, maar dit betekent niet dat neushoorns veilig zijn. Op veel plaatsen worstelen de bevolkingsgroepen om stabiel te blijven, laat staan ​​om te herstellen van meer dan een decennium onder voortdurende aanvallen. We moeten blijven leren van succesvolle interventies en alle inspanningen opvoeren om deze verwoestende verliezen een halt toe te roepen, totdat er geen neushoorns meer worden gestroopt, op welke dag dan ook, waar dan ook. Doneer je ook?

Red de neushoorn

Steun de neushoorn door te doneren aan de Suzuki Rhino Club.