Kora National Park is gelegen in het oostelijke deel van Kenya, aan de grens met Somalie en is de bakermat van George Adamson, een van de eerste natuurbeschermers van het continent Afrika. Het is het op twee na grootste nationale park in Kenia.

Tony Fitzjohn arriveerde daar op zeer jonge leeftijd al liftend door Afrika. George ontvlamde bij Tony de liefde voor de natuur en besloot hij zich volledig in te zetten voor natuurbehoud. Iets wat hij de rest van zijn leven compromisloos heeft gedaan. Na Tony’s vertrek uit Mkomazi (Tanzania) in 2019 besloot hij zich volledig te gaan richten op de rehabilitatie van Kora dat na de dood van George Adamson in 1989 grotendeels aan haar lot was overgelaten. Tony overleed echter in 2022 en ligt begraven in Kora naast George Adamson. Lucy Fitzjohn (Tony’s echtgenote) en hun kinderen besloten het levenswerk van Tony na zijn dood voort te zetten. Tony had de plannen voor Kora tot in detail uitgewerkt in de periode voor zijn overlijden. Die plannen worden nu gerealiseerd door de Fitzjohns. De SRC heeft zich als Founding Partner verbonden aan deze plannen. Dat betekent dat de SRC de Fitzjohns zal steunen met haar donaties.

Het probleem

Rehabilitatie van Kora: Kora is sinds de dood van George Adamson in 1989 vele jaren verwaarloosd waardoor het wildlife veelal is verdwenen en het land is overgenomen door herders met hun kuddes dromedarissen en geiten. Zij vernielen de resterende natuur door overbegrazing en door het in brand steken van het unieke riverine forest met oude palmbomen.

De aanpak

Het plan van Tony voorziet in een aantal belangrijke stappen die uitstekend passen bij de doelstellingen van de SRC. Allereerst is het van groot belang dat er een veilig leefgebied ontstaat waarin het nog aanwezige wildlife goed kan gedijen. Zo ontstaat er een basis voor de herintroductie van dieren zoals de neushoorn. Dat zal een lange adem vergen omdat dit gebied grenst aan een stuk niemandsland tussen Somalië en Kenia. Het is er droog en de bevolking is zeer arm. Hierdoor vindt er veel stroperij plaats en zoeken veeboeren hun heil in Kora gedurende periodes met extreme droogtes.

Voor de herintroductie van neushoorns is het nog veel te vroeg. Daarom wordt er nu geconcentreerd op het inrichten van een sanctuary waarin allereerst de zogenaamde Fringe Eared Oryx zullen worden gebracht.

Om de veiligheid te bevorderen wordt er intensief met de Kenyan Wildlife Service (KWS) opgetrokken, o.a. bij het heropenen van oude wegen die nog door Terrence Adamson (de broer van George) in de jaren 70 zijn aangelegd. Langs deze wegen kan er gepatrouilleerd worden. Ten tweede wordt er veel aandacht geschonken aan de bevolking die rond het park leeft. Een aantal scholen wordt geholpen met donaties en mensen uit deze dorpen worden ingeschakeld voor werkzaamheden in het park. Ten derde wordt er hard gewerkt aan het opzetten van een stevige infrastructuur. Voorbeelden hiervan zijn: het herbouwen van het oude kamp van George Adamson (Kampi ya Simba), het inrichten van een werkplaats, aanleg van een vliegveld met een hangar, aanschaf van een graafmachine, tractoren en een watertanker, brandstofopslag, zonnepanelen en radioverbindingen. En niet te vergeten hekken voor de veiligheid.

Wat doet de Suzuki Rhino Club?

De SRC zamelt geld in en doneert aan het opzetten van de basisvoorzieningen. Of het nu gaat om de solar installatie of de internetverbinding via Starlink. Of om gereedschap voor de werkplaats of onderdelen om de Suzuki quadbike te onderhouden.

Resultaten

Er worden grote stappen gemaakt:

  • Het wild keert meer en meer terug.
  • De werkplaats is ingericht en wordt volop gebruikt.
  • Er zijn waterplaatsen ingericht voor het wild door dammen op te werpen zodat het water na het regenseizoen langer wordt vastgehouden.
  • Het vliegveld is operationeel en de eerste vluchten met Tony oude toestel zijn uitgevoerd. Mukka zal hiermee de beveiliging vanuit de lucht gaan opvoeren.
  • De verbindingen binnen Kora werken en dat heeft grote waarde omdat het gebied groot is en dit voor veiligheid onontbeerlijk is. Inmiddels is er ook een Starlink verbinding zodat er ook vanuit het kamp met de buitenwereld kan worden gecommuniceerd.
  • Kampi ya Simba is geheel opnieuw opgebouwd in de stijl en met de materialen uit de tijd van George Adamson.

Meer informatie

Download de rapporten van Kora:

Mukka (Alexander) Fitzjohn

Mukka zet, samen met zijn moeder Lucy en zijn zussen, het gepassioneerde natuurbeschermingswerk van Tony voort in Kora National Park.

Kora heeft een erg heet klimaat en ligt ongeveer op zeeniveau. Dat betekent dat het grootste deel van jaar zo vroeg mogelijk begint zodat zoveel mogelijk gedaan kan worden in de ochtend. Het werk start gewoonlijk om 06.30u bij zonsopgang. Alle zware machines zoals de tractoren of de graafmachine (JCB) gaan dan op weg naar hun klus. Een groot deel van de dag wordt doorgebracht in de werkplaats om zeker te zijn dat al het materieel goed is onderhouden. Ook is Mukka veel op pad naar de verschillende projecten en infrastructurele klussen die soms wel 70km van het kamp verwijderd liggen. Eens in de 2 weken worden scholen en gemeenschappen bezocht met Steve Kameti. Hij is de community liason officer, komt uit dit gebied en kent iedereen!

Lucy Fitzjohn

Tony ontmoette Lucy Mellotte voor het eerst in 1989 toen zij het Kora wildpark in Kenia bezocht. In 1993 werden zij verliefd en verliet Lucy Engeland om met Tony mee te gaan naar Tanzania.

Tony ontmoette Lucy Mellotte voor het eerst in 1989 toen zij het Kora wildpark in Kenia bezocht. In 1993 werden zij verliefd en verliet Lucy Engeland om met Tony mee te gaan naar Tanzania. Tony en Lucy trouwden in 1997 en hebben vier kinderen: Alexander ‘Mukka’, Jemima en de tweeling Imogen en Tilly. Lucy verzorgt de administratie, onderhoudt het contact met de buitenwereld en is intensief betrokken bij diverse programma’s en projecten. Lucy en Mukka zetten nu het werk van Tony voort in Kora (Kenya).

Fred Ayo

Alles met een motor en wielen krijgt Fred Ayo weer aan de praat. De workshop van Kora is het kloppende hart van het nationaal park.

Alles met een motor en wielen krijgt Fred Ayo weer aan de praat. De workshop van Kora is het kloppende hart van het nationaal park. Met zijn team monteurs zorgde ‘Freddy’ ervoor dat het wagenpark en het vliegtuig van het park te allen tijde inzetbaar waren. Zonder deze voertuigen staan alle activiteiten in het 3.300 vierkante kilometer grote park letterlijk stil. Mobiliteit is een eerste vereiste bij het succesvol runnen van een nationaal park. Het auto’s en het vliegtuig worden gebruikt om te patrouilleren, voor de bevoorrading en het verplaatsen van medewerkers en materieel. Fred is na de overdracht gestopt en heeft nu zijn eigen bedrijf in de buurt van Arusha. Regelmatig is hij te vinden in Kora waar hij Lucy en Mukka helpt met het onderhoud en de reparatie van equipment in Kora.
Kamp Manager

Omar

Omar is de kamp manager van Kambi Ya Simba (kamp van de leeuwen). Hij werkt er al 15 jaar en heeft Tony Fitzjohn enorm trouw geholpen.

Omar is de kamp manager van Kambi Ya Simba (kamp van de leeuwen). Hij werkt er al 15 jaar en heeft Tony Fitzjohn enorm trouw geholpen. Kampi ya Simba is het oude kamp van George Adamson en daar heeft Tony zijn passie voor wildlife gevonden. Het kamp en het park was decennia lang compleet vervallen, geplunderd en bestond feitelijk niet meer. Men had zelfs het gaas van de hekken begraven in het zand om diefstal te voorkomen. Toen Tony in Mkomazi verbleef zag hij dat met lege ogen aan. Al zijn tijd en geld ging immers naar Mkomazi met de steun van de Suzuki Rhino Club. Toch heeft Tony kans gezien om begin 2000 het Kambi Ya Simba (Simba kamp) weer langzaam in oude luister te herstellen deels met de oude opgegraven materialen. Het is nu een soort museum, herbouwd in de historische stijl en met lokale materialen en wordt nu dagelijks gebruikt door Lucy en Mukka. De aanwezigheid van het kamp, de permanente aanwezigheid van de camp manager Omar en zijn team en de verhoogde activiteit van KWS zijn van grote invloed waardoor dat de stropers en shifta bandieten er niet snel terugkeren.
Community liason officer

Stephen Kameti

Stephen Kameti is een sociale werker in hart en nieren. Hij woont in Mwingi, de dichtstbijzijnde stad ten westen van Kora National Park.

Stephen Kameti is een sociale werker in hart en nieren. Hij woont in Mwingi, de dichtstbijzijnde stad ten westen van Kora National Park. Hij heeft zijn opleiding genoten in Belfast, Ierland.

In de periode 2009-2022 is hij vanuit Kora de verbindingsman geweest met de lokale gemeenschappen. Hij werkte toen vanuit KWS en vanuit Trust for African Schools. Daarin heeft hij een vitale rol gespeeld om de banden met de omliggende gemeenschappen en met KWS aan te halen. Met zijn inzet en de middelen van TAS is er zeer waardevolle scholing opgezet in deze zeer afgelegen gemeenschappen rond Kora. TAS heeft helaas haar werkzaamheden en funding moeten stoppen vanwege de hoge leeftijd van de oprichters. Gelukkig Stephen zijn goede werk kunnen voortzetten doordat de activiteiten van TAS zullen worden geïntegreerd in de organisatie van Lucy en Mukka. Daardoor draagt de Suzuki Rhino Stichting bij aan het werk van Stephen.

HELP JE MEE?

Steun het Kora project door te doneren aan de Stichting Suzuki Rhino Club.