Skip to main content

Mkomazi telt momenteel 28 neushoorns en bijna 50 Afrikaanse wilde honden. De ambachtsschool stáát en ziet er goed uit. En door het nieuwe zonne-energiesysteem worden de stroomgeneratoren een stuk minder gebruikt. Van al dit mooie werk is de Suzuki Rhino Club een belangrijke steunpilaar.

Jaarverslag: de laatste ontwikkelingen in Mkomazi

Tony en Lucy Fitzjohn hebben speciaal voor de Suzuki Rhino Club een jaarrapport opgesteld, met daarin een verslag van alle recente ontwikkelingen in en rondom Mkomazi National Park.

Eind 2016 beviel neushoorn Suzi van een kalfje. Maar dit is niet de enige nieuwe neushoorn die Mkomazi het afgelopen jaar mocht verwelkomen. In juni arriveerde Eliska, een vrouwtje uit dierentuin Dvůr Králové Zoo in Tsjechië. Momenteel is ze aan het settelen en zich aan het aanpassen aan haar nieuwe leefomgeving.

Belangrijke rol

De komst van Eliska is mede mogelijk gemaakt door de Suzuki Rhino Club. Die speelt een belangrijke rol in het professionele beheer en de beveiliging van het neushoornreservaat van Mkomazi. Hierdoor is Mkomazi in staat om een in de dierentuin gefokte neushoorn zoals Eliska te ontvangen. Eliska doet het momenteel goed, al mist ze het gezelschap van de neushoorn waarmee ze in Tsjechië is opgegroeid. Ze rust op het heetst van de dag onder de bomen en graast vooral in de vroege ochtend en late middag. Om haar te kunnen volgen, is Eliska uitgerust met een zender.

Slecht nieuws

Slecht nieuws was het verlies van een speurhond door een dodelijke ziekte die overgebracht wordt door tseetseevliegen. De hond kreeg gedurende een periode van zes maanden meerdere vaccinaties, is tweemaal bij de dierenarts geweest en werd eenmaal per week ondergedompeld in een oplossing om haar te beschermen, maar het mocht allemaal niet baten. Tony Fitzjohn werkt nu nauw samen met een speurhondentrainer die meehelpt om de zwakke schakel in het gebied van de tseetseevliegen te vinden.

De honden zijn zeer effectief bij het bestrijden van stroperij. De speurhondeneenheid is daarom een nieuwe en effectieve manier om doeltreffend te kunnen patrouilleren, de veiligheid te handhaven en het afschrikniveau te verhogen.

Nieuwe waterbronnen

De bulldozer uit bouwjaar 1979 die Tony Fitzjohn in 2015 heeft aangeschaft, bleek vorig jaar goed van pas te komen. Hij is ingezet bij het herindelen van de afrastering rond de sectie waar de mannetjesneushoorns Jabu en Monduli rondlopen. Ieder mannetje heeft een vrouwtje toegewezen gekregen en heeft nu zijn eigen foksectie. De bulldozer zal ook worden gebruikt voor het creëren van nieuwe waterbronnen, in de foksecties maar ook in het hoofdreservaat. De watergeul (‘koronga’) die door Mkomazi loopt, is nu volledig omheind.

Tony benadrukt nogmaals dat hij blij is het alle steun van de Suzuki Rhino Club aan de werkplaats, die de kern van alle activiteiten in Mkomazi vormt. ‘De Suzuki’s Grand Vitara zijn nog steeds fantastisch voor road trips en blijven betrouwbaar en netjes. Het zijn echt geweldige auto’s voor het ophalen van reserveonderdelen, werk in de stad en alle andere noodzakelijke reizen die we regelmatig moeten ondernemen.’

De Suzuki Jimny is omgebouwd en fulltime bij de speurhondeneenheid geplaatst, zodat de medewerkers hier direct kunnen reageren op eventuele calamiteiten. Achter in de auto is een afgeschermde kooi voor de speurhonden geplaatst. In het midden zijn twee extra stoelen gemonteerd voor extra rangers. Die beschikken hiermee over een uitstekend observatieplatform voor patrouilles.

Spanning bijna 10.000 volt

Er is een nieuw 2V-batterijsysteem geïnstalleerd in het basiskamp, dat bijdraagt aan een betere communicatie. Een dergelijk systeem wordt ook aangelegd in het neushoornreservaat, de ‘Rhino Sanctuary’. Er zijn nieuwe schrikdraadapparaten en alarmen geplaatst die de spanning van het hek drie tot vier keer hebben verhoogd. De spanning op het hek is nu net onder 10.000 volt, wat een enorme verbetering is.

Goed jaar voor Afrikaanse wilde hond

Wat betreft de Afrikaanse wilde hond heeft Tony een goed jaar achter de rug. Met twee nieuwe nestjes pups en twee herintroducties in het wild. Waarnemingen van de honden zijn onlangs gedaan over de grens in Tsavo West National Park en er is onlangs ook een stel honden gezien dat op impala’s jaagde in de ‘Rhino Sanctuary’. In augustus werd een nieuw fokpaar samengesteld. Het mannetje en vrouwtje zijn een alfapaartje in hun eigen samenstelling en bij elkaar gevestigd. Tony hoopt dat binnenkort een nieuw nestje pups volgt.

Het volledige jaarverslag (Engelstalig) leest u hier.

Update: 22 januari 2017