Skip to main content

Leden van de Raad van Bestuur van de Suzuki Rhino Club zijn op bezoek geweest in Mkomazi. Zij waren hier getuige van een heuglijke gebeurtenis: niemand minder dan de premier van Tanzania (Kassim Majaliwa) legde de eerste steen van het Vocational Training Center (VTC) ofwel de ambachtsschool.

Jaarverslag: de laatste ontwikkelingen in Mkomazi

Tony en Lucy Fitzjohn hebben speciaal voor de Suzuki Rhino Club een jaarrapport opgesteld, met daarin een verslag van alle recente ontwikkelingen in en rondom Mkomazi National Park.

Naar verwachting opent de ambachtsschool nog in 2015 zijn deuren. De school met een monteursopleiding moet de jeugd in de buurt van Mkomazi een eerlijke kans op educatie geven. Met 21 dieren herbergt Mkomazi in 2014 de op twee na grootste neushoornpopulatie van Tanzania. Het park is een integraal onderdeel van de inspanningen die Tanzania pleegt om de zwarte neushoorn te beschermen.

Twee nieuwe kalfjes

Ander goed nieuws is dat Deborah is bevallen van haar tweede kalf! Het vrouwtje heeft de naam Tunu gekregen. Neushoorn Suzi beviel van haar eerste kalf, eveneens een dametje, met de naam Maxima. Om alle dieren goed te kunnen beschermen, is een extra beveiligingspost aan het reservaat toegevoegd. En in de komende maanden moeten er nog twee bij komen. Ondertussen werkt TANAPA – verantwoordelijk voor het beheer van de nationale parken in Tanzania – verder aan de ontwikkeling van een klein neushoornreservaat, hier in Mkomazi. De samenwerking met Mkomazi is goed. Verder heeft Mkomazi een vrouwelijke neushoorn (Eliska) aangeboden gekregen van dierentuin Zoo Dvůr Králové in Tsjechië.

Enorm dankbaar

Tony Fitzjohn en zijn team zijn de Suzuki Rhino Club enorm dankbaar voor hun continue steun aan de workshop, die de kern vormt van al hun activiteiten. De grootste taak van de workshop is het voortdurende onderhoud aan Mkomazi. Machines, waterreservoirs, voertuigen; alles moet blijven functioneren om het dagelijkse werk goed te kunnen blijven uitvoeren. De afrastering moet onderhouden en waar nodig gerepareerd worden. Wegen en sporen moeten worden vrijgemaakt en onderhouden.

Subsidie

De quad en motorfiets van Suzuki zijn hierbij van grote waarde. De medewerkers maken hier veelvuldig gebruik van. Ook de Suzuki’s Vitara blijken van onschatbare waarde. Ze zijn betrouwbaar en lijken nog als nieuw. Ondertussen wordt hard gewerkt aan het deels repareren en vervangen van het hekwerk op de uiterste grenzen van Mkomazi. Tony is erin geslaagd een subsidie te ontvangen voor de afrasteringspalen. Verder wordt in de komende maanden een binnenafrastering aangelegd in het nieuwe uitbreidingsgebied van Mkomazi.

Capaciteit vergroot

Om de stroom naar het hek op de uiterste grenzen van Mkomazi te verbeteren, is onlangs het volledige zonne-energiesysteem vervangen van zowel het basiskamp als de vier belangrijkste buitenposten. Hiermee is ook de capaciteit van het radiosysteem vergroot. Dat is belangrijk omdat Mkomazi 24 uur per dag en 7 dagen per week online wil zijn. De Suzuki Rhino Club heeft de benodigde batterijen geleverd. Het vermogen van het hek is nu bijna 6.000 volt, ook ’s avonds.

4G-volgsysteem

Een team uit Nederland onderzoekt de mogelijkheid van een 4G-volgsysteem om de kinetisch geladen zenders in de hoorns van de neushoorns op te pikken. De real-time posities van de dieren kunnen vervolgens worden weergegeven op een groter scherm. Hierdoor zijn de posities van het personeel en de neushoorns beter te coördineren. Voor de torens van het volgsysteem zijn alvast 30 eucalyptuspalen aangeschaft. Deze komen te staan bij de hoofdingang van het neushoornreservaat.

Nieuwe landingsbaan

Vliegende patrouilles blijven een belangrijk onderdeel van de beveiliging van het reservaat. Daarom onderging het vliegtuig dat Tony tot zijn beschikking heeft een verplichte motorvervanging. TANAPA heeft verzocht om samen een nieuwe landingsbaan aan te leggen aan de andere kant van Mkomazi, nabij de Umba-rivier. Het ziet ernaar uit dat er de komende tijd grote inspanningen gepleegd zullen worden om meer grip te krijgen op dit vrij afgelegen deel van het reservaat.

Nieuwe buitenposten

Voor een nog betere bescherming van de dieren zijn buitenposten onontbeerlijk. In de afgelopen maanden zijn er twee nieuwe buitenposten gebouwd: een voor de trackers en een voor de sectie van het park waar neushoorns Jamie en Deborah lopen. Zij maken deel uit van een kleine populatie van vijf neushoorns. Voor de Afrikaanse wilde honden wordt een externe buitenpost gebouwd in het Kilo Zulu-gebied ten noorden van Mkomazi. De vleesvoorraad voor de honden is verder vergroot. Het extra vlees heeft de dieren beslist in een betere conditie gebracht. De afgelopen maanden zijn er 17 Afrikaanse wilde honden in het wild uitgezet. Ze zijn een aantal weken gevolgd en het gaat ze goed. Het veterinaire werk wordt voortgezet met vaccinaties en het tweemaandelijkse ontwormingssysteem met Drontal, afkomstig van de Suzuki Rhino Club.

Tony Fitzjohn: ‘Nogmaals bedankt allemaal, vooral ook de Suzuki-dealers die ons ook in moeilijke tijden zo genereus blijven steunen.’