Skip to main content

Eind 2015 was het dan zover: de ambachtsschool werd geopend! De Raad van Bestuur van de Suzuki Rhino Club was aanwezig bij deze feestelijke gebeurtenis.

Jaarverslag: de laatste ontwikkelingen in Mkomazi

Tony en Lucy Fitzjohn hebben speciaal voor de Suzuki Rhino Club een jaarrapport opgesteld, met daarin een verslag van alle recente ontwikkelingen in en rondom Mkomazi National Park.

Het opleidingscentrum voor de lokale jeugd was het afgelopen jaar een ambitieus project. Iedereen in Mkomazi is de Suzuki Rhino Club enorm dankbaar voor het nemen van de leiding. De bisschop van Same organiseerde een geweldige inauguratiedag.

Op twee na grootste neushoornpopulatie

Met 23 dieren is de Mkomazi-populatie inmiddels de op twee na grootste van de zes neushoornpopulaties in Tanzania. De twee vorig jaar geboren kalveren zijn in goede conditie, evenals de neushoorns Tunu en Maxima, geboren in 2014. Momenteel zijn vier dieren drachtig. Tot dusver hebben stropers geen pogingen ondernomen om de neushoorns te benaderen. Maar het blijft van vitaal belang om de hoge veiligheid van Mkomazi voortdurend te handhaven om nieuwe stroperspogingen te voorkomen. Beveiligingsteams, neushoorntrackingteams, hekonderhoud, patrouilleteams; ze blijven allemaal onmisbaar.

De steun van de Suzuki Rhino Club heeft Mkomazi in staat gesteld om alle operationele procedures te handhaven en vooruitgang te boeken.

Neushoorns dagelijks gevolgd

Alle beveiligingssystemen zijn goed onderhouden en in 2015 geüpgraded. Het hek is dagelijks geïnspecteerd, evenals de bestaande infrastructuur, uitrusting, voertuigen en fabrieksmachines. Elke neushoorn wordt dagelijks gevolgd. Momenteel wordt een nieuw hekwerksysteem geïnstalleerd dat superieur is aan het bestaande systeem. Afrasteringspalen, draad met een hoge treksterkte en andere afrasteringsmaterialen worden besteld, geleverd en geïnstalleerd.

Steun Suzuki van grote waarde

Tony Fitzjohn is de Suzuki Rhino Club zeer dankbaar voor de steun aan de workshop die de kern is van alle activiteiten in Mkomazi. De Suzuki-quads en -motorfietsen waren ook het afgelopen jaar van grote waarde, evenals de Suzuki Vitara’s, voor reizen naar Arusha, Nairobi en Dar es Salaam. Er is een tweedehandsbulldozer aangeschaft. Meer dan 40 jaar oud, maar heel goed onderhouden door zijn vorige eigenaar. Die is op bezoek geweest in Mkomazi om de medewerkers voor de bulldozer te trainen.

Nieuwe beveiligingspost

De nieuwe speurhondeneenheid is in januari 2015 opgericht. Er is in het afgelopen jaar een speciaal kamp gebouwd voor de speurhonden en hun vier verzorgers, inclusief kennels, personeelshuisvesting, douche, keuken en eetgedeelte. De honden werden in augustus 2015 gemobiliseerd. Er is een nieuwe beveiligingspost bij de speurhondeneenheid geplaatst en ook in de sectie waar de neushoorns Jamie en Deborah rondlopen.

Nu het zonne-energiesysteem in het basiskamp is geüpgraded, worden ook de buitenposten van de neushoornbeveiliging aangepakt. Met onder meer nieuw schrikdraad en alarmsystemen. Het draad van het hekwerk wordt volledig vervangen, aangezien dit al 19 jaar oud is.

Stabiel jaar voor Afrikaanse wilde hond

Mkomazi heeft een stabiel jaar achter de rug wat betreft het fokprogramma van de Afrikaanse wilde hond. Twee van de oudere alfavrouwtjes zijn aan het einde van hun fokperiode beland. Eén alfamannetje is kwijtgeraakt, dus zijn twee nieuwe fokgroepen samengesteld die allebei al een nestje pups hebben gehad. Dankzij de steun van de Suzuki Rhino Club kon de vleesvoorraad voor de Afrikaanse wilde honden vergroot worden.

Tony Fitzjohn: ‘Ik ben iedereen bij de Suzuki Rhino Club heel dankbaar. Ze begrijpen alle problemen waar we tegenaanlopen en de noodzaak om de balans te vinden tussen de dieren in het wild en de lokale inwoners. Niets van de vooruitgang in 2015 was mogelijk geweest zonder de steun van de Suzuki Rhino Club. Bedankt!’

Het volledige jaarverslag (Engelstalig) leest u hier.

Update: 2 maart 2016