Skip to main content
Suzuki Rhino Club

Gestolen hoorns blijken fortuin waard

Enig idee hoeveel de hoorn van een neushoorn waard is? 80 kilogram kan zomaar meer dan 3,7 miljoen euro opleveren! En dat was niet het enige wat laatst in het nieuws was omtrent het wel en wee van neushoorns.

Dieven zijn er onlangs in een Zuid-Afrikaans natuurreservaat vandoor gegaan met 112 stukken hoorn met een totaalgewicht van 80,135 kilogram. De hoorns waren in beslag genomen dan wel preventief verwijderd. Ze lagen opgeslagen in een kluis. Dat weerhield de dieven er echter niet van ermee vandoor te gaan.

Volgens een zegsman van het natuurreservaat was het de eerste keer dat dieven tot de kluis wisten door te dringen. De waarde van de hoorns is 5,2 miljoen Amerikaanse dollars, zegt Reuters op zijn site.

Educatie om jacht tegen te gaan

De enorme bedragen die hoorns kunnen opleveren, brengt mensen in de verleiding te gaan stropen. Dit is een van de redenen waarom Mkomazi National Park met behulp van de Suzuki Rhino Club het Project ambachtsschool is gestart. De toekomstige school moet voorkomen dat jongeren op neushoorns gaan jagen.

Goed neushoornnieuws

Zuid-Afrika heeft ook goed neushoornnieuws. Het land heeft kort geleden met Mozambique een akkoord gesloten over het tegengaan van de neushoornjacht. Het buurland vormt een belangrijke doorgangsroute voor het smokkelen van hoorns naar Azië. Hier geloven ze dat hoorns een genezende werking hebben.

Beide landen gaan informatie uitwisselen en zullen technologieën ontwikkelen die stroperij tegen moeten gaan. Belangrijk, want een groot deel van alle neushoorns leeft in Zuid-Afrika.

Neushoornkalfje ontmoet z’n vader

Dan nóg leuker nieuws over de neushoorns. In een dierentuin in Dublin maakte een neushoornkalfje onlangs voor de eerste keer kennis met zijn vader. En als Jabari en Chaka elkaar dan uiteindelijk ontmoeten, levert dat geweldige beelden op van een vader en zijn zoontje die enthousiast door hun buitenverblijf rennen.

Jabari struikelt op een gegeven moment zelfs over zijn eigen beentjes, zo enthousiast is hij! En mocht je na het zien van de beelden nou besluiten donateur te worden van de Suzuki Rhino Club, dan kan dat uiteraard op de site!

Zangeres en singer-songwriter helpen mee

Er wordt al veel ondernomen om het stropen van neushoorns tegen te gaan. Het nieuwste wapen in deze strijd zijn Thu Minh en Thanh Bui. Thu wordt ook wel ‘de Celine Dion van Vietnam’ genoemd. De zangeres heeft miljoenen fans. Haar vriend Thanh is een singer-songwriter en ook hij is heel populair in Vietnam.

Dat juist Thu en Thanh ingezet worden bij de bescherming van neushoorns is niet voor niets. In Vietnam floreert de illegale handel in hoorns. Om dit tegen te gaan, moeten de inwoners overtuigd worden de hoorns niet te kopen. En wie kunnen die boodschap nu beter overbrengen dan Thu en Thanh, die in Vietnam miljoenen fans achter zich hebben?