Doneren
Menu Sluit
Video preview image

Diersoorten verdwijnen in rap tempo

7 oktober 2014

Het is onze schuld dat er meer diersoorten verdwijnen dan er bij komen. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Conservation Biology. De neushoorn is hier een goed voorbeeld van: deze diersoort wordt met uitsterven bedreigd omdat de vraag naar hun hoorns zo groot is.

De internationale handel in neushoornhoorns en ivoor is al ruim dertig jaar verboden maar groeit nog steeds. De handel is dan ook zeer lucratief, de waarde van de keratine wordt geschat op 65.000 dollar per kilo. Een goed voorbeeld van hoe de mens de dierenwereld op negatieve wijze beïnvloedt. “Soorten sterven duizend keer sneller uit sinds de mens onze planeet ingrijpend begon te veranderen”, aldus meldt Stuart Pimm, ecoloog aan Duke University.

Hoog op de agenda

Volgens de studie zou er jaarlijks maar één op de tien miljoen diersoorten mogen verdwijnen. Vandaag zijn dat er naar schatting duizend tot tienduizend keer meer. “Zonder de mens zou er per millennium maar één vogelsoort verdwijnen. In de afgelopen 500 jaar waren dat er maar liefst 150.”
Hoog tijd om de biodiversiteit opnieuw bovenaan de agenda te plaatsen, vindt Pimm.

Omwonenden Borana maken het voor neushoorns veiliger

Samenwerking Suzuki Rhino Club en Save the Rhino International

Hallo! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke (functionele) en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren.