Skip to main content

Veilige leefomgeving creëren

Neushoorns worden afgeslacht door stropers die deze prachtige dieren willen ontdoen van hun hoorn. Ze doden de dieren omdat dat de simpelste manier is voor hen. Daardoor nemen de aantallen neushoorns af en worden ze met uitsterving bedreigd.

Wij richten ons op projecten die zich bezighouden met de bescherming van de leefomgeving van de neushoorns. Neushoorns kunnen inmiddels niet meer vrij in de natuur leven vanwege de stropers. Zij leven in streng bewaakte parken en soms zelfs in speciale omheinde gebieden (sanctuaries) die beter bewaakt kunnen worden. De beveiliging van deze parken en sanctuaries kost veel geld en zij zijn afhankelijk van donaties.

Bescherming neushoornparken en sanctuaries

De nationale overheden hebben een belangrijke rol in het beschermen van de parken en sanctuaries waar neushoorns leven. In Kenya wordt dat gedaan door Kenya Wildlife Services (KWS) en in Tanzania door Tanzania National Parcs (TANAPA). Deze organisaties zijn te vergelijken met Staatsbosbeheer in Nederland. Zij hebben echter zeer beperkte middelen tot hun beschikking en moeten hun aandacht en middelen verdelen over heel veel natuurparken in deze landen. De SRC werkt daarom nauw samen met deze organisaties voor de bescherming van de neushoorn.

Succesvol: Mkomazi Rhino Sanctuary

Een goed voorbeeld van onze aanpak is de succesvolle creatie en instandhouding van het 50 km2 grote Mkomazi Rhino Sanctuary (MRS) in Mkomazi (Tanzania). In dit veilige, volledig omheinde en zwaar bewaakte sanctuary loopt inmiddels de grootste zwarte neushoornpopulatie van heel Tanzania. Dit is de bron voor het verder uitzetten van neushoorns in Tanzaniaanse parken. De populatie is niet alleen veilig maar kent ook een gebalanceerde samenstelling van de juiste genen. Door o.a. neushoorns uit verschillende dierentuinen in Europa in te vliegen wordt vermeden dat de dieren verzwakken door voortplanting vanuit een te kleine groep. Vers bloed en diversiteit in genen zijn van groot belang. Wij hebben de vlucht van 3 neushoorns uit Tsjechië weten mogelijk te maken. Deze dieren en hun nazaten gedijen zeer goed in Mkomazi.

Nog een succes; Ngulia Rhino Sanctuary (Tsavo)

In het immense (42.000km2) Keniaanse nationale park Tsavo West ligt het Ngulia Rhino Sanctuary (NRS). Dit heeft een beperkte omvang maar er leven inmiddels na 10 jaar hard werken meer dan 140 neushoorns. Waarlijk een groot succes. De keerzijde is echter dat er nu te veel neushoorns leven in een te klein gebied. Er leven nu al zo’n 40 neushoorns buiten de hekken in een gebied waar onvoldoende bescherming is. Daarom werken we hard aan het uitbreiden ervan. Wij steunen actief het plan om een Intensive Protection Zone van 3000 km2 aan te leggen naast het NRS. Deze zone kan dan zo’n 500 neushoorns een veilig leven bieden.

Eerste stappen in Kora

In Kora worden de voorbereidingen getroffen om een sanctuary aan te leggen. Dit gebied zal in eerste instantie worden gebruikt om er een speciale soort Oryx vrij te laten. Dit dier kwam van oorsprong veel voor in Kora, net als de neushoorn. De veiligheid in Kora is nog niet op het gewenste niveau om Neushoorns los te laten. Vandaar dat er nu Oryxen worden losgelaten. Daar wordt niet op dezelfde wijze op gejaagd als op neushoorns. Zij zijn dus de kwartiemakers van de nieuwe rhino sanctuary in Kora. Een diepe wens van Tony Fitzjohn gaat daarmee stap voor stap in vervulling.

Het succes van Borana

In Borana en Lewa leven ruim 250 neushoorns. Zij bevinden zich niet in een sanctuary maar op een enorm grote farm van 13.000 hectare aan de voet van Mt Kenya. De veiligheid wordt hier geboden door hen dag en nacht te volgen met rangers, vliegtuigen, sensoren enz. De rangers weten precies waar de neushoorns zijn en hoe het met hen gaat. Eventuele indringers worden snel opgemerkt. Net als in Tsavo raakt het gebied, ondanks de omvang aan zijn grenzen. Onlangs zijn er neushoorns succesvol overgeplaatst naar een ander park in Kenia.

Steun de veilige leefomgeving

Met neushoornparken beschermen we de bedreigde neushoorn. Voor €25 doneer je 1 meter hek.

Fotocredits: GAWPT en Marieke van de Staal