Skip to main content

2019 was een heel emotioneel jaar. Tony Fitzjohn heeft het neushoornreservaat van Mkomazi en het project met de Afrikaanse wilde hond officieel overgedragen aan TANAPA, de organisatie die alle nationale parken in Tanzania beheert.

Jaarverslag: de laatste ontwikkelingen in Mkomazi

Tony en Lucy Fitzjohn hebben speciaal voor de Suzuki Rhino Club een jaarrapport opgesteld, met daarin een verslag van alle recente ontwikkelingen in en rondom Mkomazi National Park.

26 oktober 2019 is een datum die Tony niet snel zal vergeten. Op die dag vond de officiële overdracht van zijn ‘Rhino Sanctuary’ aan TANAPA plaats. Maar liefst 30 jaar lang heeft Tony in Mkomazi de zwarte neushoorn helpen beschermen. Toen hij in de jaren 80 in Mkomazi aankwam, waren er nog maar 24 zwarte neushoorns in heel Tanzania. Eind jaren 70 waren dat er nog tienduizenden! Door Tony’s werk en de steun van de Suzuki Rhino Club is Mkomazi veranderd van een woestenij tot een bloeiend natuurreservaat dat de overheid van Tanzania in 2005 bestempelde als National Park.

Blauwdruk

Tony en zijn team zijn natuurlijk bedroefd om het feit dat ze afscheid moeten nemen van Mkomazi, maar voelen zich tegelijkertijd hoopvol over de toekomst van het reservaat. Daarbij zijn ze er enorm trots op dat TANAPA Mkomazi als blauwdruk wil gebruiken voor andere natuurreservaten. Een beter bewijs dat ze op de goede weg zaten, is er niet!

Eerste neushoornreservaat van Tanzania

Tony Fitzjohn: “Samen met de Suzuki Rhino Club hebben we een succesvol en bloeiend nationaal park opgebouwd en het eerste neushoornreservaat van Tanzania gebouwd en beheerd – met bijna een kwart van de neushoorns in Tanzania. Ook hebben we meer dan 200 exemplaren van de Afrikaanse wilde hond terug in het wild gebracht én een beroepsschool voor de lokale jeugd opgericht. Het behoud van neushoorns wordt nu zeer serieus genomen en ik ben er trots op dat ik deel heb mogen uitmaken van het gehele proces.”

Tony is geen man die achter de geraniums gaat zitten en is al druk in de weer met een nieuw project, dit keer in Kenia. Ondertussen blijft hij regelmatig Mkomazi in Tanzania bezoeken om eventuele technische problemen te helpen oplossen en de medewerkers van TANAPA te adviseren over alle bestaande standaardprocedures. Tony en zijn gezin hebben een woning gevonden in de Keniaanse plaats Naivasha.

Terug naar Kora National Park

Tony is inmiddels in gesprek net Kenya Wildlife Services om terug te keren naar Kora National Park. Hier ontmoette Tony in de jaren 80 de natuurbeschermer George Adamson, ook wel bekend als ‘Father of Lions’. Tony werd zijn assistent en raakte zo bekend met het natuurbeschermingswerk. Hier is het allemaal begonnen voor Tony. Het zou geweldig zijn als Tony juist in Kora National Park zijn goede werk voort kan zetten. We wensen hem alle succes toe!

Het volledige jaarverslag (Engelstalig) leest u hier.

Update: januari 2020