Skip to main content

Groot nieuws: Tony Fitzjohn – de man die Mkomazi is gestart en groot heeft gemaakt – draagt het neushoornreservaat en al zijn projecten over aan TANAPA, de organisatie die in Tanzania alle nationale parken beheert.

Jaarverslag: de laatste ontwikkelingen in Mkomazi

Tony en Lucy Fitzjohn hebben speciaal voor de Suzuki Rhino Club een jaarrapport opgesteld, met daarin een verslag van alle recente ontwikkelingen in en rondom Mkomazi National Park.

Mkomazi is in 1951 opgericht en werd in 1988 in ere hersteld, met Tony Fitzjohn als drijvende kracht. Tony heeft maar liefst 30 jaar leidinggegeven aan Mkomazi, een natuurbeschermingsgebied dat in 2005 van de Tanzaniaanse overheid de status National Park kreeg. Met de overdracht aan TANAPA komt er binnenkort een einde aan deze bijzondere periode.

Volgens Tony is TANAPA klaar om zijn inspirerende werk voort te zetten. De organisatie beheert ook de andere nationale parken in Tanzania en ziet Mkomazi als een geweldige blauwdruk voor toekomstige natuurbeschermingsreservaten. Well done, Tony!

Het neushoornreservaat van Mkomazi blijft een belangrijk onderdeel van de Tanzaniaanse overheid om de zwarte neushoorn te beschermen. 2019 wordt het jaar van de transitie, het jaar waarin Tony afscheid zal nemen van zijn geliefde Mkomazi. Het neushoornreservaat – de Mkomazi Rhino Sanctuary – is onder zijn bezielende leiding uitgegroeid tot een gebied van 55 vierkante kilometer, omgeven door een 40 kilometer lange omheining en gelegen in Mkomazi National Park.

Extreem hoog uitstervingsrisico

De zwarte neushoorn die in Mkomazi voorkomt is de Oosterse zwarte neushoorn, een subsoort die de Latijnse naam Diceros bicornis michaeli draagt. Het dier is door natuurorganisaties bestempeld als ‘kritisch bedreigd’. Dat wil zeggen dat in het wild levende dieren met een extreem hoog uitstervingsrisico bedreigd worden. Met 31 dieren is de populatie in Mkomazi de op twee na grootste van Tanzania. Daarom is Mkomazi een integraal onderdeel van alle inspanningen die het land doet om de zwarte neushoorn te beschermen.

Ernstig bedreigd

Mkomazi levert een belangrijke bijdrage aan het voortbestaan van de Oosterse zwarte neushoorn. Ondanks alle jaren van bescherming, blijft deze neushoornsoort ernstig bedreigd. Inmiddels is TANAP begonnen met de bouw van een eigen neushoornreservaat in het noorden van het Mkomazi National Park, dat zowel bedoeld is voor natuurbehoud als voor toerisme. Hierdoor blijft de het reservaat van Mkomazi een fokgebied zonder compromissen.

Geweldig nieuws is dat er het afgelopen jaar geen stroperspogingen zijn ondernomen op de zwarte neushoorns die in Mkomazi rondlopen. Hiermee is Mkomazi een van de weinige reservaten waar dit het geval is.

Voorzichtige stappen

In 2018 hebben Tony en zijn team voorzichtig stappen ondernomen om de toekomstige fokkerij van de in dierentuinen gefokte neushoorns te beheren. Het heeft veel moeite gekost de dieren naar Mkomazi te krijgen en dit moet dus heel zorgvuldig gebeuren. Het beheer, de veiligheid en de bescherming van de individuele neushoorns die afkomstig zijn van dierentuinen buiten Afrika en hoe zij reageren met de dieren in Mkomazi, is altijd van groot belang geweest. Dit moet in de toekomst zo blijven, benadrukt Tony.

Ambachtsschool

De ambachtsschool bevindt zich in blakende gezondheid. De opleiding is in het afgelopen jaar volledig onderdeel geworden van het rooms-katholieke bisdom van Same. Dit is een professionele en goed georganiseerde instelling in Tanzania en verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid onderwijs in het hele land. Kinderen van alle religies zijn welkom.

Belangrijk jaar

Vooruitblikkend naar 2019: dit wordt een heel belangrijk jaar. Het jaar van de transitie en de overdracht aan TANAPA. Een complex proces dat heel zorgvuldig moet worden uitgevoerd, met behoud van alle besturingssystemen die in de afgelopen 30 jaar zo belangrijk zijn geweest voor de bescherming van de zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond. Mkomazi National Park is een bloeiend reservaat met een groeiend aantal wilde dieren, waaronder ook olifanten, buffels, zebra’s, impala’s, leeuwen, luipaarden en cheeta’s. TANAPA doet het goed op het gebied van natuurbeheer en -bescherming en zal Tony’s werk ongetwijfeld op de juiste wijze voortzetten.

Van vitaal belang

Tony bedankt, in wat een van zijn laatste jaarverslagen zal zijn, de Suzuki Rhino Club voor de voortdurende steun aan de werkplaats. Tony: “Ik zeg dit heel vaak, maar de werkplaats is van vitaal belang voor Mkomazi. Alle voertuigen en machines zijn dagelijks keihard nodig om ons beschermingswerk goed te kunnen doen. Ik ben dankbaar en bevoorrecht dat de Suzuki Rhino Club al die jaren de tijd en moeite heeft genomen om het werk in Mkomazi zo ver te krijgen en te helpen. Heel erg bedankt daarvoor!”

Het volledige jaarverslag (Engelstalig) leest u hier.

Update: 5 februari 2019