Skip to main content

In het afgelopen jaar heeft Mkomazi zich goed ontwikkeld. De neushoorns, olifanten en andere wilde dieren zijn in aantallen toegenomen. Ook de Afrikaanse wilde hond doet het goed.

Jaarverslag: de laatste ontwikkelingen in Mkomazi

Tony en Lucy Fitzjohn hebben speciaal voor de Suzuki Rhino Club een jaarrapport opgesteld, met daarin een verslag van alle recente ontwikkelingen in en rondom Mkomazi National Park.

Tony Fitzjohn over het bezoek van enkele ambassadeurs van de Suzuki Rhino Club: “Het voelde goed om de ambassadeurs in Mkomazi te zien en rond te leiden, evenals de voorzitter van de Suzuki Rhino Club. Ik hoop dat iedereen een goed beeld van alle projecten in Mkomazi heeft gekregen. Ik ben erg dankbaar voor de lange geschiedenis die we met elkaar hebben – heel erg bedankt allemaal.”

Ongelooflijk belangrijk

Naar schatting zijn er wereldwijd 890 zwarte neushoorns van de ondersoort die ook in Mkomazi leeft. 130 hiervan bevinden zich in Tanzania. De populatie in Mkomazi van momenteel 29 dieren vertegenwoordigt bijna 25 procent hiervan en is dus ongelooflijk belangrijk. Niet alleen voor het land, maar ook voor deze kwetsbare soort. Mkomazi dient als voorbeeld voor TANAPA – de organisatie die in Tanzania alle nationale parken beheert – dat ook een neushoornreservaat gaat ontwikkelen.

De hartslag van Mkomazi

Tony bedankt de Suzuki Rhino Club voor alle steun aan de werkplaats het afgelopen jaar. Hij noemt het de hartslag van Mkomazi. Door de toename van het aantal neushoorns en het aantrekken van meer personeel zijn ook de eisen voor het gebruik en het algemene onderhoud van de machines en voertuigen belangrijker geworden en uitgebreid. De Suzuki Jimny doet het erg goed, nu hij is omgebouwd voor het vervoer van de speurhonden en rangers. De Grand Vitara’s zijn geweldige auto’s voor de langere ritten naar onder meer de stad.

Arbeidsintensieve klus

In 2017 is ook een vervolg gegeven aan de algemene reparatiewerkzaamheden aan hekken en afrasteringen. Totdat deze upgrade voltooid is, is het belangrijk dat de oude afrastering in topconditie blijft. De upgrade is een langzame, moeizame en arbeidsintensieve klus gebleken. Tony schat dat het werk nog zeker drie of zelfs vier jaar in beslag zal nemen. Het onderhoudsteam is er dagelijks mee bezig. De medewerkers zorgen voor vervanging en houden tegelijkertijd de oude afrastering operationeel.

De interne afrastering is in 2017 voltooid en houdt de twee neushoornstieren gescheiden, ieder in hun eigen sectie. De afrasteringslijn werd met de hand en bulldozers bewerkt en schoongemaakt. Vervolgens werden gaten voor de afrasteringspalen gegraven en palen neergezet, evenals interne toegangspoorten. Hierna werden bedrading en elektrificatie aangebracht.

Indrukwekkend eindresultaat

Door de toename van het aantal neushoorns is de watertoevoer naar het reservaat bijna verdubbeld. Tony bedankt de Suzuki Rhino Club voor de bijdrage aan de kosten van de nieuwe Scania-vrachtwagen die er simpelweg wel moest komen. Deze tankwagen is voorzien van nieuwe differentiëlen, een nieuwe cardanas en nieuwe remservo’s. Ook werd een complete set nieuwe banden gemonteerd. Een plaatselijke machinefabriek heeft de tank van 25.000 liter gemaakt, compleet met kranen en een ladder aan de achterkant. De tankwagen werd vervolgens aan de buitenkant geschilderd. Het eindresultaat is indrukwekkend. De Scania ziet er als nieuw uit en is klaar voor de klus!

Ambachtsschool groeit

De ambachtsschool verkeert in een uitstekende staat. Het gras is overal op het terrein geplant, heggen en de bakstenenmuren blijken te zijn opgewassen tegen de zware regen die het afgelopen jaar regelmatig viel. De komst van secundair onderwijs heeft een positieve bijdrage geleverd aan het aantal leerlingen en aan de sfeer op de school. Het beheer is inmiddels overgedragen aan het bisdom van Same. Matthias, de pater in kwestie, geeft de leerlingen een gevoel van discipline mee, heeft het terrein opgeruimd en aandacht besteed aan de waterafvoer. Dankzij de voortdurende steun van Suzuki Rhino Club is de school bovendien goed uitgerust. Hij voldoet aan alle verwachtingen. De school groeit en verbetert continu, onder toeziend oog van de pater.

De ambachtsschool is open voor kinderen van alle religies. Tony Fitzjohn: “We hopen dat binnen een paar jaar de bescheiden school populair wordt en uitgroeit tot een professioneel technisch trainingscentrum waar steeds meer ouders hun kinderen naartoe willen sturen.”

Het volledige jaarverslag (Engelstalig) leest u hier.

Update: 28 februari 2018