Doneren
Menu Sluit
Video preview image

Al sinds 2004 steunt Suzuki met de Stichting Suzuki Rhino Club het natuurbeschermingswerk in het Mkomazi National Park in Tanzania. Twee ernstig bedreigde diersoorten worden hier in het wild teruggebracht: de zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond.

Al sinds 2004 steunt Suzuki met de Stichting Suzuki Rhino Club het natuurbeschermingswerk in het Mkomazi National Park in Tanzania. Twee ernstig bedreigde diersoorten worden hier in het wild teruggebracht: de zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond.

In memoriam: Tony Fitzjohn

Met grote verslagenheid hebben wij op de avond van maandag 23 mei moeten vernemen dat onze grote vriend en partner van de Suzuki Rhino Club, Tony Fitzjohn, op 76-jarige leeftijd is overleden.

Tony was een ongelofelijk inspirerende voorvechter voor het behoud van de natuur, de Afrikaanse wildlife en in het bijzonder de zwarte neushoorn. In zijn tomeloze inzet voor ‘zijn’ neushoornreservaat in het Mkomazi National Park in Tanzania, is Tony echter nooit de mens uit het oog verloren. Ook voor zijn medewerkers en de lokale bevolking is Tony een bron van inspiratie en doorzettingsvermogen geweest. Daarnaast is zijn pragmatische insteek allesbepalend geweest voor het tot stand brengen van de Rhino VTC-school, waar beroepsopleidingen voor de lokale jeugd worden verzorgd.

Wat doet de Stichting Suzuki Rhino Club?

neushoorn

Neushoorn Suzi, vernoemd naar Suzuki, kreeg in 2016 een kalfje.

Het aantal zwarte neushoorns liep terug van meer dan 100.000 in 1960 naar 3.500 in 2000”

Het Mkomazi National Park in Tanzania is een van de grootste beschermde ecosystemen in Afrika. Hier werkt natuurbeschermer Tony Fitzjohn met zijn team aan het in het wild terugbrengen van twee zeer ernstig bedreigde diersoorten, waaronder de zwarte neushoorn.

De zwarte neushoorn

Ooit waren er meer dan 165 soorten neushoorns, vandaag de dag zijn dat er nog maar vijf: de witte, de zwarte, de Indische, de Sumatraanse en de Javaanse neushoorn.

Met name het aantal zwarte neushoorns liep ernstig terug, van meer dan 100.000 in 1960 naar 3.500 in 2000. Gelukkig is het aantal zwarte neushoorns de afgelopen jaren gegroeid naar 4.500. Maar voor een gezonde populatie moet er nog veel gebeuren.

Om veiligheidsredenen publiceren we geen concrete aantallen, maar ook de populatie van de zwarte neushoorns in het Mkomazi National Park in Tanzania is de afgelopen jaren fors gegroeid. Zij worden dag en nacht in de gaten gehouden door zwaarbewapende bewakers, die altijd weten waar zij zijn.

Voor het terugbrengen van de neushoornpopulatie is heel veel geduld vereist. Zo zorgde de eerste 'batch' van 8 Zuid-Afrikaanse neushoorns pas na 7 jaar voor nageslacht: Suzi. In 2009 schonk de Stichting Suzuki Rhino Club 3 uit een Tsjechische dierentuin afkomstige zwarte neushoorns (Jabu, Jamie en Deborah) aan het Mkomazi National Park. Samen met neushoorns uit Engeland vormen zij een brede genenpool die inmiddels volop voor nageslacht zorgt. Ook Suzi heeft inmiddels al diverse nakomelingen.

Afrikaanse wilde hond

Minder bekend dan de zwarte neushoorn, maar minstens zo bedreigd is de Afrikaanse wilde hond. In heel Afrika nam in honderd jaar tijd het aantal af van ongeveer een half miljoen naar hoogstens 5.500 in het wild levende exemplaren. Om deze dieren voor uitsterven te behoeden, startte Tony Fitzjohn in 1995 een fokprogramma met de wilde honden. Dankzij het programma zijn inmiddels al zestig van de dieren teruggebracht in de natuur. De Stichting Suzuki Rhino Club steunde ook dit deelproject tot 2017, tot het besloot zich geheel te focussen op de zwarte neushoorns en de omgeving van Mkomazi.

Mensen van Mkomazi

In het Mkomazi National Park zetten ongeveer 50 mensen zich dagelijks in voor het behoud van de zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond. Dit zijn de mensen die het park tot een succes hebben gebracht.

Tony Fitzjohn

Tony Fitzjohn

Tony Fitzjohn

Lucy Fitzjohn

Tony Fitzjohn

Elisaria Nnko

Fred Ayo

Fred Ayo

Fred Ayo

Semu Pallangyo

Fred Ayo

Sangito Lema Pallangyo

Isaya Elisa Sarakikya

Isaya Elisa Sarakikya

Evans Goodluck Kaaya

Evans Goodluck Kaaya

Emmanuel Metemi Nnko

Emmanuel Metemi Nnko

Jaarverslagen

Lees de samenvatting van de Stichting Suzuki Rhino Club jaarverslagen of download de complete Engelse versie.

Hallo! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke (functionele) en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren.