Neushoorn opnieuw uitgestorven in Mozambique

Het lijkt erop dat in een van de buurlanden van Tanzania de neushoorn wederom is uitgestorven. In Mozambique werden de dieren jaren geleden opnieuw in het wild uitgezet. AD.nl meldde begin mei dat als gevolg van stroperij er nu geen neushoorns meer zouden voorkomen in dat land.

De stropers uit Mozambique vormen gelukkig geen directe bedreiging voor de neushoornpopulatie van het Mkomazi National Park. Het park, dat gerund wordt door Tony Fitzjohn en zijn team, ligt in het noorden van Tanzania, duizenden kilometers verwijderd van de grens met Mozambique. Wel bevestigt het slechte nieuws uit dit Zuidoost-Afrikaanse land dat de situatie voor de neushoorns in Afrika steeds schrijnender wordt. Ruim honderd jaar geleden werden de laatste neushoorns in Mozambique door jagers doodgeschoten. Enige jaren geleden werden de dieren daar opnieuw in het wild uitgezet. Ditmaal is de grote vraag naar neushoornhoorns in Azië, en de daarmee gepaard gaande stroperij, hun fataal geworden.

Ook olifanten bedreigd
Het nieuws uit Mozambique werd bekendgemaakt door neushoorndeskundige Michael Knight (voorzitter van de African Rhino Specialist Group van natuurorganisatie IUCN) en Antonio Abacar (opzichter van het Great Limpopo Transfrontier Park). Volgens Knight werd in februari geconcludeerd dat er mogelijk nog een witte neushoorn in Mozambique rondliep. Zwarte neushoorns zouden helemaal zijn verdwenen. Ook olifanten staan op het punt uit het Great Limpopo Transfrontier Park te verdwijnen, aldus Abacar. Hij en Knight wijten de slachting van dieren onder meer aan de lage straffen die betrapte parkwachters krijgen voor hulp aan de stropers. Overigens spreken medewerkers Great Limpopo Transfrontier Park de bewering dat de neushoorn geheel verdwenen is uit het park tegen.


Update: 5 juni 2013

Naar het Rhino Journaal overzicht

Neushoorn opnieuw uitgestorven in Mozambique
 
   
 
 

Copyright © Suzuki | Sitemap | Contact | Disclaimer