Mensen van Mkomazi

Ongeveer 50 mensen zetten zich dagelijks in voor het behoud van de zwarte neushoorn en Afrikaanse wilde hond in het Mkomazi National Park. Een aantal van hen stellen we aan u voor.

Tony Fitzjohn

De Brit Tony Fitzjohn zwaait in opdracht van de Tanzaniaanse regering de scepter over het Mkomazi National Park. Als velddirecteur zet Tony zich al jaren in voor het behoud van onder meer de zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond. Samen met zijn leermeester en grote voorbeeld George Adamson maakte hij zich in de jaren zeventig en tachtig vooral sterk voor de bescherming van katachtigen in Kenia, zoals de leeuw en de luipaard. Sinds de dood van Adamson in 1989 werkt Tony in het Mkomazi National Park. Tony’s bijzondere levensverhaal is te lezen in de autobiografie Wilde haren.

Avonturenroman
Die autobiografie laat zich lezen als een ouderwetse avonturenroman. Op de leeftijd van 22 jaar gaf Tony zijn zoveelste baantje op en liftte naar Kenia. Het enige wat hij wist was dat hij met dieren wilde werken. In Kenia ontmoette hij George Adamson, een van de eerste natuurbeschermers, en ging bij hem werken. Samen brachten ze bijna achttien jaar door en zetten ze bijna dertig leeuwen en tien luipaarden terug in de natuur. In 1989 werd George vermoord; vanaf dat moment werkt Tony alleen aan Adamsons levenswerk.

Mkomazi National Park
In de jaren tachtig vroeg de Tanzaniaanse regering Tony te assisteren bij een project om het Mkomazi National Park er weer bovenop te helpen. Het gebied ter grootte van zo’n 3.300 vierkante kilometer in het noorden van Tanzania, was er eind jaren tachtig erg slecht aan toe. De populatie van zwarte neushoorns en olifanten was als gevolg van intensieve stroperij nagenoeg uitgeroeid; overbegrazing, opzettelijke branden en illegale jachtpartijen hadden ook hun tol geëist. Net op tijd wees Tanzania Mkomazi aan als National Priority Project. Vanaf dat moment houdt Tony zich bezig met het herstellen van de natuurlijke habitat en de herintroductie van bedreigde diersoorten in Mkomazi: in het bijzonder de neushoorn en de Afrikaanse wilde hond.

Meer over George Adamson
Interview met Tony van Rik Felderhof
Interview met Tony uit Suzuki Way of Life
Tony en neushoorn Jabu (film)Lucy Fitzjohn
Tony ontmoette Lucy Mellotte voor het eerst in 1989 toen zij het Kora wildpark in Kenia bezocht. In 1993 werden zij verliefd en verliet Lucy Engeland om met Tony mee te gaan naar Tanzania. Tony en Lucy trouwden in 1997 en hebben vier kinderen: Alexander ‘Mukka’, Jemima en de tweeling Imogen en Tilly. Lucy verzorgt de administratie van het Mkomazi National Park, onderhoudt het contact met de buitenwereld en is intensief betrokken bij het Outreach Programme en het fokprogramma met de Afrikaanse wilde honden.Elisaria Nnko
Operations manager Elisaria Nnko is al meer dan twintig jaar Tony’s steun en toeverlaat in Mkomazi. Vanwege zijn persoonlijkheid en staat van dienst geniet Elisaria, tot op het hoogste niveau, veel aanzien in Oost-Afrika. Als operations manager heeft hij de dagelijkse leiding over de medewerkers van het nationaal park. Voor de veiligheid van de dieren is het van levensbelang dat de medewerkers 100% betrouwbaar zijn. Tot het takenpakket van Elisaria behoort onder meer het personeelsbeleid en dat is bij hem in goede handen.Fred Ayo
Alles met een motor en wielen krijgt Fred Ayo weer aan de praat. De workshop van Mkomazi is het kloppende hart van het nationaal park. Met zijn team monteurs zorgt ‘Freddy’ ervoor dat het wagenpark en het vliegtuig van het park te allen tijde inzetbaar zijn. Zonder deze voertuigen staan alle activiteiten in het 3.300 vierkante kilometer grote park letterlijk stil. Mobiliteit is een eerste vereiste bij het succesvol runnen van een nationaal park. Het auto’s en het vliegtuig worden gebruikt om te patrouilleren, voor de bevoorrading en het verplaatsen van medewerkers en materieel.
Elisaria Nnko en Fred Ayo

   
 
 

Copyright © Suzuki | Sitemap | Contact | Disclaimer