“Niet veel mensen zijn zo gestoord om in de bush te wonen”

Tony Fitzjohn vertelt in Suzuki Way of Life over zijn vertrek naar Afrika en de oprichting van het Mkomazi National Park. Lees hier in het kort waarom Tony zich inzet voor het behoud van neushoorns.

“Toen ik in Afrika kwam, waren er nog zo’n 65.000 neushoorns; tegen het eind van de jaren tachtig waren er nog maar 2.000 over. En dat allemaal vanwege hun hoorn, waar sommige mensen veel geld voor over hebben. Zo zonde!” Tony besloot zich in te zetten en samen met zijn vrouw Mkomazi National Park te stichten. “Toen we arriveerden, was er alleen maar wildernis. We moesten zelf zorgen voor een huis, waterbronnen, elektriciteit en wegen. De lokale bevolking had ook helemaal niets. Wij voorzagen hen van meubilair voor de school en deelden transistorradio’s uit zodat ze eindelijk in contact stonden met de buitenwereld. Kleine dingen, maar de mensen waren er heel blij mee.”
Met de wildpopulatie van Mkomazi was het triest gesteld: er was geen enkele neushoorn meer te vinden in het gebied. Gelukkig is de situatie dankzij de inzet van Tony en Lucy sinds 1988 positief veranderd. Door samenwerking met andere wildparken zijn er tegenwoordig ongeveer 3.500 neushoorns in Afrika. Zes daarvan leven in Mkomazi. Het Mkomazi krijgt onder meer hulp van de Suzuki Rhino Club en daar is Tony erg blij mee: “De club geeft iedereen de mogelijkheid om een steentje bij te dragen, op z’n eigen manier. Niet veel mensen zijn namelijk zo gestoord om midden in de bush te gaan wonen, waar je lek wordt geprikt door muggen en je constant verbrandt door de zon – daarom doe ik het maar, haha!”

Het complete interview is te lezen in Suzuki Way of Life 2 van 2007.

Naar het Rhino Journaal archief

   
 
 

Copyright © Suzuki | Sitemap | Contact | Disclaimer