Het gevaar van stropers

In het wild leven nog maar 3.000 zwarte neushoorns. Vandaar dat in Afrika een aantal fokprogramma’s, waaronder die in het Mkomazi National Park, is opgestart. Zo ook in het Imire Safaripark in Zimbabwe, maar tragischer wijze hebben stropers daar drie neushoorns afgeslacht.

Het lijkt erop dat de dieren zonder enige reden zijn gedood. Vaak doden stropers neushoorns voor de hoorns. Daar worden dan producten of ‘wondermiddeltjes’ van gemaakt. Maar in het Imire Safaripark waren de hoorns van de dieren uit voorzorg eerder al chirurgisch verwijderd. De stropers hebben de drie volwassen vrouwtjes, waarvan er een hoogzwanger was, uit het kamp dus vermoord.
Ook in het Mkomazi National Park ligt het gevaar van stropers op de loer. Stropers willen snel rijk worden door de dieren te doden en de hoorns op de zwarte markt te verhandelen. Op de zwarte markt in Jemen kan een hoorn wel 65.000 dollar opbrengen. Gelukkig doen de medewerkers van het Mkomazi National Park er alles aan om de dieren te beschermen. Zo staat om het wildreservaat van 48 vierkante kilometer waar de neushoorns leven een 2,5 meter hoog hek. Dit hek staat onder stroom en is gekoppeld aan een systeem dat direct alarm geeft bij onregelmatigheden. De bouw van dit hek, die duurde van 1992 tot en met 1997, kostte destijds bijna een half miljoen dollar. 24 uur per dag zijn er bovendien gewapende bewakers op patrouille in het park. De tragische slachtpartij in Imire bewijst helaas dat deze bescherming van neushoorns meer dan noodzakelijk is
.

Naar het Rhino Journaal archief

   
 
 

Copyright © Suzuki | Sitemap | Contact | Disclaimer