Rhino Journaal

Lees hier alle nieuwtjes en wetenswaardigheden over de Suzuki Rhino Club en de (zwarte) neushoorn. Klik op de links voor het complete artikel.


 

Halfjaarverslag: laatste ontwikkelingen in Mkomazi - 3 juni 2016
Tony en Lucy Fitzjohn hebben speciaal voor de Suzuki Rhino Club weer een halfjaarrapport opgesteld over het Mkomazi National Park. Lees hier de Nederlandse samenvatting.
Lees verder.

Naar school tussen de neushoorns - 1 maart
Het kan in Gonja, op het platteland van Tanzania. Eind 2015 werd hier met steun van de Suzuki Rhino Club het Rhino Vocational Training Centre (VTC) geopend.
Lees verder.

De ambachtsschool in Tanzania is geopend! - 9 november
Na een paar hectische maanden was het onlangs dan eindelijk zover; de ambachtsschool in Tanzania is officieel geopend!
Lees verder.

Welkom bij ‘Africa’s Funniest Home Videos’ - 20 oktober 2015
Soms zijn neushoorns net mensen. Ze letten niet op waar ze lopen of zijn enorm nieuwsgierige aagjes. Hier is bewijs van, want beide gevallen zijn vastgelegd op video. Geen ‘America’s Funniest Home Videos’ maar ‘Africa’s Funniest Home Videos’ dus!
Lees verder.

‘Het is een oorlogszone’ - 20 oktober 2015
Zuid-Afrika dreigt de strijd tegen stropersbendes te verliezen, meldt de NOS op zijn site. In het weinig hoopgevende artikel komt parkwachter Rob Thompson aan het woord die het Kruger-natuurpark zelfs omschrijft als een ‘oorlogszone’.
Lees verder.

Suzuki Rhino Club haalt € 27.000,- op voor de neushoorns - 6 oktober 2015
Tijdens een heel bijzonder diner is maar liefst € 27.000,- opgehaald voor Stichting Suzuki Rhino Club. Op de gastenlijst stonden onder meer astronaut André Kuipers en natuurlijk Tony Fitzjohn.
Lees verder.

Bouw ambachtsschool bijna afgerond! - 22 juni 2015
De bouw van de ambachtsschool, die Suzuki Rhino Club met financiële steun helpt te realiseren, vordert gestaag. Lees verder.

Bescherming neushoorns: wie doet wat? - 22 juni 2015
Stroperij neemt steeds extremere vormen aan. Gelukkig zijn er veel bedrijven en stichtingen die zich het lot van de neushoorn aantrekken en oplossingen aandragen.Lees verder.

Neushoorn slaat op hol - 22 juni 2015
Een neushoorn ontsnapte onlangs uit het Parsa Wildpark ten westen van de Nepalese stad Hetauda. Het liep niet goed af. Het dier doodde een 61-jarige vrouw en verwondde 6 anderen.Lees verder.

Babynieuws! Eerste neushoorn in 35 jaar - 22 juni 2015
Beschuit met muisjes in de dierentuin van Kopenhagen! De reden was dan ook wel heel bijzonder: de geboorte van de eerste babyneushoorn in 35 jaar.Lees verder.

Goed bezig: ambachtsschool krijgt steeds meer vorm! - 19 december 2014
De ambachtsschool die de Suzuki Rhino Club met financiële steun helpt te bouwen, krijgt steeds meer vorm. Lees verder.

Suzuki-dealers doneren gereedschappen - 19 december 2014
De Nederlandse Suzuki-dealers stellen geheel belangeloos gereedschappen ter beschikking aan de toekomstige ambachtsschool in Mkomazi National Park! Bovendien staat ook Innovam garant voor zeer mooie bijdragen. Lees verder.

Initiatieven om neushoorns te beschermen - 19 december 2014
De strijd om de stroperij van neushoorns definitief een halt toe te roepen, gaat onverminderd door. Wie onderneemt wat? Lees verder.

Bouw ambachtsschool vordert gestaag - 7 oktober 2014
Zoals we reeds tijdens het vorige verslag meldden, was zelfs de minister-president van Tanzania aanwezig bij de feestelijke eerste steenlegging voor ons project ambachtsschool. Die mijlpaal heeft voor alle betrokkenen zeer motiverend gewerkt. Lees verder.

Kalfje Suzi gespot! - 7 oktober 2014
De eerste in het Mkomazi National Park geboren neushoorn – Suzi, vernoemd naar de Suzuki Rhino Club – is in juni dit jaar zelf bevallen van een kalfje! We hebben nu de eerste beelden van deze al uit de kluiten gewassen neushoornbaby. Lees verder.

Geld voor projecten tegen neushoornjacht - 7 oktober 2014
De jacht op neushoorns gaat onverminderd door. Sinds 2006 zijn er meer dan 3.400 neushoorns gestroopt, dit jaar al ruim zevenhonderd. De Postcode Loterij stelde begin dit jaar 14,4 miljoen euro beschikbaar voor reddingsplannen. Lees verder.

Breedlipneushoorn Tank verkent savanne - 7 oktober 2014
Neushoorntje Tank zette onlangs zijn eerste stapjes buiten in het Arnhemse dierenpark Koninklijke Burgers' Zoo en maakte kennis met de giraffen, zebra's en antilopen waarmee hij de savanne gaat delen. De breedlipneushoorn werd op woensdag 23 juli geboren. Lees verder.

Diersoorten verdwijnen in rap tempo - 7 oktober 2014
Het is onze schuld dat er meer diersoorten verdwijnen dan er bij komen. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Conservation Biology. De neushoorn is hier een goed voorbeeld van. Lees verder.

Eerste steen ambachtsschool is gelegd! - 27 augustus 2014
Onlangs werd in Tanzania de symbolische eerste steen gelegd voor ons Project ambachtsschool. Voorzitter Ted van Dam en bestuurslid Dik Dekker van de Stichting Suzuki Rhino Club waren daarbij aanwezig. Ted van Dam doet verslag van hun ervaringen. Lees verder.

Deborah en haar gezinnetje - 27 augustus 2014
Kennen we Deborah nog? De Oost-Afrikaanse zwarte neushoorn die in 2009 dankzij de inspanningen van de Suzuki Rhino Club verhuisde van Tsjechië naar Mkomazi om hier de neushoornpopulatie uit te breiden? Het gaat goed met haar en haar twee kalfjes! Lees verder.

Ergste stropersaanval in 25 jaar en een lichtpuntje - 27 augustus 2014
Twee gewapende bendes hebben onlangs vier neushoorns gedood in Kenia tijdens een van de ergste stropersaanvallen van de afgelopen 25 jaar. Tegelijkertijd kreeg een andere neushoornstroper 77 jaar celstraf in Zuid-Afrika. Lees verder.

Vorderingen project ambachtsschool - 10 juli 2014
Bij de bouw van de ambachtsschool zijn sinds de laatste update weer de nodige vorderingen geboekt. En daar doen wij u hieronder graag verslag van.
Lees verder.

Baby-neushoorn slaapt niet meer alleen - 18 juni 2014
Deze baby-neushoorn durft niet meer alleen te slapen sinds zijn moeder is gedood door stropers. De verzorgers die het kleintje gered hebben, houden om de beurt de wacht om te zorgen dat de baby-neushoorn genoeg eet en slaapt.
Lees verder.

Tony leidt u graag persoonlijk rond door Mkomazi - 2 juni 2014
In deze speciaal voor u gemaakte video, vertelt Tony u onder meer over de neushoorns, de wilde honden en het educatieprogramma. Absoluut het bekijken waard!
Lees verder.

Pas op met je neushoorn-selfies! - 2 juni 2014
Opvallend en schokkend tegelijk: de safariparken in Afrika waarschuwen sinds kort voor het plaatsen van foto’s op social media. De geüploade foto’s op platformen als Twitter, Facebook en Instagram kunnen namelijk GPS-coördinaten bevatten, die stropers direct naar de neushoorns toe leiden...
Lees verder.

Halfjaarverslag: laatste ontwikkelingen in Mkomazi - 2 juni 2014
Tony en Lucy Fitzjohn hebben wederom speciaal voor de Suzuki Rhino Club een halfjaarrapport opgesteld, met daarin verslag van alle recente ontwikkelingen in en rondom Mkomazi National Park.
Lees verder.

Voorspoedig verloop Project ambachtsschool - 25 april 2014
Goed nieuws! Het Project ambachtsschool krijgt steeds meer vorm! Inmiddels is begonnen met de bouw van de school. En sowieso is in de afgelopen periode al veel bereikt, vertelt een enthousiaste Tony Fitzjohn, velddirecteur van Mkomazi National Park. Tony praat ons graag bij.
Lees verder.

Wat staat er te gebeuren in Mkomazi? - 25 april 2014
Mkomazi National Park bruist van de energie! Dit jaar staat er veel te gebeuren. Heel veel zelfs. Velddirecteur Tony Fitzjohn ontvouwt alle plannen voor 2014, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor het Project ambachtsschool, een centrum voor beroepsonderwijs.
Lees verder.

Gestolen hoorns blijken fortuin waard - 25 april 2014
Enig idee hoeveel de hoorn van een neushoorn waard is? 80 kilogram kan zomaar meer dan 3,7 miljoen euro opleveren! En dat was niet het enige wat laatst in het nieuws was omtrent het wel en wee van neushoorns.
Lees verder.

Recordbedrag ingezameld tijdens Fundraising Dinner - 25 februari 2014
Het Fundraising Dinner van de Suzuki Rhino Club was dit keer een heel bijzondere. Behalve dat het startschot is gegeven voor de bouw van een school, is er ook een recordbedrag opgehaald voor het Mkomazi National Park!
Lees verder.

2013 rampjaar voor neushoorn - 25 februari 2014
Vorig jaar was een rampjaar voor de neushoorn. Alleen al in Zuid-Afrika is een recordaantal van ruim duizend dieren gedood.
Lees verder.

Verrekijkers voor Tony Fitzjohn en zijn team - 25 februari 2014
Tony Fitzjohn keerde na zijn bezoek aan Nederland – voor het Fundraising Dinner van de Suzuki Rhino Club – terug met een prachtige donatie: vijf verrekijkers van Second Life Optics.
Lees verder.

Halfjaarverslag: Tony blij met donaties - 7 september 2013
De Suzuki Rhino Club schonk deze zomer een Suzuki DR-Z400S-motorfiets, een Suzuki-quad met een aangepaste aanhangwagen en accu’s voor het zonne-energiesysteem aan het Mkomazi National Park. Lees verder.

Zuid-Afrika op weg naar triest record - 7 september 2013
In Zuid-Afrika stijgt het aantal gedode neushoorns naar recordhoogte. De Afrikaanse westelijke zwarte neushoorn is officieel uitgestorven. Zorgelijke berichten die aangeven hoe nodig de inspanningen van onder meer de Suzuki Rhino Club zijn en blijven. Lees verder.

Obama schiet neushoorns te hulp - 7 september 2013
In zijn strijd om zijn voortbestaan krijgt de neushoorn nu ook hulp van een van de machtigste mannen van de wereld: Barack Obama. Lees verder.

BBC-documentaire over verhuizing ‘Engelse’ neushoorns - 5 juni 2013
Benieuwd hoe je drie zwarte neushoorns van Engeland naar Tanzania verhuist? De BBC maakte de documentaire The Prince, The Poacher & The Rhino over het transport van drie neushoorns van het Port Lympne Wild Animal Park naar Mkomazi National Park. Lees verder.

‘Zware operatie’ in Beekse Bergen - 5 juni 2013
Het zes maanden oude neushoornstiertje Bruno van Safaripark Beekse Bergen heeft eind mei een geslaagde oogoperatie ondergaan. Bij het beestje was staar aan beide ogen geconstateerd, aldus het Brabants Dagblad. Lees verder.

Neushoorn opnieuw uitgestorven in Mozambique - 5 juni 2013
Het lijkt erop dat in een van de buurlanden van Tanzania de neushoorn wederom is uitgestorven. In Mozambique werden de dieren jaren geleden opnieuw in het wild uitgezet. AD.nl meldde begin mei dat als gevolg van stroperij er nu geen neushoorns meer zouden voorkomen in dat land. Lees verder.

Sporen Sumatraanse neushoorn op Borneo - 5 juni 2013
Onderzoekers van het Wereld Natuur Fonds hebben op het Indonesische deel van het eiland Borneo sporen gevonden van de Sumatraanse neushoorn. Dat nieuws was eind maart te lezen op onder meer Nu.nl. Dit bericht is bijzonder omdat lange tijd gedacht werd dat deze ernstig bedreigde neushoornsoort daar niet meer voorkwam. Lees verder.

Nieuwe watervoorziening in Mkomazi - 12 april 2013
Een treffend voorbeeld van het goede werk dat in Mkomazi National Park wordt verricht, is de nieuwe wijze van watervoorziening. Hoe droog het ook is, de neushoorns hebben altijd water tot hun beschikking. Lees verder.

Hoera! Een jongetje … of een meisje! - 12 april 2013
Goed nieuws uit Mkomazi National Park: neushoorn Marina is bevallen! Of het een jongen of een meisje is, is nog niet bekend. Het belangrijkste is dat het neushoornkalfje er kerngezond uitziet! Lees verder.

Vliegtuigjes en filmsterren strijden tegen stroperij - 12 april 2013
Ivoorhandel een ver-van-mijn-bed-show? Beslist niet. Onlangs zijn in Almere een man en vrouw aangehouden die hoorns van neushoorns te koop aanboden. Lees verder.

Halfjaarverslag: afstoppen stropers topprioriteit - 15 maart 2013
In hun halfjaarverslag voor de Suzuki Rhino Club geven Tony en Lucy Fitzjohn aan dat zij zich veel zorgen maken over de almaar toenemende dreiging van stroperij. Lees verder.

   
 
 

Copyright © Suzuki | Sitemap | Contact | Disclaimer