Rhino Journaal Archief2 Neushoornbaby’s in Nederland geboren - 18 december 2012
Gelukkig is er vaak ook leuk nieuws over neushoorns te melden. De afgelopen tijd werd zowel in Diergaarde Blijdorp (Rotterdam) als in Burgers’ Zoo (Arnhem) een neushoornbaby geboren! Lees verder.

Diverse initiatieven moeten stroperij terugdringen - 18 december 2012
De bescherming van neushoorns staat gelukkig hoog op de agenda bij verschillende partijen. Zuid-Afrika zet zelfs het leger in om stroperij tegen te gaan! Lees verder.

Recordaantal neushoorns sneuvelt - 18 december 2012
Een triest record: alleen al in Zuid-Afrika zijn dit jaar bijna zeshonderd neushoorns gedood. Lees verder.

Jaarverslag 2012 Mkomazi National Park - 4 september 2012
Goed en slecht nieuws staat in het jaarverslag dat Tony en Lucy Fitzjohn schreven voor de George Adamson Wildlife Preservation Trust. Lees verder.

Het Mkomazi Formula 1 Team - 30 juli 2012
De monteurs van het Mkomazi National Park zijn in het nieuw gestoken! De blauwe overalls met groot Suzuki-logo erop zien er zo flitsend uit dat collega’s de monteurs gekscherend het Mkomazi Formula 1 Team noemen! Lees verder.

Aangrijpende reportage over neushoornjacht - 5 juli 2012
‘Strijd om de neushoorn’. Dat is de veelzeggende titel van een artikel over de jacht op de neushoorn dat onlangs in National Geographic Magazine verscheen. De openingsfoto bij het artikel doet je werkelijk de rillingen over het lijf lopen. Lees verder.

Neushoorns uit Engeland veilig aangekomen in Mkomazi - 5 juli 2012
De drie neushoorns uit het Engelse Port Lympne Wild Animal Park zijn in goede gezondheid aangekomen in hun nieuwe thuis: het Mkomazi National Park. Vroeg in de ochtend op 17 juni landde op Kilimanjaro Airport het vrachtvliegtuig dat het drietal naar Tanzania bracht. Lees verder.

Een koninklijke handdruk rijker - 5 juli 2012
Verzorger Semu Pallangyo van Mkomazi National Park in Tanzania is een wel heel bijzondere ervaring rijker: hij kreeg een koninklijke handdruk van de dit jaar jubilerende koningin Elizabeth van Groot-Brittannië! Lees verder.

Internationale Jaar van de Neushoorn - 5 juli 2012
De Indonesische president Yudhoyono heeft op 5 juni jl. het jaar 2012 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van de Neushoorn’. Dat deed hij natuurlijk niet voor niets. Reden is dat neushoorns over de hele wereld ernstig bedreigd worden in hun voortbestaan door een toename van stroperij. Lees verder.

Beschuit met muisjes in Indonesisch reservaat - 5 juli 2012
Onlangs is in een Indonesisch natuurreservaat op beschuit met muisjes getrakteerd – als deze Nederlandse traditie zo ver reikt althans. Want hier is een Sumatraans neushoorntje geboren. Dat is heel bijzonder, want in gevangenschap kwam dat in meer dan een eeuw tijd maar drie keer eerder voor! Lees verder.

Koninklijk uitgezwaaid - 25 juni 2012
Goed nieuws! Drie zwarte neushoorns uit het Engelse Port Lympne Wild Animal Park zijn onlangs vertrokken richting Mkomazi National Park. En niemand minder dan prins William van Engeland nam de moeite om het drietal uit te zwaaien! Lees verder.

Grote ‘volksverhuizing’ in neushoornreservaat - 6 april 2012
In de loop van dit jaar komen drie neushoorns uit het Engelse Port Lympne Wild Animal Park naar Mkomazi. Het heeft heel wat voeten in aarde om het neushoornreservaat gereed te maken voor hun komst. Afgelopen maanden was er sprake van een heuse ‘volksverhuizing’ in het reservaat. Lees verder.

Broers uitgezet in het wild - 6 april 2012
Een groep Afrikaanse wilde honden uit het fokprogramma van het Mkomazi National Park is in februari uitgezet in het wild. Het gaat om vijf broers. Ze zijn losgelaten in het grensgebied tussen Mkomazi en Tsavo West National Park in Kenia. Lees verder.

Onverwachts bezoek van een babyolifant - 6 april 2012
Het team van het Mkomazi National Park heeft tijdelijk de zorg op zich genomen van een babyolifant. Het angstige en ernstig ondervoede beestje drong in februari het onderkomen van een nachtbewaker binnen. Het olifantje was toen nog geen twee weken oud. Lees verder.

Hiep, hiep, hoera voor Hilla - 23 januari 2012
De ‘Tsjechische’ neushoorns Deborah en Jamie werden eind september de ouders van een dochter. De neushoornbaby heeft de naam Hilla gekregen. De geboorte kwam voor het team van het Mkomazi National Park als een volslagen verrassing. Lees verder.

Drie Britse neushoorns voor Mkomazi - 23 januari 2012
Het Britse Port Lympne Wild Animal Park schenkt drie zwarte neushoorns aan het Mkomazi National Park. Halverwege dit jaar worden de twee vrouwtjes en het mannetje in Tanzania verwacht. Lees verder.

Waarom zijn de voeten van neushoorns zo klein? - 23 januari 2012
Neushoorns leven ondanks hun omvangrijke grootte en gewicht letterlijk op kleine voet. Hoe het mogelijk is dat die kleine voeten dat grote gewicht kunnen dragen, dat gaan Britse onderzoekers proberen te achterhalen. In de dierentuin van Colchester is daarvoor in het neushoornverblijf een parcours aangelegd met sensoren. Lees verder.

Laatste kans voor Sumatraanse neushoorn - 23 januari 2012
Grote druk ligt er op de schouders van neushoorns Puntung en Tam. Zij moeten voorkomen dat de Sumatraanse neushoorn uitsterft op het eiland Borneo. Van deze neushoornsoort leven er nog tussen de 150 en de 300 in het wild. Lees verder.
Weer geboorte neushoorn in Beekse Bergen - 23 januari 2012
In Safaripark Beekse Bergen is in november een neushoorntje geboren. Het kalfje heet Sam en is de zoon van moeder Dounia en vader Miquelin. In april 2011 verwelkomde het safaripark ook al een mannetjesjong. Lees verder.

Dochter Zimon en Saar heet Sunanda - 23 januari 2012
De dochter van de Indische neushoorns Zimon en Saar van DierenPark Amersfoort heeft een naam gekregen: Sunanda. In december maakte het DierenPark de uitslag van de namenwedstrijd bekend, die werd uitgeschreven na de geboorte van het neushoorntje in november. Lees verder.

Recordaantal neushoorns gedood in Zuid-Afrika - 23 januari 2012
443 neushoorns zijn in 2011 in Zuid-Afrika ten prooi gevallen aan stropers. Een triest record, aldus de nationale parken van het land. In 2010 werden 333 neushoorns gedood voor hun waardevolle hoorn. Lees verder.

Saar bevalt van gezonde dochter - 21 november 2011
Indische neushoorn Saar is in DierenPark Amersfoort bevallen van een gezonde dochter. Op de site www.babyneushoorn.nl is te zien hoe het gaat met moeder en kind. Lees verder.

Trainen in Tanzania - 1 november 2011
De workshop is het kloppend hart van het Mkomazi National Park. Zonder werkend wagenpark kunnen de dieren niet beschermd worden. Mobiliteit is voor Mkomazi van levensbelang. Daarom reisden twee Suzuki-medewerkers naar Tanzania om technische trainingen te geven. Lees verder.

Hoop voor de Afrikaanse wilde hond - 1 november 2011
Het Mkomazi National Park zet zich niet alleen in voor de zwarte neushoorn. In 1995 startte Tony Fitzjohn een fokprogramma met de eveneens met uitsterven bedreigde Afrikaanse wilde hond. Lees verder.

Mail uit Mkomazi: column Lucy Fitzjohn - 1 november 2011
De van origine Engelse Lucy Fitzjohn woont al vele jaren samen met haar man Tony en hun kinderen in het Mkomazi National Park. Voor de Suzuki Rhino Club beschrijft Lucy wat zij meemaakt in de Afrikaanse wildernis. Lees verder.

Neushoorn zelfs in musea niet veilig - 1 november 2011
Niet alleen in het wild, maar ook in musea is de neushoorn niet veilig. Een bende neushoornhoorndieven sloeg afgelopen maanden meer dan twintig keer toe in Europa. Zo werden eind augustus twee hoorns gestolen uit het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Lees verder.

Javaanse neushoorn uitgestorven in Vietnam - 1 november 2011
Uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en de International Rhino Foundation (IRF) blijkt dat de Javaanse neushoorn reeds vorig jaar al uitgestorven is in Vietnam. Deze neushoornsoort komt nu alleen nog maar voor in Indonesië. Met slechts één populatie met minder dan vijftig dieren op het eiland Java is de Javaanse neushoorn het meest bedreigde landzoogdier ter wereld. Lees verder.

Boek Tony Fitzjohn nu te koop - 17 mei 2011
Tony Fitzjohn heeft zijn fascinerende levensverhaal en passie voor Afrika op papier gezet. Wilde haren, de Nederlandse vertaling van Born Wild, de autobiografie van de velddirecteur van het Mkomazi National Park is nu te koop. Benieuwd naar Wilde haren? Een bloedstollend fragment leest u hieronder. Lees verder.

Column Lucy Fitzjohn: Mail uit Mkomazi - 2 mei 2011
Lucy Fitzjohn woont samen met haar man Tony en hun kinderen in het Mkomazi National Park. Voor de Suzuki Rhino Club beschrijft Lucy wat zij meemaakt in de Afrikaanse wildernis. Lees verder.

Baby Thabo brengt vreugde in Beekse Bergen - 2 mei 2011
Geheel onverwacht werd Safaripark Beekse Bergen op 2 april verblijd met de geboorte van het witte neushoornkalfje Thabo. Ondanks dat hij (veel) te vroeg geboren werd, kwam het mannetjesjong gezond ter wereld en maakt hij het goed. Lees verder.

Hoopvolle beelden van Javaanse neushoorn - 2 mei 2011
De plaatsing van verborgen camera’s door het Wereld Natuur Fonds (WNF) in de jungle van West-Java heeft uniek beeldmateriaal opgeleverd van de Javaanse neushoorns. Deze neushoornsoort is met 40 tot 60 in het wild levende exemplaren de zeldzaamste ter wereld. Lees verder.

Mkomazi inspireert Tanzania - 2 mei 2011
Wat een goede reputatie voor je kan betekenen, bewijzen de medewerkers van het neushoornreservaat van het Mkomazi National Park. Deze toegewijde beschermers van de zwarte neushoorn hebben naam gemaakt als Afrika’s meest loyale en toegewijde medewerkers. Lees verder.

Jaarverslag Mkomazi National Park - 27 januari 2011
Goed en slecht nieuws staat in het jaarverslag dat Tony en Lucy Fitzjohn schreven voor de George Adamson Wildlife Preservation Trust. De ‘Tsjechische’ neushoorns maken het goed, maar de stroperij neemt toe. Lees verder.

Zimon en Saar eindelijk in actie - 24 september 2010
Het heeft even geduurd, maar de geliefden Zimon en Saar uit DierenPark Amersfoort hebben in juni eindelijk gepaard. Na vele onfortuinlijke pogingen lukte het de twee Indische neushoorns dit keer wel. Lees verder.

Zoon voor Marina - 24 september 2010
Marina is in juni bevallen van een gezonde zoon: Frans. Dat betekent dat neushoorn Billy er een broertje bij heeft. Marina heeft Frans eerst een tijdje verborgen gehouden in de bosjes. Toen Frans drie weken oud was, heeft Marina haar zoontje getoond aan de verzorgers. Lees verder.

Hekwerk Mkomazi vordert gestaag - 24 september 2010
De werkzaamheden aan het nieuwe hekwerk rond de uitbreiding van het neushoornreservaat in Mkomazi zijn bijna klaar. Negen werkmannen en een opzichter zijn bijna een jaar bezig geweest met het hek. Lees verder.

Update Tjechische neushoorns - 24 september 2010
Jabu, Jamie en Deborah – de drie neushoorns die vorig jaar vanuit Tsjechië naar Tanzania zijn verhuisd – zijn in uitstekende conditie. Onlangs werden hun gps-zenders vervangen. Dat was even schrikken voor de drie, maar inmiddels hebben zij hun draai weer gevonden. Lees verder.

Weer toename neushoornjacht - 24 september 2010
Vanwege een toenemende vraag vanuit Azië naar hoorns neemt de jacht op neushoorns weer toe. Alleen al in Zuid-Afrika zijn dit jaar al bijna 100 neushoorns het slachtoffer geworden van de jacht naar hoorns. En daarmee lijkt 2010 een tragisch recordjaar te worden. In 2009 werden 122 neushoorns neergeschoten. Lees verder.

Babynieuws in Burgers’ Zoo - 24 september 2010
In de Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo is in de nacht van 5 op 6 april een neushoornmannetje geboren. Bij de geboorte woog het kalfje ruim 50 kilo. Qua uiterlijk doet hij denken aan een bulldozer, vandaar dat zijn verzorgers hem de naam Dozer hebben gegeven. Lees verder.

Nieuwe zenders voor Tsjechische neushoorns - 27 juli 2010
‘s Werelds meest ervaren neushoornarts, Pete Morkel, is een aantal dagen in het Mkomazi National Park geweest. De reden voor zijn bezoek was het vervangen van de zenders in de hoorns van de drie Tsjechische neushoorns. Lees verder.

Werk in uitvoering - 27 mei 2010
In het Mkomazi National Park wordt momenteel hard gewerkt aan de aanleg van een nieuwe omheining om het neushoornreservaat. Ook is er onderhoud gepleegd aan twee dammen in het National Park. Hier zijn twee waterbronnen schoongemaakt. Lees verder.

Tsjechen ingeburgerd - 25 maart 2010
Het gaat goed met de drie uit een dierentuin afkomstige neushoorns Jabu, Jamie en Deborah die de Suzuki Rhino Club aan het Mkomazi National Park heeft geschonken. eind mei 2009 verhuisden de drie van Tsjechië naar Tanzania om daar in vrijheid te leven en voor nageslacht te zorgen. Nu, zo’n tien maanden later, zijn Jabu, Jamie en Deborah al helemaal gewend aan hun nieuwe leven. Lees verder.

Meer ruimte om te grazen - 25 maart 2010
Het neushoornreservaat in Mkomazi National Park wordt uitgebreid. Het afgesloten gedeelte is straks vijf vierkante kilometer groter. Nadat negen kilometer hekwerk is geplaatst, heeft het reservaat een oppervlakte van vijftig vierkante kilometer. Lees verder.

Krugerpark zet leger in tegen stropers - 9 november 2009
De stroperij van neushoorns in Afrika is in jaren niet zo erg en omvangrijk geweest als nu. Alleen al in Zuid-Afrika hebben stropers dit jaar 94 neushoorns gedood, waarvan 38 in het bekende Kruger National Park. Om de slachtpartijen een halt toe te roepen, heeft het bestuur van het Krugerpark de hulp van het leger ingeroepen. Lees verder.

Neushoorn Lee bevalt van dochtertje Maggie - 9 november 2009
Fantastisch nieuws vanuit Mkomazi: voor de vijfde keer is in dit nationale park een babyneushoorn geboren! De inspanningen van Tony en Lucy Fitzjohn werpen dus letterlijk hun vruchten af. Neushoornvrouwtje Lee is in juli bevallen van haar dochter Maggie. Lees verder.

5 jaar Suzuki Rhino Club - 17 augustus 2009
De Suzuki Rhino Club bestond in juni precies 5 jaar. “Dankzij de steun van onze donateurs en ambassadeurs hebben wij in de afgelopen periode veel kunnen doen voor de in zijn voortbestaan bedreigde Afrikaanse zwarte neushoorn”, aldus Ted van Dam, voorzitter van de stichting en algemeen directeur van Suzuki-importeur B.V. NIMAG. Lees verder.

Mobiliteit voor Mkomazi - 17 augustus 2009
Mobiliteit is van groot belang voor de natuurbeschermers van het Mkomazi National Park. Daarom heeft de Suzuki Rhino Club Tony en Lucy Fitzjohn en hun team twee speciaal geprepareerde Suzuki Grand Vitara’s en een Jimny geschonken. Lees verder.

Stroperij sterk toegenomen - 17 augustus 2009
Slecht nieuws uit Afrika: de stroperij van neushoorns is flink toegenomen. In de afgelopen vijftien jaar is de stroperij nog nooit zo ernstig geweest als nu. Dat melden het Wereld Natuur Fonds (WNF), de Wereldunie voor natuurbescherming IUCN en het onderzoeksbureau Traffic. Lees verder.

Positieve resultaten Outreach Programme - 22 april 2009
Tony Fitzjohn zet zich niet alleen in voor de dieren in Mkomazi, maar ook voor de inwoners van de (omliggende) dorpen. In 1993 startte het Outreach Programme: een programma dat de inwoners van de dorpen ondersteunt. Dankzij donaties hebben Tony en Lucy Fitzjohn en hun medewerkers via het Outreach Programme de afgelopen twee jaar veel gedaan voor scholen in het gebied. Lees verder.

Neushoorntje geboren in Mkomazi - 26 februari 2009
De neushoorns in het Mkomazi National Park hebben gezinsuitbreiding gekregen. Neushoornvrouwtje Rose is voor de tweede keer moeder geworden, ook deze keer van een meisje. Op 22 februari 2009 werd het pasgeboren neushoorntje voor het eerst gezien in het reservaat; zij was op dat moment waarschijnlijk tien tot twaalf dagen oud. Lees verder.

Weer voldoende voedsel voor Javaanse neushoorn - 26 februari 2009
Van de 65 Javaanse neushoorns die in het wild leven, wonen er zestig in het Indonesische nationaal park Ujung Kulon. De laatste jaren werd dit leefgebied bedreigd door een vreemde palmsoort die de vegetatie verdrong. Het Wereld Natuur Fonds is daarom de strijd aangegaan met deze palmsoort, de Arenga obtusifolia, en met succes. Lees verder.

Gingabella niet zwanger door kunstmatige inseminatie - 26 februari 2009
Op de natuurlijke manier lukte het neushoornvrouwtje Gingabella uit Burgers’ Zoo en haar partner Gilou niet om een babyneushoorn te krijgen. Daarom kwam onlangs een team Duitse artsen naar de Arnhemse dierentuin om het vrouwtje kunstmatig te insemineren. Helaas heeft deze poging niet tot een zwangerschap geleid. Lees verder.

Toename aantal Afrikaanse zwarte neushoorns
Goed nieuws uit Afrika! Het aantal Afrikaanse zwarte neushoorns neemt toe, zo meldt natuurbeschermingsorganisatie IUCN. De organisatie spreekt zelfs van recordaantallen. In totaal zijn er nu meer dan 21.000 Afrikaanse zwarte neushoorns. Er is echter ook slecht nieuws: de noordelijke witte neushoorn is helaas zo goed als uitgestorven. Lees verder.

WNF redt neushoornmoeder en kalf
Een door stropers verwondde zwarte vrouwtjesneushoorn is in Zimbabwe samen met haar kalf weer vrijgelaten in de natuur. Ruim drie weken verbleven de dieren op een omheind terrein waar zij intensief werden verzorgd door natuurbeschermers van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Lees verder.

Kenia wil neushoornpopulatie uitbreiden
Keniaanse natuurbeschermers hebben in gevangenschap geboren zwarte neushoorns in het wild uitgezet. In buurland Tanzania leven nog maar 570 zwarte neushoorns in het wild. Dertig jaar geleden waren dat er nog ruim 20.000. Lees verder.

Europese fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten
Vroeger haalden dierentuinen hun dieren uit het wild. Tegenwoordig komen dierentuinen aan nieuwe dieren via fokprogramma’s. Deze European Endangered Species Programmes (EEP’s), zorgen ervoor dat diersoorten, zoals de neushoorn, niet uitsterven. Hoe werkt dat? Lees verder.

Twee nieuwe Suzuki’s Grand Vitara voor Tony
Het Mkomazi National Park is een groot gebied. Voor Tony Fitzjohn en zijn medewerkers is het daarom noodzakelijk dat zij over goede vervoermiddelen beschikken om hun werk te kunnen doen. De Suzuki Rhino Club heeft met de bijdragen van donateurs en ambassadeurs twee Suzuki’s Grand Vitara geschonken aan Tony. Lees verder.

Neushoorn Gingabella kunstmatig geïnsemineerd
Soms moet de natuur een handje geholpen worden. Zo ook in Burgers’ Zoo. Op de natuurlijke manier lukte het de neushoorns Gingabella en Gilou niet een kleintje te krijgen. Begin oktober kwam er daarom een team Duitse artsen naar de Arnhemse dierentuin om Gingabella kunstmatig te insemineren. Lees verder.

Neushoorntje geboren in Blijdorp
In Diergaarde Blijdorp is op maandag 14 juli een Indiase neushoorn geboren. Het is een mannetje en hij luistert naar de naam Bertus. Moeder Namaste en haar zoontje maken het goed. Voor moeder Namaste is Bertus haar vijfde kalfje. Na drie zonen en een dochter, kreeg moeder weer een zoon. Lees verder.

Suzuki Motoren steunt Rhino Club
Suzuki helpt al jaren om het uitsterven van de zwarte neushoorn in Afrika te voorkomen. Sinds 1 juli 2008 heeft ook Suzuki Motoren zich aangesloten bij de Suzuki Rhino Club. Iedereen die vanaf 1 juli 2008 een nieuwe Suzuki-motor aanschaft, wordt automatisch – op kosten van Suzuki – een jaar lang donateur van de Suzuki Rhino Club. Lees verder.

Bekijk hier de documentaire over Mkomazi
Al jarenlang is op deze site en in het magazine Suzuki Way of Life over de belevenissen van Tony Fitzjohn, zijn familie en de neushoorns in het Mkomazi National Park te lezen. Wie na alle woorden nu wel eens beelden wil zien van hoe het eraan toe gaat in Mkomazi, kan hier de documentaire To ride with Rhino’s bekijken. Lees verder.

Fundraising Dinner succes
Na succesvolle edities van het Rhino Fundraising Dinner in DierenPark Amersfoort en Burgers’ Zoo in Arnhem, was dit jaar Ouwehands Dierenpark in Rhenen de locatie voor het diner. Het was een geslaagde avond en er is veel geld voor het Mkomazi National Park opgehaald. Lees verder.

Zeldzame Javaanse neushoorn gefilmd
De Javaanse neushoorn is de zeldzaamste neushoorn ter wereld. Er komen naar schatting nog slechts zestig van deze dieren in het wild voor. Omdat deze soort zo zeldzaam is, is er weinig over hun gedrag bekend. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft daarom ‘cameravallen’ geïnstalleerd, die opnamen van de neushoorns moeten maken. Lees verder.

Resultaten 10 jaar Afrikaans neushoornprogramma
Het Afrikaanse neushoornprogramma van het Wereld Natuur Fonds bestaat dit jaar tien jaar. En dat is reden voor een feestje. In die tien jaar heeft het programma veel successen geboekt en is het aantal neushoorns bijna verdubbeld. Lees verder.

Weblog Mkomazi verkozen tot beste Afrikaanse weblog
Tijdens de Bloggies-verkiezing, een internationale weblogwedstrijd, is de Dotty Rhino-weblog verkozen tot beste Afrikaanse weblog. Dotty Rhino is een website van de George Adamson Wildlife Preservation Trust (GAWPT). De Suzuki Rhino Club zamelt geld in voor dit fonds. De site informeert kinderen en volwassenen over het Mkomazi National Park. Lees verder.

Rhino Club gaat global
Om de schrikbarende afname van het aantal zwarte neushoorns een halt toe te roepen, richtte de Nederlandse Suzuki-importeur de Suzuki Rhino Club op. Deze Nederlandse club heeft de afgelopen jaren al veel geld opgehaald voor de neushoorns. Lees verder.

Het gevaar van stropers
In het wild leven nog maar 3.000 zwarte neushoorns. Vandaar dat in Afrika een aantal fokprogramma’s, waaronder die in het Mkomazi National Park, is opgestart. Zo ook in het Imire Safaripark in Zimbabwe, maar tragischer wijze hebben stropers daar drie neushoorns afgeslacht. Lees verder.

Naar school in Mkomazi
Wie denkt aan het Mkomazi National Park, denkt al snel aan neushoorns. Maar Mkomazi doet meer dan het verzorgen, fokken en beschermen van de dieren. De medewerkers zetten zich namelijk ook in voor medische hulp aan de inwoners van de 41 dorpjes in de drie districten rond het reservaat en voor het onderwijs van de kinderen. Lees verder.

Hoera een jongen!
Tony Fitzjohn heeft ontdekt dat het onlangs geboren babyneushoorntje een mannetje is. De baby van neushoornvrouwtje Marina heeft nog geen naam en ook de vader is onbekend, maar inmiddels weten de verzorgers wel dat het kleintje een jongetje is. Lees verder.

“Niet veel mensen zijn zo gestoord om in de bush te wonen”
Tony Fitzjohn vertelt in Suzuki Way of Life over zijn vertrek naar Afrika en de oprichting van het Mkomazi National Park. Lees hier in het kort waarom Tony zich inzet voor het behoud van neushoorns. Lees verder.

WNF waarschuwt voor foute souvenirs
Nederlanders staan erom bekend dat zij souvenirs graag bekijken, maar niet kopen, het genoemde ‘Kijken, kijken, niet kopen’. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) is het maar goed dat Nederlanders terughoudend zijn met het kopen van souvenirs. Lees verder.Klik op de balk om het complete artikel te lezen.

 + Ruim € 32.000,- voor Mkomazi
Het is alweer een tijdje geleden, maar het nieuws is er niet minder belangrijk om. Tijdens het Rhino Fundraising Dinner dat op 16 juni in Burgers’ Zoo in Arnhem plaatsvond, is maar liefst € 32.750,- voor het Rhino-project opgehaald. Bovendien was niemand minder dan Tony Fitzjohn van de partij.

Tijdens de avond vertelde Tony de 155 gasten over zijn werk in Mkomazi National Park. De gasten genoten bovendien van een diner en een optreden van de Afrikaanse zangeres Yinka. Maar het absolute hoogtepunt van de avond was de verloting. De gasten maakten hierbij onder meer kans op een reis naar Tony Fitzjohn in Tanzania, beschikbaar gesteld door Suzuki. De loterij bracht in totaal € 9.790,- op. Aan ambassadeursgelden is het recordbedrag van € 22.960,- opgehaald. Het gehele bedrag van € 32.750,- komt ten goede aan het Mkomazi National Park. Goed nieuws dus voor Tony en de neushoorns.
 + Documentaire over Mkomazi online
Benieuwd naar het leven van Tony Fitzjohn en het werk dat hij en zijn team verzetten? Vanaf juni is er op deze site een boeiende documentaire over Tony en zijn werk in het Mkomazi National Park te zien.

In de documentaire To ride with Rhino’s is te zien hoe het er echt aan toegaat in Mkomazi. Voor de documentaire liepen een crew van zes personen en twee medewerkers van Suzuki-importeur B.V. NIMAG een week lang mee met Tony in Tanzania. Zij legden vast wat hij meemaakt in zijn reservaat en wat voor werk hij er verzet. Ook vertelt Tony zelf de geschiedenis van het park, waarom hij zich inzet voor neushoorns en de bevolking van Mkomazi en wat hij in achttien jaar heeft opgebouwd.
De documentaire geeft in ongeveer een half uur een mooi beeld van het harde werken en de toewijding van Tony Fitzjohn en zijn medewerkers en de resultaten die zij behalen. De documentaire is in opdracht van de Nederlandse Suzuki-importeur B.V. NIMAG vervaardigd.De documentaire is hier te bekijken.
 + Neushoorn Saar verliest hoorn
Neushoorn Saar, die woont in DierenPark Amersfoort, is in de nacht van 3 januari haar hoorn verloren. Hoe dat mogelijk is, vroegen wij aan hoofdverzorger Bas Aalders.

Bas: “Hoe het precies komt dat Saar haar hoorn is verloren, weten we niet. Op donderdagochtend 3 januari kwam mijn collega de stal binnen en zag dat op de plek waar normaal gesproken een hoorn zit, alleen nog een korst zat. De hoorn lag verderop in het verblijf. We denken dat Saar ’s nachts vast is komen te zitten of hard ergens tegenaan is gelopen, maar zeker weten doen we dat niet. Ongeveer een jaar geleden hebben neushoornvrouwtje Saar en neushoornmannetje Zimon stevig gestoeid en daarna merkte ik dat er speling in de hoorn zat. Dat kan ook de reden zijn.”

Gelukkig groeit de hoorn weer aan. Bas vertelt hoe: “Een hoorn bestaat uit een grote bundel samengeklit haar en groeit dus weer aan. Maar het duurt nog wel een tijd voordat haar hoorn weer net zo groot is als hij was. Ik verwacht dat het drie à vier jaar duurt voordat Saar weer een mooie, grote hoorn van 20 à 25 centimeter heeft.” Wanneer de hoorn afbreekt, voelt dat alsof er een grote pluk haar wordt uitgetrokken. Op de neus van Saar zit dan ook een nare wond die gelukkig goed wordt verzorgd. Bas: “We smeren de rand van de wond in met vaseline om de huid soepel te houden en om te voorkomen dat er kloven in komen. Ook heeft Saar een antibioticakuur gekregen.” Saar lijkt er gelukkig niet onder te lijden dat haar hoorn is verdwenen, ze kijkt tevreden en doet gewoon haar dagelijkse dingen.

 + Mkomazi leert schoolkinderen over de natuur
Tijdens een fundraising dinner voor het nieuwe Environmental Education Programme werd genoeg geld opgehaald om een bus te kopen. Deze bus wordt gebruikt om schoolkinderen naar het reservaat te brengen voor een educatieve belevenis.

De bus zal ook naar de omliggende dorpjes rijden, waar een functionaris met kinderen, leraren en lokale politici discussiëren over milieuproblemen en dan vooral over de toestand van de zwarte neushoorn en het belang van de neushoorn voor het land. Ook steunen de medewerkers van het Mkomazi National Park de scholen in de omliggende dorpen. Zo hebben zij de afgelopen maand cement en golfplaten aan twee middelbare scholen gedoneerd. Op een andere middelbare school werd een bibliotheek gebouwd. Bovendien kwamen onlangs 93 studenten van het MWEKA College for African Wildlife Management naar het reservaat. Zij kregen zo een beeld van wat de medewerkers van Mkomazi doen voor de neushoorns en de hyenahonden.
 + Regen in Mkomazi
Letterlijk betekent Mkomazi in de Pare-taal (de taal die wordt gesproken in de omgeving van het reservaat) ‘Pas op! Geen water’. Dit geeft al aan hoe groot de droogte kan zijn in Tanzania. Dit jaar was het helemaal anders: de regen viel met bakken uit de hemel.

Elke tien jaar valt er in het gebied rond het reservaat een stevige stortbui die het landschap doet veranderen. Opvallend is dat het dit jaar niet kort regent, maar dat de regen gedurende het jaar is gevallen. Het regenseizoen duurde dit jaar maar liefst zes maanden! De regen zorgt voor flinke begroeiing en een toename van het aantal dieren. Vooral de neushoorns deden het goed op de nieuwe vegetatie. Zes maanden lang hielden ze zich schuil, het team van Mkomazi National Park kon slechts af en toe een glimp van ze opvangen. Toen de regenbuien voorbij waren, kwamen de dieren gelukkig weer te voorschijn en begonnen ze uit de poelen te drinken. Pas toen ontdekte het team van Mkomazi dat Marina een baby had gekregen.
 + Dierentuinen halen € 70.000 op neushoorns
Zoals bekend wordt de neushoorn in zijn voortbestaan bedreigd. Vijftien dierentuinen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) voerden daarom het afgelopen jaar campagne voor het behoud van de neushoorn. En met resultaat.

De Nederlandse dierentuinen haalden maar liefst 70.000 euro op voor de bescherming van neushoorns in het wild. Het geld komt ten goede aan neushoornprojecten in Afrika en Azië. De campagne was onderdeel van de campagne 'Save the Rhino's' van de Europese Vereniging van Dierentuinen (EAZA). Het doel hiervan was zo veel mogelijk dierentuinbezoekers bewust te maken van de bedreiging van neushoorns en geld op te halen voor neushoornprojecten. In totaal brachten 134 Europese dierentuinen ruim 500.000 euro bijeen.

Vandaag de dag bevolken nog maar vijf soorten neushoorns de aarde: de zwarte en witte neushoorns in Afrika en de Javaanse, Sumatraanse en Indische neushoorns in Azië. Niet alleen de stroperij vormt een bedreiging voor de neushoorn, ook blijft er steeds minder van hun oorspronkelijke leefgebied over, omdat het wordt ontgonnen voor de landbouw.

In 2007 richten de EAZA en de NVD hun campagne op de bescherming van de unieke, maar bedreigde flora en fauna van Madagaskar.

 + Eerste via kunstmatige inseminatie verwekte neushoorn geboren
Op 23 januari is in de dierentuin in Boedapest voor het eerst een neushoorntje geboren dat verwekt is via kunstmatige inseminatie. Met deze techniek hopen wetenschappers een uiterst zeldzame neushoornsoort te redden.

De kunstmatige bevruchting was in september 2005 uitgevoerd door wetenschappers van het Berlijnse Leibniz Instituut voor Dierentuin- en Wildedierenonderzoek (IZW). De wetenschappers besloten de 26-jarige moeder Lulu te insemineren, omdat de vader, Easy Boy, geen seksuele belangstelling toonde voor Lulu. Met de behandeling wilden de deskundigen de uiterst zeldzame neushoornsoort ceratotherium simum cottoni, ofwel de noordelijke witte neushoorn, redden. Daarvan leven er nog maar vier in het wild en vijf in gevangenschap.

Na een vrij normale draagtijd van zestien maanden en vijftien dagen werd het babyneushoorntje geboren; bij de geboorte woog ze 58 kilo. Nu wordt de baby gevoed met de fles, omdat Lulu helaas niets van haar dochter wil weten. Het neushoorntje is te bewonderen in de dierentuin van Boedapest. Kijk voor meer informatie op www.zoobudapest.com.
 + Kiburu, het wrattenzwijn
Op het Mkomazi Rhino Sanctuary worden niet alleen neushoorns verzorgd, er loopt ook al tien jaar een ander heel bijzonder schepseltje rond: wrattenzwijn Kiburu. De 90 kilo wegende Kiburu is mooi van lelijkheid en doet bezoekers aan het neushoornreservaat versteld staan van zijn verschijning.

Kiburu's ogen zitten hoog op zijn kop, vlak bij zijn oren, en daaronder zitten twee paar enorme wratten die als hoorns uit zijn kop steken. Verder is zijn 'gezicht' breed en plat en heeft hij een griezelig uitziend gebit. Zijn haar is ruw en donker en staat recht overeind. Hij heeft enorme, goudkleurige manen die tot halverwege zijn rug komen. Wrattenzwijnen zijn dagdieren, het merendeel van de mannetjes leeft alleen. De rest leeft in familieverband of in groepen alleenstaanden. Wrattenzwijnen leven normaal gesproken in oude holen van aardvarkens. Regelmatig overvallen leeuwen deze holen en doden daarbij soms de bewoners.

Gelukkig zijn wrattenzwijnen sterk en moedig en kunnen ze goed een gevecht aangaan. In het Mkomazi-reservaat zijn geen leeuwen en Kiburu is daarom veilig. Kiburu leidt sowieso een rustig bestaan. Het merendeel van de tijd brengt hij door met het personeel van het neushoornreservaat, met wie hij 'ontbijt', 'luncht' en 'dineert'. Wrattenzwijnen zijn eigenlijk omnivoren die vooral planten en insecten eten, maar Kiburu eet alles; hij eet zoveel maïsmeel als hij op kan. Wanneer bezoekers aan het reservaat Kiburu zien, geloven ze hun ogen niet. Wat een grappig schepsel!

 + € 28.500,- voor Mkomazi National Park
Een cheque van € 28.500,- is in Tanzania overhandigd aan de medewerkers van het Mkomazi National Park. De cheque werd uitgereikt door Ted van Dam, voorzitter van de Suzuki Rhino Club en directeur van B.V. NIMAG.

De cheque is het resultaat van de contributie van de Suzuki Rhino Club (€ 15.000,-) en de opbrengst van de veiling tijdens het Fundraising Dinner. Deze veiling leverde € 13.500,- op. De aanwezigen konden bieden op schilderijen, foto’s en zelfs een Suzuki-motorfiets, een DL 650.

Het geld wordt besteed aan de verzorging van de zwarte neushoorns in het Mkomazi National Park in Tanzania. In dit reservaat, dat speciaal voor deze bedreigde dieren is ingericht, werken natuurbeschermers aan een fokprogramma voor de zwarte neushoorn. Momenteel leven er acht neushoorns: vier vrouwtjes, twee mannetjes en twee kalfjes.
 + Suzuki-onderdelen voor Tony Fitzjohn
Het team van Tony Fitzjohn in het Mkomazi National Park heeft een partij Suzuki-onderdelen ontvangen. Hiermee kan het wagenpark van de natuurbeschermers, dat uiteraard uit Suzuki's bestaat, in topconditie worden gehouden.

Om hun belangrijke werk – het beschermen van de zwarte neushoorn – optimaal te kunnen uitvoeren, is een goed functionerend wagenpark van het grootste belang. Tony Fitzjohn, de velddirecteur van het reservaat, en zijn team leggen dagelijks grote afstanden af in het 3.300 km² grote gebied in Tanzania.

Om de Suzuki’s goed te kunnen onderhouden zijn uiteraard onderdelen nodig. Tony Fitzjohn en zijn team waren dan ook erg blij met de partij Suzuki-onderdelen en zijn er – zoals op de foto blijkt – meteen mee aan de slag gegaan.
 + Weer een neushoorn geboren!
De kleine Suzi is niet meer de jongste neushoorn in het neushoornreservaat in het Mkomazi National Park. Ze heeft gezelschap gekregen van Hashim. Charley, een neushoornvrouwtje dat aanvankelijk jaloers was op Suzi en haar moeder Rose, heeft nu zelf een jong gekregen, een mannetje. Moeder Charley en zoon Hashim maken het goed.

Hashims geboorte is nagenoeg geruisloos verlopen. "Opeens zagen we Charley met een kalfje bij de waterpoel. Het kalfje moest dus wel van haar zijn", vertelt velddirecteur Tony Fitzjohn. Sinds die dag houdt het personeel in het reservaat scherp in de gaten dat er genoeg water in de poel zit. "Zo willen we voorkomen dat er - door eventuele schaarste - problemen bij de waterpoel ontstaan. Suzi en Hashim zijn in vergelijking met volwassen neushoorns immers nog erg kwetsbaar."
 + The making of
Hoe maak je een televisiecommercial waarin je laat zien waar Suzuki voor staat en waarin de geweldige rijkwaliteiten van de Grand Vitara in beeld worden gebracht? Natuurlijk is Suzuki daarin geslaagd. De nieuwe commercial is eigenlijk een kleine speelfilm!

Het script: Tony Fitzjohn ontdekt dat stropers een olifant in het Mkomazi National Park hebben doodgeschoten. Voordat de stropers zogenaamd een tweede dier kunnen omleggen, komt Tony dankzij de Grand Vitara net op tijd tussenbeide.

De opnamen: half juli is de commercial in Afrika opgenomen. Daar stond een lokaal gerekruteerde groep helpers en acteurs met de benodigde equipment klaar. Midden in de natuur, tussen de zebra’s, leeuwen en giraffes, werd gedurende een volle week gefilmd. Voor een optimaal resultaat werd geen uitdaging uit de weg gegaan. Zo is een hoogwerker gebruikt om shots vanuit een hoger camerastandpunt te kunnen opnemen en er is zelfs een helikopter ingezet.

Het resultaat: uiteindelijk is meer dan twee uur film geschoten. Na uren monteren mag Suzuki trots zijn op het resultaat! De commercials zijn niet alleen op televisie te bewonderen, maar ook op deze site. Bij de Suzuki-dealer is een bijzondere versie te zien. + Sfeervol Terreintreffen
Het regende pijpenstelen tijdens het Terreintreffen in het weekend van 20 en 21 mei. Maar dat mocht de pret niet drukken. Duizenden bezoekers genoten van het terreinfestijn. De Suzuki-rijders konden hun geluk niet op in de modder en de toeschouwers hadden meer dan genoeg om naar te kijken. Ook de overige attracties konden op voldoende belangstelling rekenen. Zo was bijvoorbeeld het quadrijden erg in trek. Donateurs van de Suzuki Rhino Club konden in de speciale Rhino-tent terecht, om daar onder meer een verrassingspakket op te halen. De club heeft heel wat merchandising verkocht en ook zijn er weer nieuwe donateurs geworven.

Klik hier voor de minisite van het Terreintreffen 2006.
 + Saartje en Zimon deel III
Zimon en Saartje, de twee neushoorns van DierenPark Amersfoort, zien elkaar wel zitten. Raymond van der Meer van de dierentuin vertelt dat er misschien wel een klein neushoorntje aan zit te komen: “Saartje is elke anderhalve maand één à twee dagen vruchtbaar. En dat laat ze weten aan de buitenwereld en eventuele potente mannetjesneushoorns: ze maakt de hele dag een luid geluid. Haar boodschap is eenvoudig: het is tijd om te paren! Zimon weet heel goed wat Saartje met haar signalen bedoelt. Hij loopt direct naar het hek tussen de twee verblijven van de neushoorns om daarna uren te staan gluren aan het hek. Zijn behoefte moge duidelijk zijn …” Of het lukt om de twee te laten paren? Dat leest u misschien wel in
deel IV.
 + Vader Elvis is niet meer …
Iedereen was zo blij met de geboorte van babyneushoorn Suzi, dochter van moeder Rose en vader Elvis. In het Mkomazi National Park stond de teller daarmee op acht zwarte neushoorns. Maar helaas verging het de vader van Suzi minder goed. Na een aantal vechtpartijen verzwakte zijn gezondheid zo erg dat hij uiteindelijk gestorven is. Nu leven er dus nog maar zeven neushoorns in het reservaat: vier vrouwtjes, twee mannetjes en Suzi natuurlijk. Misschien krijgt het Mkomazi National Park in de toekomst versterking van een dozijn neushoorns uit een naburig reservaat. “Dat zou mooi zijn, dan is onze neushoornpopulatie in één keer goed op peil”, vindt Tony Fitzjohn, de velddirecteur in Tanzania.
 + Het verhaal van Nina
Het Mkomazi National Park vormt niet alleen een toevluchtsoord voor zwarte neushoorns. Ook olifanten vinden er een veilige haven. Neem nu bijvoorbeeld Nina. Deze vrouwtjesolifant woonde eerst in een nabijgelegen dierentuin, maar haar woonomstandigheden daar waren niet bepaald optimaal. Daarom verhuisde ze halverwege de jaren 90 naar Mkomazi. Nadat ze eerst een tijdje moest wennen aan bijvoorbeeld het (gezondere) voedsel (in de dierentuin kreeg ze vaak chocoladerepen te eten!), trok ze op een dag verder het reservaat in. Na zeven jaar voornamelijk alleen geleefd te hebben, beviel ze bijna drie jaar geleden van een kalfje. Nu zijn deze twee olifanten altijd samen. Velddirecteur Tony Fitzjohn: “We zijn erg blij voor Nina, ze lijkt volmaakt gelukkig. We houden erg veel van haar.”
 + Babyneushoorn Suzi geboren!
Alle kleine beetjes helpen. Onlangs kon het Mkomazi National Park een nieuweling verwelkomen: Neushoorn Rose schonk het leven aan een gezond neushoornmeisje! De baby kreeg de toepasselijke naam 'Suzi' toebedeeld. Moeder en kind maken het goed.

Velddirecteur Tony Fitzjohn en zijn medewerkers zijn opgetogen over het nieuwe leven. Tony is optimistisch gestemd: "Onderzoek toont aan dat neushoorns die in een reservaat geplaatst zijn, zich pas na een periode van vier tot zeven jaar beginnen voort te planten. Maar als ze eenmaal gestart zijn, gaan ze door ook. Vrouwtjes zouden dan elke achttien tot drieëntwintig maanden bevallen van een kleintje. Langzaam? Inderdaad. Maar ook: een eerste overwinning in het gevecht tegen uitsterven."
 + Saartje en Zimon deel II
Saartje en Zimon, de twee neushoornbewoners in DierenPark Amersfoort, doen ook erg hun best om voor nageslacht te zorgen. Tot nu toe wil het nog niet echt lukken, maar de dierentuin houdt hoop. Speciaal voor het neushoornpaar wordt in de loop van 2006 een verblijf gebouwd waar ze zich ongestoord kunnen terugtrekken. In het huidige verblijf zouden ze zich lelijk kunnen verwonden bij het zorgen voor nageslacht.
 + Weergaloze Driving Day in Groot-Brittannië
Links rijden, Engels ontbijt, BBQ, kamperen, fraaie natuur, vrij 4x4-rijden (natuurlijk) en heel veel gezelligheid. Een enthousiaste delegatie Suzuki-rijders toog voor een lang weekend naar Groot-Brittannië om daar de Engelse Rhino Driving Day mee te maken.

Dit keer vond de Rhino Driving Day - een initiatief van de Britse Suzuki Rhino Club - plaats in Parkwood (dicht bij de plaats Leeds). 'Een schitterend mooi terrein', aldus een van dedeelnemers. Met diepe poelen, want de eerste Nederlandse Suzuki kwam meteen vast te zitten. Maar dat mocht de pret niet drukken: 'De auto's kregen flink op hun "donder" maar het zijn natuurlijk niet voor niets Suzuki's! We hebben allemaal ontzettend genoten in het terrein. Behalve genoeg te rijden, viel er ook genoeg te zien: soms zetten we onze auto's aan de kant om naar al het spektakel te kijken.' Ook buiten het off-roadterrein was er genoeg te doen: schminken, kleiduiven schieten, een behendigheidsconcours, merchandisingverkoop, wat nuttigen bij de diverse eetstandjes enzovoort.

Voor de deelnemers was de Rhino Driving Day een vermoeiende, maar enorm leuke ervaring: 'Dit was een weekend om nooit te vergeten, en zeker voor herhaling vatbaar!'


Overnacht werd er niet in een comfortabel hotel, maar in een comfortabele tent.

Suzuki’s kunnen ook heel goed zwemmen, zo blijkt.

Niks geen strak uitgezet parcours, maar ongelimiteerd vrij rijden!

Een beetje modder deert de rechtgeaarde 4x4-rijder niet.

Er gaat toch niets boven een lekkere, gezellige barbecue?

Hoe schuiner, hoe beter.

 + DierenPark Amersfoort
De Suzuki Rhino Club helpt niet alleen neushoorns in het verre Afrika, maar ook dichter bij huis. Saartje en Zimon, de twee neushoorns in het DierenPark Amersfoort, worden nu mede door de club ondersteund. Wilt u kennismaken met Saartje en Zimon? Via het Rhino-magazine zijn regelmatig kaartjes te winnen voor gratis toegang.

Even voorstellen
Neushoorn Saartje is 4,5 jaar geleden geboren in Stuttgart. Na een verblijf in een dierentuin in Madrid werd ze eind 2004 overgebracht naar DierenPark Amersfoort. Zimon is 7 en woont in DierenPark Amersfoort sinds september 2001. Hij verbleef voor hij naar Nederland kwam in het Belgische Dierenpark Planckendael bij Mechelen, waar hij ook geboren is.
 + Rhino Rally Dag een groot succes
Zon, zand en Suzuki, wat wil je nog meer? De eerste editie van de Rhino Rally Dag op zaterdag 23 april was dan ook een groot succes. Zo'n 75 4x4's vermaakten zich een ochtend of middag opperbest op Strand Horst. Tijdens zeven verschillende proeven konden de deelnemers na de theorieles hun kunnen in het terrein laten zien. Instructeurs zorgden ervoor dat alles onder professionele begeleiding verliep. Tijdens de gezellige lunch was er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen én spulletjes uit de Rhino Shop te kopen, iets waarvan gretig gebruik werd gemaakt. Na afloop kreeg iedereen een rijvaardigheidscertificaat mee naar huis. In het najaar wordt een tweede Rhino Rally Dag georganiseerd. Houd deze website dus in de gaten!
 + Duizenden leden
Steeds meer mensen steunen de Suzuki Rhino Club. Inmiddels zijn een paar duizend Nederlanders donateur. Zij hebben zich uit eigen beweging opgegeven of hebben een Suzuki 4x4 gekocht waardoor zij een jaar lang gratis lid zijn. De club is uiteraard blij met het stijgende ledenaantal. Door meer financiële armslag stroomt er meer geld naar het Mkomazi National Park in Tanzania. En dat komt de zwarte neushoorn ten goede!
 + 4x4-trips
Wat is er leuker dan onbezorgd het terrein in te gaan? De Suzuki Rhino Club heeft voor u een aantal 4x4-routes uitgezocht. Uitdagend voor de ervaren offroader, maar ook voor de 4x4-rijder met iets minder ervaring.

Loon op Zand
Dit evenemententerrein in Loon op Zand heet het Blauwe Meer. Het heeft een off-roadparcours met zand en bosgrond. Het terrein is vrij vlak, met wat heuvels en uitdagende waterbakken. Het terrein is alleen tijdens de zomermaanden geopend. Telefoon (0416) 363 931.

Waar
Baan achter de plakken 1, Loon op Zand. Neem op de A59 afslag 37, Waalwijk/Tilburg, en volg de N261 naar Loon op Zand.

+
 Makkelijk bereikbaar
-
 Alleen tijdens zomermaanden openGran Bru (België)
Dit terrein bij het plaatsje Gran Bru, vlak bij Luik, is ongeveer vier hectare groot en is een mix van bosgrond, hellingen en moddersporen. Er hoort zelfs een voormalige steengroeve bij. Er worden cursussen gegeven en alle faciliteiten zoals een wasplaats zijn aanwezig.

Waar
Boven Luik. De eigenaar van het park is Off-Road Adventures: zie ook www.off-road-adventures.com.

+
 Leerzaam en uitdagend
-
 Alleen voor cursussenQuinta d'Alijó (Portugal)
Portugal heeft alle ruimte van de wereld. In Noord-Portugal ligt een 4x4-camping van een Nederlandse familie. In het uitgestrekte heuvelland zijn honderden kilometers paden waar je geen kip tegenkomt. De camping is niet duur.

Waar
Zo'n 2.000 kilometer van Amsterdam, in de buurt van het dorpje Cabeceiras de Basto. Telefoon (00351253) 666 166 (vragen naar Jos Berends) of kijk op www.offroadpark.nl.

+
 Eindeloos veel ruimte
-
 Alleen geschikt voor langere vakantiesUhlenkÖper – Ring (Duitsland)
Dit terrein bestaat sinds 1978 en wordt vooral gebruikt voor motor- en autocross, maar een bezoek met een terreinwagen is ook mogelijk. Het officiële terrein wordt voortdurend onderhouden. Er is een camping en autowasgelegenheid op het terrein.

Waar
De Ring ligt in het plaatsje Klein Pretzier, ongeveer 450 kilometer vanaf Utrecht. Houd vanuit Nederland eerst Osnabrück en Hannover aan. Voor meer informatie: ga naar www.uhlenkoeper-ring.de.

+
 Zand, zand en nog eens zand
-
 Niet naast de deurHilvarenbeek
Op het terrein van het bekende Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek bevindt zich ook een evenemententerrein, Discovery Valley. Het landgoed biedt een gevarieerde en niet al te moeilijke mix van bos, hei en zand. U rijdt onder begeleiding van instructeurs.

Waar
Beekse Bergen ligt onder de rook van Tilburg. Neem op de A58 afslag Beekse Bergen en volg de borden. Op het park zelf is Discovery Valley aangegeven. Bel voor boekingen: (0416) 280 525.

+
 Neushoorns in de buurt!
-
 Groepsevenementen vanaf 25 personenDevil’s Pit
Dit 60 hectare grote terrein bestaat sinds 1994 en biedt alle mogelijke hellingen, sporen en doorwadingen, van eenvoudig tot extreem uitdagend. Kamperen in de omgeving is mogelijk. Het is niet elke dag open, dus kijk voordat u afreist op www.devilspit.co.uk.

Waar
De Devil’s Pit ligt bij het plaatsje Barton Le Clay in Bedfordshire, Groot-Brittannië. Het is tien minuten rijden vanaf de snelweg Luton-Bedford (A6).

+
 Reserveren niet nodig
-
 Rolkooi verplicht op sommige routesBramsche (Duitsland)
Het terrein heeft veel waterplassen en flinke heuvels. Enige 4x4-ervaring is hier dan ook wel op zijn plaats. De Duitse 4x4-club SSC Bramsche pacht het terrein en op afspraak kan er gereden worden. Er kan gekampeerd worden op het terrein. Veel gezelligheid en ’s avonds een barbecue met mensen die dezelfde passie delen als u: 4x4-rijden. De kosten zijn € 15,- per dag of ongeveer € 20,- per weekend (excl. campingovernachting). Wegens het broedseizoen van diverse vogels is het terrein vanaf maart tot en met 15 mei gesloten.

Waar
Gelegen in het Duitse Bramsche, vlakbij Osnabruck. Op ongeveer anderhalf uur rijden van Enschede. Het terrein is alleen op afspraak toegankelijk. Het adres van de club luidt: SCC Bramsche, Gorch-Fock-Strasse 13, 49565 Bramsche, telefoon ++49 54 614 165. Voorzitter is Dirk Lewandowsky.

+
 Leuk terrein en veel gezelligheid
-
 Beperkt geopendRilland Bath
Dit is het officiële terrein van de Stichting Zeeland 4x4 en is geopend tijdens diverse clubdagen van deze stichting. De beginner en de gevorderde 4x4-rijder beleven veel plezier aan dit terrein. Flinke plassen, modder, diepe sporen en heuvels. Een uitdagend terrein dat garant staat voor uren 4x4-plezier. Tijdens activiteiten van de stichting zijn de kosten ongeveer € 20,- per voertuig, het afhuren van het terrein kost € 275,- per dag.

Waar
Het terrein ligt naast het motorcrossterrein op de weg van Rilland naar Bath. Neem op de A58 Bergen op Zoom-Vlissingen de afslag Rilland. Volg de borden Rilland. Neem de rotonde net over het viaduct driekwart. Voorbij het industrieterrein twee keer rechts aanhouden. Blijf de Putkilweg, die voor de dijk loopt, volgen. Sla op het kruispunt linksaf en na ongeveer een kilometer ziet u het terrein links liggen. Wilt u zich aanmelden of meer informatie? Zie www.zeeland4x4.nl of bel naar (0111) 483 534.

+
 Voor beginner en gevorderde
-
 Niet gratis


 + Tips voor terreinrijden
Rijden op zand vraagt eigenlijk om een brede band met een speciaal profiel. Bij gewone banden is het goed om de bandenspanning wat te verlagen om zo een grotere 'pootafdruk' te maken.

Op mul zand moet u veel gas geven, want de banden krijgen veel weerstand. Als er sporen zijn, rijd daar dan net naast. Onbereden mul zand kan nog best veel grip geven.

Als de auto stilvalt, geef dan geen gas bij - de wielen graven zich dan alleen maar verder in. De auto moet dan met de hand uitgegraven worden. Als de onderkant van de auto eenmaal op de grond steunt, is zelfs dat heel lastig.

Als er ruimte voor is, is het een enorme ervaring om hard te rijden over zand. Haal de voet niet van het gas, gebruik kleine stuuruitslagen en probeer de auto te laten driften. Kijk ver vooruit, want duintoppen of diepe greppels zouden een auto omver kunnen gooien.

Rijden op rotsen vergt een heel andere benadering. Als de bandenspanning te laag is, kunnen scherpe stenen de band doorboren. Het is belangrijk om het terrein te 'lezen' en de wielen heel nauwkeurig te plaatsen.

Bij moeilijke rotshellingen is het noodzakelijk dat uw bijrijder vooruit klimt en heel precies aangeeft hoe u de wielen moet plaatsen. U zult gegarandeerd versteld staan van wat uw Suzuki in zich heeft!

Houd in de gaten wat andere rijders doen. Zeker als iemand vastloopt: een schip op het strand is een baken op zee. Natuurlijk loopt een Suzuki door zijn korte wielbasis niet gauw vast bij het rijden over heuvels en door dalen.

Rijd niet te dicht op uw voorganger. Ook al zijn de snelheden laag, een 4x4 kan onverwachte bewegingen maken, plotseling stilvallen of wegglijden. Zorg dat u in zo’n geval nog op tijd kunt stoppen.

Een inspectie vooraf voorkomt verrassingen. Ga te voet vooruit en verken het terrein. Hoe vast is de ondergrond? Zijn er sporen of keien die u beter kunt vermijden? In welke versnelling kunt u die helling het best nemen en belangrijk: wat ligt er aan de andere kant?

Is er een weg terug? Sommige hellingen kunt u wel afdalen, maar heel lastig beklimmen. In dat geval moet u weten of er een alternatief is.

Laat u niet beetnemen door een te diepe doorwading. Onder langzaam stromend of stilstaand water kan een sliblaag liggen. Stroomt het water, dan is de ondergrond meestal stevig en vrij gelijkmatig. Inspecteer de oevers en kies een punt om de bedding weer te verlaten.

Ervaren rijders hebben een logboekje in de auto liggen. Het maken van aantekeningen is handig als u met twee personen in de auto zit, en als geheugensteuntje voor een volgend bezoek.

Vuistregel nummer één bij terreinrijden: houd beide handen stevig aan het stuur (op 'kwart voor drie') en leg daarbij de duimen óp het stuur. Wie zijn duimen aan de binnenkant van het stuurwiel houdt en onverwacht in een flinke kuil rijdt, kan eenvoudig een fractuur oplopen.

Banden bepalen de hoeveelheid grip en daarmee ook het verloop van elke off-roadrit. Op een zanderige of veenachtige ondergrond is het slim de bandenspanning te verlagen, waardoor het loopvlak breder wordt en de auto minder wegzakt. Houd de snelheid laag, anders bestaat de kans dat de band van de velg loopt. Rij op mul zand niet te langzaam, anders graaft de auto zich in. Breng na de terreinrit meteen de band weer op spanning, bijvoorbeeld met een compressor die aangesloten kan worden op de sigarettenaansteker.

Koppelingsplaten hebben het tijdens terreinrijden extra zwaar te verduren. Houd daarom zoveel mogelijk de voet van het koppelingspedaal en druk 'm alleen in bij het schakelen.

Een grote stuuruitslag in zwaar terrein betekent een grote weerstand van de banden. Voor u het weet staat u vast! Als u in een spoor rijdt en daaruit probeert te komen, kunt u daardoor alleen maar dieper in de problemen komen. Wat te doen? Probeer door stenen of dode takken voor de voorbanden te leggen, een natuurlijke rijplaat te creëren. Ook links en rechts van het spoor sturen kan wel eens uitkomst bieden. Door de heen-en-weer-beweging zullen de banden zich op een gegeven moment uit het spoor weten te werken.

Bij dwars of diagonaal rijden op een hellend vlak kunt u het beste zowel de bodemgesteldheid als de hellingshoek in de gaten houden. Twijfelt u, neem de helling dan niet diagonaal. Als uw auto kantelt, kan de carrosserie uiteraard flinke schade oplopen. Bovendien moet u dan waarschijnlijk een takelwagen inhuren om de auto weer op zijn wielen te zetten.

Wanneer u het off-roadterrein verlaat, kunt u de tussenbak weer in stand 2H zetten. Tip: rem een paar keer achter elkaar om de werking van de remmen te controleren. Zeker als u in het water heeft gereden, is het van belang om een paar keer ‘droog’ te remmen.

   
 
 

Copyright © Suzuki | Sitemap | Contact | Disclaimer