Mail uit Mkomazi

Lucy Fitzjohn woont samen met haar man Tony en hun kinderen in het Mkomazi National Park. Voor de Suzuki Rhino Club beschrijft Lucy wat zij meemaakt in de Afrikaanse wildernis.

 

De werkzaamheden aan het nieuwe hekwerk rond de uitbreiding van het neushoornreservaat in het National Park zijn klaar. Een mooie gelegenheid om eens te vertellen wat voor ‘helden’ de mannen zijn die het 40 kilometer lange hek bewaken. Elke ochtend en middag lopen ze ‘langs de lijn’; 5 kilometer één kant op en dan weer terug. De collega op de gedeelde uitkijkpost doet precies hetzelfde, maar loopt de andere kant op – dag in, dag uit.

Een stevige klus dus, dat hek bewaken. Zeker als je meetelt dat de bewakers (letterlijk en figuurlijk) een grote verantwoordelijkheid hebben; ze zijn immers de enige barrière tussen de stropers en de neushoorns in het reservaat. Daarom lopen ze niet zomaar ‘langs de lijn’; ze letten op (voet)sporen, gebroken palen, gaten in het hek en onderbrekingen in de spanning die op het schrikdraad staat. Ruiken ze onraad, dan lichten ze elkaar en het hoofd van de beveiliging meteen in via hun walkietalkie en ondernemen vervolgens actie.
Maar het bewaken van het hek gaat nog verder: de ‘hekbewakers’ moeten zodra het geregend heeft, het gras dat onder het hek groeit, afknippen. Want nat gras dat tegen het hek aangroeit, zorgt voor kortsluiting en de tractor met de motormaaier kan er niet bij. Bovenstaande is slechts een greep uit de taken van de hekbewakers en het geweldige werk dat ze doen. Ik schreef tenslotte niet voor niets dat het helden zijn! Natuurlijk hebben we deze helden voor een groot deel te danken aan de Suzuki Rhino Club. Dankzij hen kunnen we ons werk in het Mkomazi National Park op een professionele manier uitvoeren voor het welzijn en de veiligheid van de neushoorns en de andere dieren in het park.

Groetjes vanuit Mkomazi!

Lucy Fitzjohn


   
 
 

Copyright © Suzuki | Sitemap | Contact | Disclaimer