Boek Tony Fitzjohn nu te koop

Tony Fitzjohn heeft zijn fascinerende levensverhaal en passie voor Afrika op papier gezet. Wilde haren, de Nederlandse vertaling van Born Wild, de autobiografie van de velddirecteur van het Mkomazi National Park is nu te koop. Benieuwd naar Wilde haren? Een bloedstollend fragment leest u hieronder.

In Wilde haren vertelt Tony over zijn uitzonderlijke leven. Als jongeman is hij rusteloos en heeft hij het ene na het andere baantje. Eigenlijk weet hij niet goed wat hij wil, tot hij besluit naar Afrika te gaan. Het enige wat hij weet, is dat hij iets met dieren wil doen. Hij komt in Kenia terecht en gaat werken bij George Adamson, een van de eerste natuurbeschermers van Afrika. Als George door stropers wordt vermoord, zet Tony zijn levenswerk voort en wordt hij door de regering van Tanzania gevraagd het Mkomazi-wildpark weer tot een bloeiend natuurgebied te maken. In het fragment uit Wilde haren hieronder vertelt Tony Fitzjohn hoe zijn inzet voor de leeuwen van Kenia hem bijna het leven kostte.

Fragment uit Wilde haren
“Als je te grazen wordt genomen door een leeuw, neemt zo’n grote kat vreemd genoeg geen grote happen uit je, nee, hij verstikt je. Ze zijn letterlijk tot de tanden gewapend en ze gebruiken een kussen om je te verstikken. Ik heb er mijn leven aan te danken. Ik was al buiten adem doordat de volwassen leeuw van tweehonderd kilo me van achteren besprong. En toen hij mijn hoofd in zijn bek nam en zijn kaken op elkaar klemde, duurde het niet lang voordat ik het bewustzijn verloor. Pas toen hij mijn buik openhaalde kwam ik bij en keerde mijn wil om te leven terug. Het was te vergelijken met het moment dat je door een grote golf wordt overspoeld en je je surfplank kwijtraakt: het licht dringt door het kolkende water heen, je beseft dat je wilt blijven leven en je zwemt naar boven. Ik tilde mijn vuist op boven mijn hoofd en ramde die in de bek van de leeuw. Maar ik was niet sterk genoeg; hij zou me vermoorden, de hufter. Het begon zwart te worden voor mijn ogen en ik weet nog dat ik me afvroeg welke het was, een wilde leeuw of een van de onze?”

Buiten westen
“Het was een van de onze, Shyman, en het was er ook een van ons die mijn leven redde, Freddie. Ik had Freddie van een klein welpje grootgebracht, en in tegenstelling tot die grote bruut Shyman, die we nooit in het gareel hadden kunnen krijgen, was hij op me gesteld. Freddie viel Shyman aan en wist hem net lang genoeg af te leiden, zodat ik een beetje bij mijn positieven kon komen en me in een foetushouding kon oprollen. Freddie viel nog minstens vier of vijf keer aan, telkens als Shyman terugkwam om zijn tanden in een ander lichaamsdeel van mij te zetten. Toch lukte het de grootste van de twee leeuwen om me bij mijn nekvel te grijpen en een poging te doen om me te wurgen. Het was een bijnadoodervaring; het leven ebde uit me weg, en de rottende vuilnisbelt bij het hek van het kamp was het laatste beeld dat ik van de wereld had. Ik wist wat er gebeurde. En terwijl ik buiten westen raakte, was ik tegelijkertijd woest om die hoop afval.”

Dicht bij de dood
“Ik werkte al vier jaar samen met George Adamson, de Keniase oud-opzichter die leeuwen weer in het wild liet leven, en hij redde me uit de muil van de leeuw. Nadat hij was gewaarschuwd door onze voorman, Erigumsa, kwam hij aangestormd uit het kamp, slechts gewapend met een korte stok. Hij zag dat Shyman me in zijn bek wegsleurde; mijn lichaam sleepte tussen zijn voorpoten, het bloed stroomde uit gaten in mijn nek, schouders en lichaam. De Oude Man dacht dat ik dood was. Hij viel de leeuw aan, en samen met Freddie lukte het hem om me los te krijgen uit Shymans bek en de leeuw weg te jagen. Zonder Freddie zou ik kansloos zijn geweest. Ik was door de ene leeuw aangevallen en gered door de andere. Ik was een tand kwijtgeraakt en mijn ene oor hing half los. Er was een gat gebeten in mijn rechterschouder en nek, groot genoeg om er een vuist in te steken. Het zouden een paar pijnlijke weken worden voordat ik weer op de been was. Ik ben nooit zo dicht bij de dood in de buurt geweest als toen, maar dat beschouw ik als een kleine prijs voor het voorrecht dat ik sinds 1971, toen George Adamson me aannam, met dieren heb kunnen werken en leven.”

Spannende avonturenroman
Tony’s levensverhaal leest als een spannende avonturenroman over een hard leven vol gevaar, een leven in dienst van een groots ideaal. Daarbij is Wilde haren een onvergetelijke ode aan Afrika, zijn prachtige natuur en fascinerende dieren. Tony’s boek is nu te koop en onder meer hier te bestellen. Wilde haren kost € 18,95 (ISBN 978 90 443 3043 4).


Update: 17 mei 2011

Naar het Rhino Journaal archief

 
   
 
 

Copyright © Suzuki | Sitemap | Contact | Disclaimer