Tsjechen ingeburgerd

Het gaat goed met de drie uit een dierentuin afkomstige neushoorns Jabu, Jamie en Deborah die de Suzuki Rhino Club aan het Mkomazi National Park heeft geschonken. Eind mei 2009 verhuisden de drie van Tsjechië naar Tanzania om daar in vrijheid te leven en voor nageslacht te zorgen. Nu, zo’n tien maanden later, zijn Jabu, Jamie en Deborah al helemaal gewend aan hun nieuwe leven.

“De neushoorns zijn in uitstekende conditie”, vertelt Lucy Fitzjohn, die zich samen met haar man Tony inzet voor het behoud van de zwarte neushoorn in Mkomazi (Tanzania). “De weelderige vegetatie die hier groeit sinds de regen in december doet hen goed. Ze zijn daarom niet meer op een speciaal dieet. Na acht maanden zijn we gestopt met het geven van de plant luzerne, we geven ze alleen nog wortels en noten omdat ze het leuk vinden om die te kraken. Verder grazen ze zelf hun kostje bij elkaar. De drie zijn gespierd en hebben een roodbruine teint van de vele modderbaden. Ze zien er fantastisch uit in het wild. Om te voorkomen dat de dieren gestoken worden door de ziekteoverbrengende tseetseevliegen, smeren we ze grotendeels in met een beschermend middel. Op hun rug zitten vaak ossepikkers: deze vogels pikken teken uit de huid.

Uit de boma
Toen de drie net aankwamen, moesten ze eerst in een afgesloten ruimte, een boma, verblijven. Inmiddels hebben ze een eigen sectie in het neushoornreservaat. “Jamie en Deborah verblijven samen in een groot, afgesloten gedeelte en Jabu in een eigen sectie. De mannetjes leven in aparte ruimten om ruzie te voorkomen. Over ongeveer twee jaar proberen we de drie bij andere neushoorns te voegen. Dat is nu nog te gevaarlijk. De andere neushoorns in het park zijn er nog niet klaar voor om de nieuwelingen te ontvangen. Een van de ‘oude’ neushoorns staat regelmatig bij het hek dat het gedeelte van Jamie en Deborah afscheidt van de anderen. Omdat dit mannetje erg agressief was tegen Jamie, hebben we het hek aangepast en staat een deel van het hek nu onder stroom”, vertelt Lucy. Deborah, Jamie en Jabu zullen voorlopig nog niet voor nageslacht zorgen. “We hopen dat ze dat over een aantal jaar wel zullen doen, maar de mannetjes zijn nu pas twee en drie jaar oud. We moeten geduld hebben.”


Update: 25 maart 2010

Naar het Rhino Journaal archief

 
   
 
 

Copyright © Suzuki | Sitemap | Contact | Disclaimer