Meer ruimte om te grazen

Het neushoornreservaat in Mkomazi National Park wordt uitgebreid. Het afgesloten gedeelte is straks vijf vierkante kilometer groter. Nadat negen kilometer hekwerk is geplaatst, heeft het reservaat een oppervlakte van vijftig vierkante kilometer.

“We hebben het gedeelte vlakbij de plaats waar de vrouwtjes baren en hun kalveren opvoeden vergroot. Zij hebben door de uitbreiding meer ruimte om te grazen. Bovendien zijn er in het nieuwe gebied vier waterplassen. Als de neushoornpopulatie in de toekomst groeit, hebben de dieren door de uitbreiding voldoende ruimte”, vertelt Lucy Fitzjohn.

Het neushoornreservaat is goed beschermd tegen stropers. Een noodzaak, want de stroperij van neushoorns in Afrika neemt toe. “Het hekwerk beschermt de dieren. Het hek staat onder stroom en is beveiligd met een alarmsysteem. Gewapende beveiligers bewaken het reservaat en er zijn patrouilles te voet, met vliegtuigen en met auto’s. TANAPA (Tanzania National Parks), de organisatie die zorg draagt voor de nationale parken in Tanzania, heeft ook een soort ‘leger’ en er werkt een antistroperijmedewerker van TANAPA in Mkomazi. De beveiliging van het Mkomazi National Park wordt verzorgd door lokaal personeel. Stroperij is altijd een probleem, maar zeker nu de vraag naar ivoor en hoorns weer aan het toenemen is.”


Update: 25 maart 2010

Naar het Rhino Journaal archief

 
   
 
 

Copyright © Suzuki | Sitemap | Contact | Disclaimer