Skip to main content

Stroperij neemt steeds extremere vormen aan. Gelukkig zijn er veel bedrijven en stichtingen die zich het lot van de neushoorn aantrekken en oplossingen aandragen.

Biotechstart-up Pembient probeert het met levensechte 3D-geprinte hoorns. Het hoopt zo stropers uit de markt te prijzen in China en op deze manier de uitsterving van de neushoorn te voorkomen. De kunsthoorns moeten een duurzamer en goedkoper alternatief zijn voor gestroopte hoorns. Met biotechnologie en chemie benadert het bedrijf de mix van keratine en DNA van echte hoorns. In de traditionele Chinese geneeskunde spelen de hoorns een grote rol vanwege de vermeende genezende krachten.

Neushoorns verplaatsen

Het Wereld Natuur Fonds voert al langer campagne tegen de stroperij maar zet nu nog een extra ‘hoorntje’ bij. Hierbij krijgt het fonds onder meer hulp van Tom Wildenburg, directeur van een reclamebureau. Hij ging zelf helpen bij het verplaatsen van neushoorns naar een veilig gebied. De neushoorns werden bungelend onder een helikopter vervoerd en in een nieuwe groep geplaatst. Dit gebeurt om inteelt te voorkomen en een gezonde voortplanting op gang te krijgen.

Groot probleem in Zuid-Afrika

Actie is hard nodig. Neem bijvoorbeeld Zuid-Afrika. In de eerste vier maanden werd daar 18 procent meer neushoorns gedood (in totaal 393) door stropers dan dezelfde periode vorig jaar (331). Het Krugerpark is een geliefde plek voor de stropers. Gelukkig zijn er ook neushoorns die de aanval overleven. Verzorgers van Saving the Survivors proberen bijvoorbeeld een vierjarige neushoorn op te lappen nadat ze gruwelijk verwond en verminkt werd door stropers. Verwacht wordt dat het een jaar duurt voordat het ‘kleintje’ hersteld is. Ondertussen worden steeds meer neushoorns uit het Krugerpark ondergebracht op andere plekken om te voorkomen dat ze in handen vallen van stropers. De teller staat inmiddels op 500.

En dan nog deze prachtige foto van de Amerikaanse fotograaf Ami Vitale, die de tweede prijs won in de categorie Nature van de prestigieuze World Press Photo. Een groep jonge Samburu-krijgers raakt voor het eerst een zwarte neushoorn aan in het Lewa Wildlife Conservancy in Kenia.